Οι ΗΠΑ προσφέρουν αμοιβή ενός εκατομμυρίου δολαρίων για πληροφορίες σχετικά με τη δράση λαθρεμπόρων ελεφαντοστού και κεράτων ρινόκερου μεταξύ Αφρικής και Ασίας.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανακοίνωσε πως είναι η πρώτη φορά που οι ΗΠΑ προσφέρουν μια τέτοια αμοιβή, η οποία στοχεύει στο δίκτυο Xaysavang, οργάνωση λαθρεμπορίου άγριας ζωής που έχει τη βάση του στο Λάος και έχει διασυνδέσεις στη Νότια Αφρική, τη Μοζαμβίκη, την Ταϊλάνδη, τη Μαλαισία, τη Βιετνάμ και την Κίνα.

«Η εμπλοκή εξελιγμένων μεταβατικών εγκληματικών οργανώσεων στο εμπόριο άγριας ζωής διαιωνίζει τη διαφθορά, απειλεί την επιβολή του νόμου και της ασφάλειας κατά μήκος των συνόρων σε ορισμένες περιοχές και αποσταθεροποιεί κοινότητες που εξαρτώνται από την άγρια ζωή, τη βιοποικιλότητα και τον οικοτουρισμό», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι.

Σύμφωνα με τον ίδιο, τα κέρδη από το λαθρεμπόριο ζώων κυμαίνονται μεταξύ 8 και 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων το χρόνο, με τα περισσότερα από αυτά να «χρηματοδοτούν» στη συνέχεια το εμπόριο ναρκωτικών και ανθρώπων.

Μόνο πέρσι 745 ρινόκεροι σκοτώθηκαν στην Αφρική, ο μεγαλύτερος αριθμός εδώ και είκοσι χρόνια, ενώ σύμφωνα με τις οργανώσεις προστασίας των ζώων, η αύξηση του λαθρεμπορίου προκάλεσε το φόνο 30.000 αφρικανικών ελεφάντων κάθε χρόνο, τα τελευταία χρόνια. 

Οι ΗΠΑ είναι ο δεύτερος προορισμός των λαθραίων αυτών  εμπορευμάτων της άγριας ζωής, σημειώνει το CNN.