Αιολικά πάρκα, ο μεγάλος «σύμμαχος» κατά των πυρκαγιών

Η συμβολή τους στην αντιπυρική προστασία και στην προστασία του περιβάλλοντος


ΕΛΛΑΔΑ
10:01
19/08/2019
Αιολικά πάρκα, ο μεγάλος «σύμμαχος» κατά των πυρκαγιών
38
loading

Τις τελευταίες ημέρες, όπως συμβαίνει δυστυχώς κάθε καλοκαίρι, γινόμαστε μάρτυρες των μεγάλων καταστροφών που αφήνουν πίσω τους οι πυρκαγιές. Κάθε σημείο της Ελλάδας που υπάρχει πράσινο είναι μια εν δυνάμει εστία φωτιάς.

Στην Ελαφόνησο, στη Θήβα, στην Εύβοια, οι καταστροφές που άφησαν οι τελευταίες πυρκαγιές, ήταν μεγάλες. Μεγάλο ήταν και το πλήγμα για το περιβάλλον. Πλήγμα και για την ποιότητα της ζωής μας. Στην καταστροφική φωτιά της Εύβοιας, μάλιστα, ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης είχε την ευκαιρία να δει από κοντά τις υπεράνθρωπες προσπάθειες του πυροσβεστικού σώματος. Ο πρωθυπουργός βρέθηκε στο συντονιστικό κέντρο και ενημερώθηκε για την πορεία της επιχείρησης κατάσβεσης του πύρινου μετώπου.

Σε κάποιες περιπτώσεις, οι πυροσβέστες με τις υπεράνθρωπες προσπάθειές τους απέναντι στον άνισο εχθρό έχουν έναν απρόσμενο «σύμμαχο». Έχει παρατηρηθεί και καταγραφεί η σημασία και ο ρόλος που παίζουν τα αιολικά πάρκα εκείνες τις δύσκολες στιγμές. Η ανάπτυξη αιολικών πάρκων προϋποθέτει την κατασκευή οδοποιίας, ώστε να υπάρχει πρόσβαση για τη μεταφορά των ανεμογεννητριών. Οι δρόμοι που ανοίγονται, βάσει συγκεκριμένων προδιαγραφών από τα δασαρχεία, είναι κατ’ ουσία αυτοί που θα επιτρέψουν τη γρήγορη πρόσβαση των πυροσβεστικών οχημάτων, αποτελώντας παράλληλα και τις απαραίτητες αντιπυρικές ζώνες προστασίας.

Επιπλέον, τα αιολικά πάρκα συντηρούνται και φυλάσσονται από τους ιδιώτες ιδιοκτήτες τους. Τι σημαίνει αυτό; Πως υπάρχουν σε 24ωρη βάση φύλακες στις περιοχές. Πρώτοι θα αντιληφθούν την πυρκαγιά, θα ειδοποιήσουν άμεσα. Όταν ακόμη θα είναι στο ξεκίνημά της. Όλοι γνωρίζουμε πόσο σημαντικό ρόλο παίζει ο χρόνος σε αυτές τις περιπτώσεις. Κάτι που όμως δεν είναι ευρέως γνωστό είναι πως χιλιάδες στρέμματα στην Ελλάδα έχουν σωθεί από την παρουσία αιολικών πάρκων στα βουνά της χώρας μας, αποτελώντας έναν από τους σημαντικούς παράγοντες σωτηρίας των δασών μας.

Την ίδια στιγμή, περιβαλλοντικές οργανώσεις και τοπικοί σύλλογοι εναντιώνονται στη δημιουργία αιολικών πάρκων. Στην επιχειρηματολογία τους αναφέρουν το οπτικό του θέματος (ακόμη κι αν πρόκειται για την τεχνολογική εξέλιξη του ανεμόμυλου) αλλά και την προστασία συγκεκριμένων ειδών πτηνών. Εννοείται πως η προστασία της βιοποικιλότητας είναι αδιαπραγμάτευτη!

