Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα συζητήσει και θα ψηφίσει επί της συμφωνίας με το Συμβούλιο, για την απελευθέρωση αδέσμευτων κονδυλίων ύψους 146 εκατ. ευρώ, για τη χρηματοδότηση έργων που αφορούν την εξοικονόμηση ενέργειας, την ενεργειακή απόδοση και τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, η τροποποίηση του κανονισμού για το Ευρωπαϊκό Ενεργειακό Πρόγραμμα Ανάκαμψης (ΕΕΠΑ) θα επιτρέψει τη διοχέτευση των αδέσμευτων κονδυλίων σε ένα νέο χρηματοδοτικό μέσο, για τη στήριξη έργων όπως:

-ανακαινίσεις δημοσίων και ιδιωτικών κτιρίων που θα στοχεύουν στη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης ή στη χρήση ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές,

-κατασκευή μονάδων συμπαραγωγής ηλεκτρισμού και θερμότητας από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και ενσωμάτωση τους στα δίκτυα ηλεκτροδότησης

-καθαρές αστικές συγκοινωνίες και ειδικότερα οχήματα που κινούνται με ηλεκτρισμό και υδρογόνο

-τοπικές υποδομές, όπως οδικός φωτισμός βέλτιστης ενεργειακής απόδοσης, αποθήκευση ηλεκτρικής ενέργειας, έξυπνοι μετρητές και ευφυή δίκτυα.

Το νέο χρηματοδοτικό μέσο θα απευθύνεται κατά κύριο λόγο στην παροχή στήριξης προς τις τοπικές και περιφερειακές αρχές για τη χρηματοδότηση τέτοιων έργων, τα οποία πρέπει να είναι οικονομικά βιώσιμα, ώστε να γίνει η αποπληρωμή της επένδυσης σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Τα αδέσμευτα κονδύλια, ύψους 146 εκατ. ευρώ, θα είναι στο σύνολο τους διαθέσιμα από 1 Ιανουαρίου 2011 και πρέπει να διοχετευθούν έως 31 Μαρτίου 2014.

Η στήριξη μπορεί να παρασχεθεί υπό τη μορφή δανείων, εγγυήσεων ή άλλων χρηματοδοτικών εργαλείων. Έως και 15% της χρηματοδότησης δύναται να χρησιμοποιηθεί για την παροχή τεχνικής βοήθειας προς τις δημόσιες αρχές προκειμένου αυτές να μπορέσουν να βοηθήσουν στο σχεδιασμό τέτοιων έργων.

Η γεωγραφική ισοκατανομή των έργων θα αποτελέσει σημαντικό κριτήριο κατά την επιλογή αυτών που θα χρηματοδοτηθούν.