Απολίθωμα δεινοσαύρου ηλικίας 166 εκατ. ετών ανακάλυψε εντελώς συμπτωματικά μια επιστήμονας τρέχοντας σε παραλία ενός μικρού νησιού της Σκοτίας.

Η Dr Elsa Panciroli έτρεχε στην παραλία για να συναντήσει την ερευνητική ομάδα της, μια σειρά από παλαιοντολόγους, όταν σκόνταψε πάνω σε κάτι.

Ήταν ένα απολίθωμα οστού μήκους 50 εκατοστών και ανήκει πιθανότατα σε στεγόσαυρο.

Στη Σκοτία όλα τα απολιθωμένα οστά δεινοσαύρου έχουν εντοπιστεί αποκλειστικά στο Isle of Skye και αυτή η ανακάλυψη είναι αποφασιστικής σημασίας, καθώς εδώ και 2 αιώνες αναζητεί η επιστήμη ίχνη παρουσίας δεινοσαύρου στο νησί Eigg!

Η Dr Panciroli, που εργάζεται στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας της Σκοτίας, επιβεβαίωσε ότι η ομάδα της ήταν εκεί αναζητώντας απολιθώματα δεινοσαύρου, δεν περίμεναν όμως πως θα έβρισκαν κάτι.

«Ήταν κάπως συμπτωματική η ανακάλυψη», δήλωσε, «ήταν κοντά στο τέλος της ημέρας και εγώ έτρεχα για να προλάβω τα άλλη μέλη της ομάδας, που είχαν απομακρυνθεί αρκετά. Κατάλαβα πως σκόνταψα σε κάτι που δεν έμοιαζε σωστό. Δεν ήταν ακριβώς σαφές σε τι είδους ζώο ανήκε, αλλά δεν υπήρχε αμφιβολία πως ήταν οστό δεινοσαύρου».

Ως «τεράστιας σημασίας» ανακάλυψη τη χαιρέτισε η επιστήμη, καθώς το οστό προέρχεται από τη Μέση Ιουρασική Περίοδο, από την οποία σπανίως βρίσκουμε απολιθώματα.

«Τώρα ξέρουμε ότι οι στεγόσαυροι ζούσαν στη Σκοτία πριν από 166 εκατ. χρόνια», κατέληξε η τυχερή παλαιοντολόγος