Η Bundestag ψήφισε την κατάργηση της πλαστικής σακούλας

Ποιες εξαιρέθηκαν προκαλώντας της αντίδραση της γερμανικής αντιπολίτευσης


ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
16:48
27/11/2020
Η Bundestag ψήφισε την κατάργηση της πλαστικής σακούλας
2
loading

Την κατάργηση της πλαστικής σακούλας μίας χρήσης από 1.1.2021 αποφάσισε χθες το γερμανικό Ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο, εξαιρώντας ωστόσο τις σακούλες πολύ μικρού πάχους, γεγονός το οποίο προκαλεί αντιδράσεις από την αντιπολίτευση και τις περιβαλλοντικές οργανώσεις.

Έπειτα από μεταβατική περίοδο ενός έτους, η Bundestag αποφάσισε χθες, Πέμπτη, την κατάργηση της πλαστικής σακούλας πάχους 15-50 μικρόμετρων, αυτών δηλαδή που διατίθενται συνήθως στα σούπερ μάρκετ. Εξαιρούνται οι επαναχρησιμοποιούμενες πλαστικές τσάντες, αλλά και οι πολύ λεπτές πλαστικές σακούλες που βρίσκονται στο τμήμα φρούτων και λαχανικών.

«Η πλαστική σακούλα αποτελεί την επιτομή κατασπατάλησης πόρων», δήλωσε η υπουργός Περιβάλλοντος Σβένγια Σούλτσε (SPD), η οποία εισηγήθηκε την σχετική νομοθεσία, σύμφωνα με την οποία, οι επιχειρήσεις που θα παραβιάζουν την απαγόρευση θα κινδυνεύουν με πρόστιμο έως και 100.000 ευρώ.

Η Αριστερά και οι Πράσινοι κατηγόρησαν την κυβέρνηση ότι «δεν είναι αρκετά φιλόδοξη», τονίζοντας ότι χρειάζονται πολύ πιο γενναίες αποφάσεις. «Αυτός ο μίνι - νόμος δυστυχώς δεν θα σταματήσει την τάση για συσκευασίες μίας χρήσης», δήλωσε σχετικά η εκπρόσωπος των Πρασίνων Μπετίνα Χόφμαν και μίλησε για «σταγόνα στον ωκεανό».

Από την άλλη πλευρά, οι Φιλελεύθεροι (FDP) και η Εναλλακτική για την Γερμανία (AfD) βλέπουν το μέτρο ως αδικαιολόγητη παρέμβαση στην αγορά, χωρίς αποδεδειγμένα οφέλη για το περιβάλλον. Ο βουλευτής της AfD Αντρέας Μπλεκ ανέφερε μεταξύ άλλων ότι η εθελοντική μείωση της χρήσης πλαστικής σακούλας έχει φθάσει μέσα σε λίγα χρόνια τα 2/3.

Για «συμβολική» απαγόρευση έκανε λόγο η οργάνωση WWF, επισημαίνοντας ότι οι πλαστικές σακούλες αντιπροσωπεύουν μόλις το 1% της κατανάλωσης των Γερμανών σε πλαστικό.

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

2
σχόλια
  1. avatar babis o flu

    Καταργούμε τις σακούλες, επειδή κάποιοι [...] τις πετούν στην θάλασσα. Να καταργήσουμε το κουζινομάχερο, το αυτοκίνητο, αφού κι αυτά σκοτώνουν;

    1. avatar Δεν τις πετάνε στη θάλασσα.

      Τις παρασύρει ο αέρας και η βροχή στη θάλασσα από χιλιόμετρα μακριά. Παρ\' όλα αυτά δεν προσέχουν πού τις πετάνε ή τις αφήνουν. Τα μαχαίρια και τα αυτοκίνητα δεν σκοτώνουν πάντως. Οι άνθρωποι που τα χειρίζονται σκοτώνουν. Πρέπει να τα ξεδιαλύνεις λίγο αυτά.

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει