Το οριστικό κλείσιμο, η αποκατάσταση του Χώρου Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Αποβλήτων (ΧΑΔΑ) καθώς και η ολοκληρωμένη εφαρμογή προγράμματος ανακύκλωσης στη Σίφνο δρομολογούνται από σήμερα, καθώς σε λειτουργία βρίσκεται πλέον ο Χώρος Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων (ΧΥΤΑ) στη θέση Βορεινή.

Σημειώνεται ότι για τη Σίφνο, η χώρα μας πλήρωνε πρόστιμα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την ύπαρξη ΧΑΔΑ, και με τη σημερινή έναρξη λειτουργίας του ΧΥΤΑ η ανεξέλεγκτη χωματερή καταργείται όπως και το αντίστοιχο κοινοτικό πρόστιμο, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Μετά από στενή συνεργασία της Γενικής Γραμματείας Διαχείρισης Αποβλήτων του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας με τον Δήμο της Σίφνου και τις αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, ο σχεδιασμός για το νησί προβλέπει παράλληλα και την απόκτηση Πράσινου Σημείου, χώρους διαλογής απορριμμάτων, μεταφόρτωσης, όπως και εφαρμογή προγράμματος κομποστοποίησης.

Όπως δήλωσε σχετικά ο γενικός γραμματέας Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων Μανώλης Γραφάκος, «για το ΥΠΕΝ και τη Γενική Γραμματεία, τα νησιά του Αιγαίου βρίσκονται στην κορυφή των προτεραιοτήτων μας. Τα πρόστιμα της “ντροπής” στην Κομισιόν για τους ΧΑΔΑ οφείλουμε να τα εκμηδενίσουμε και αυτό πράττουμε με καθημερινές μας ενέργειες, έχοντας ως στρατηγικό ορόσημο τα τέλη του 2022 για την οριστική τους εξάλειψη».

Απ΄ την πλευρά της, η δήμαρχος Σίφνου Μαρία Ναδάλη δήλωσε: «Έγινε ένα μεγάλο βήμα για το νησί μας. Βέβαια, τόσο για την αποκατάσταση του ΧΑΔΑ όσο και για μια ολοκληρωμένη διαχείριση των απορριμμάτων στη Σίφνο υπάρχουν ακόμη πολλές ενέργειες που πρέπει να γίνουν. Ωστόσο, οφείλω να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ για το καθημερινό, συνεχές ενδιαφέρον του κ. Γραφάκου που πραγματικά έδειχνε κάθε μέρα».