Στην αναβάθμιση των λίγων δημόσιων χώρων στην πόλη, ώστε να γίνουν πιο ανθρώπινοι, και κυρίως αυτοί ανάμεσα στα κτίρια, στοχεύει η πρωτοβουλία «Αθήνα επί 4», που παρουσίασε σήμερα το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής. Το σχετικό διαγωνισμό διοργανώνει το ΥΠΕΚΑ, μέσω της εταιρείας Ενοποίηση Αρχαιολογικών Χώρων και Αναπλάσεων (ΕΑΧΑ) με τη χορηγία της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος. Η δράση αποσκοπεί στην κατάργηση του «σταυρού», που σχηματίζουν οι ενδιάμεσοι δρόμοι και στην ανάδειξη ενός μεγαλύτερου Οικοδομικού Τετραγώνου, ως βασικού κυττάρου της πόλης, με την παράλληλη απομάκρυνση του αυτοκίνητου και την αύξηση του πράσινου.

Η δράση «Αθήνα επί 4» εντάσσεται στο πλαίσιο του Προγράμματος ΑΘΗΝΑ-ΑΤΤΙΚΗ 2014 και απευθύνεται σε νέους αρχιτέκτονες, έως 40 ετών, οι οποίοι μπορούν να υποβάλλουν τις προτάσεις τους έως τις 22 Δεκεμβρίου 2010. Αντικείμενο του διαγωνισμού αποτελεί η ελεύθερη επιλογή τεσσάρων τυπικών οικοδομικών τετραγώνων, στο σύνολο του λεκανοπεδίου των Αθηνών, σε γειτονιές με υποβαθμισμένο αστικό περιβάλλον -που οφείλεται σε υψηλούς συντελεστές δόμησης, σε υψηλή πυκνότητα, σε έλλειψη χώρων πράσινου, σε παλαιό κτηριακό απόθεμα, κ.λπ.- και η κατάθεση πρότασης για την αξιοποίηση του «σταυρού», των ενδιάμεσων δηλαδή δρόμων, συνδυάζοντάς τους με υφιστάμενα κενά ή ακάλυπτους χώρους.

Για την επιλογή των επάθλων θα συνεκτιμηθούν η πρωτοτυπία της λύσης και ο πιλοτικός της χαρακτήρας, δηλαδή η δυνατότητα χρήσης της ιδέας και σε άλλες περιοχές με υποβαθμισμένο αστικό περιβάλλον, στην Αθήνα και όλη τη χώρα. Επιπλέον, θα αξιολογηθεί η βιοκλιματική προσέγγιση, καθώς και η ανατρεπτικότητα, που φέρουν στην τυπική οργάνωση του χώρου. Θα δοθούν πέντε ισότιμα έπαθλα, των 8.000 ευρώ το καθένα, και έως πέντε έπαινοι (έκαστος 1.000 ευρώ). Η κριτική επιτροπή θα είναι επταμελής, αποτελούμενη από αρχιτέκτονες, αναγνωρισμένους επιστήμονες του κλάδου και θα οριστεί με απόφαση της ΕΑΧΑ, μετά και τη γνώμη της χορηγού τράπεζας.