Ξεχάστε τους ελέφαντες. Τα δελφίνια έχουν την καλύτερη μνήμη σύμφωνα με Αμερικανούς επιστήμονες του πανεπιστημίου του Σικάγο που δημοσίευσαν τη μελέτη τους στην επιστημονική επιθεώρηση Proceedings of the Royal Society B.

Στο πλαίσιο της έρευνας οι επιστήμονες μελέτησαν τις σχέσεις 56 αιχμάλωτων δελφινιών τα οποία μετακινούνταν ανά διαστήματα για αναπαραγωγή σε ζωολογικούς κήπους και ενυδρεία στις ΗΠΑ και τις Βερμούδες.

Οι ερευνητές γνώριζαν ποια δελφίνια είχαν συνυπάρξει στον ίδιο χώρο. Χρησιμοποιώντας υποβρύχια μεγάφωνα έπαιξαν στα δελφίνια τους ήχους και τα σφυρίγματα των δελφινιών με τα οποία είχαν συνυπάρξει στο παρελθόν.

Όταν τα δελφίνια αναγνώριζαν τους ήχους που άκουγαν πλησίαζαν τα μεγάφωνα, ενώ όταν δεν τους αναγνώριζαν τα αγνοούσαν.

Εκπληκτική ήταν η περίπτωση δυο θηλυκών δελφινιών, εν ονόματι Άλι και Μπέιλι, που σε πολύ μικρή ηλικία είχαν φιλοξενηθεί για ένα διάστημα στο ίδιο ενυδρείο.

Ακόμα και μετά από 20 χρόνια, η Μπέιλι, που τώρα ζει στις Βερμούδες, κατάφερε να αναγνωρίσει τους μοναδικούς ήχους της Άλι.

Γενικότερα, όπως διαπιστώθηκε στο πλαίσιο της μελέτης, τα δελφίνια ανταποκρίνονταν στους ήχους των ζώων με τα οποία είχαν συνυπάρξει στο παρελθόν, ακόμα και αν δεν τα είχαν δει για δεκαετίες.

Οι επιστήμονες αποδίδουν τη μακροχρόνια μνήμη στην περίπλοκη κοινωνική φύση των δελφινιών, τα οποία αποθηκεύουν τους ήχους ώστε να γνωρίζουν ποια ζώα θέλουν να αποφύγουν ή να πλησιάσουν στη θάλασσα.

Αν και οι ελέφαντες φημίζονται για τη μνήμη τους, υπάρχουν ελάχιστα στοιχεία που να υποστηρίζουν ότι η ικανότητά τους να θυμούνται επεκτείνεται πέρα από τα μέλη της οικογένειάς του.

Αντίθετα, η έρευνα αποδεικνύει ότι τα δελφίνια θυμούνται εξίσου καλά τόσο τα μέλη της οικογένειάς τους όσο και τα ξένα ζώα.

Πηγή: econews.gr