Πέντε τεχνητές φωλιές για πελαργούς τοποθετήθηκαν σε στύλους της ΔΕΗ στις περιοχές Λάπα και Μετοχίου στην Αχαία, για να φιλοξενήσουν τις οικογένειες των πτηνών και να αποφευχθούν θανατηφόρα ατυχήματα σε αυτά και τα μικρά τους.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Ελευθεροτυπία», η εν λόγω κίνηση έγινε ύστερα από αίτημα του Φορέα Διαχείρισης του Εθνικού Πάρκου «Κοτυχίου-Στροφυλιάς» που προστατεύεται από τη διεθνή Σύμβαση Ramsar.

Οι φωλιές τοποθετήθηκαν από ειδικό συνεργείο της ΔΕΗ με γερανοφόρο όχημα.

Η επιχείρηση ανέλαβε και το κόστος κατασκευής τους.

Για την προστασία των πελαργών από την ηλεκτροπληξία, τοποθετήθηκαν σε διάφορα σημεία ενδεδειγμένα μονωτικά χιτώνια εναέριων αγωγών, καθώς και καλύμματα μονωτήρων.

Τα τελευταία χρόνια, κάθε άνοιξη μια ολιγομελής ομάδα πελαργών επισκέπτονται τον υγρότοπο κινούμενοι ανάμεσα στο Μετόχι και τη Λάπα, σύμφωνα με το Φορέα Διαχείρισης.

Βάση των στοιχείων του Ελληνικού Κέντρου Περίθαλψης Άγριων Ζώων, το 80% των πελαργών φωλιάζουν σε στύλους της ΔΕΗ.

Η τακτική παρουσία των εν λόγω πτηνών την εποχή της αναπαραγωγής, οδήγησε το Φορέα Διαχείρισης να αιτηθεί στη ΔΕΗ την τοποθέτηση τεχνητών φωλιών.

Η κοινή δράση του Φορέα Διαχείρισης και της ΔΕΗ έχει στόχο να προσελκύσει και άλλα ζευγάρια να εγκατασταθούν στην περιοχή την επόμενη άνοιξη.

Οι πρώτοι πελαργοί φτάνουν στην Ελλάδα στα μέσα Μαρτίου, σύμφωνα με στοιχεία της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας.
πηγή: econews