Όμως δείχνουν να αγνοούν ότι η τεχνολογία έχει προχωρήσει πολύ. Σήμερα υπάρχουν τρόποι. Εξειδικευμένα ραντάρ δημιουργούν θορύβους απομακρύνοντας τα πτηνά. Ακόμη και άμεση διακοπή της λειτουργίας των ανεμογεννητριών προβλέπεται. Στις εξαιρετικά ελάχιστες στατιστικά περιπτώσεις που χρειάστηκε να επιστρατευτούν αυτά τα μέσα, υπήρχαν αποτελέσματα.

Αλήθεια, πόσα ζώα, πόσα πτηνά, και πόσες φωλιές τους, έχουν χαθεί και χάνονται κάθε καλοκαίρι στις πυρκαγιές στα ελληνικά δάση; Πόσα από αυτά, μαζί με τα χιλιάδες στρέμματα, θα μπορούσαν να είχαν σωθεί εάν υπήρχαν οι αντιπυρικές ζώνες που δημιουργούνται και από τα αιολικά πάρκα; Στην Εύβοια για παράδειγμα η κατάσταση θα μπορούσε να ήταν διαφορετική εάν υπήρχαν οι πρόσθετοι δρόμοι πυροπροστασίας από τα αιολικά πάρκα. Θα υπήρχε ένας επιπλέον «σύμμαχος».

Η νέα ηγεσία του υπουργείου Ενέργειας και Περιβάλλοντος, ο υπουργός κ. Κωστής Χατζηδάκης αλλά και οι υφυπουργοί κύριοι Γεράσιμος Θωμάς και Δημήτρης Οικονόμου, θα πρέπει να σκύψουν πάνω από το πρόβλημα. Η Πολιτεία, λαμβάνοντας υπόψιν όλες τις απαραίτητες μελέτες που έχουν εκπονηθεί, έχει χορηγήσει άδειες. Άδειες οι οποίες δεν προχωρούν λόγω προσφυγών στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Η επιτάχυνση της ανάπτυξης, βάσει όσων έχει πει η νέα κυβέρνηση, είναι σημαντική για τη χώρα μας.

Στην προκειμένη περίπτωση, βέβαια, δε μιλάμε μόνο για ανάπτυξη. Εδώ έχουμε να κάνουμε με καθαρή ενέργεια. Τα αιολικά πάρκα «πολεμούν» την κλιματική αλλαγή που υπάρχει σε ολόκληρο τον πλανήτη. Η κλιματική κρίση ενδιαφέρει όλους μας και χρειάζεται μεθοδικές κινήσεις. Παράλληλα, συμβάλλουν στην πραγματική προστασία των δασών μας. Δημιουργούν δρόμους «σωτηρίας». Και φέρνουν επενδύσεις.

Τι απ’ όλα τα παραπάνω δεν έχει ανάγκη η Ελλάδα;

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

38
σχόλια
 1. avatar mitsos222

  ΔΕΙΤΕ ΠΩΣ ΞΕΦΥΤΡΩΝΟΥΝ ΑΝΕΜΟΓΕΝΝΗΤΡΙΕΣ ΣΤΙΣ ΚΑΜΜΕΝΕΣ ΒΟΥΝΟΚΟΡΦΕΣ:
  [...]

 2. avatar Ψάξτε

  "Europe has the untapped onshore capacity to meet global energy demand" και
  "It’s Official: Wind Power Is Catching Up To Natural Gas". Όσοι νομίζουν ότι χρειάζεται οποιοδήποτε καύσιμο για την παραγωγή ρεύματος είναι γελασμένοι. Ούτε καν αποθήκευση δεν χρειάζεται γιατί με την ενοποίηση των δικτύων παγκοσμίως, θα μεταφέρεται ενέργεια οπουδήποτε από οπουδήποτε. Δεν έχει καμία σημασία αν φυσάει ή αν έχει ήλιο σε ένα μέρος τη δεδομένη στιγμή, αφού είναι σίγουρο ότι φυσάει ή έχει ήλιο σε κάποιο άλλο μέρος.

 3. avatar Ellraiser

  Δηλαδή με το στανιό πρέπει να υπάρχει δάσος για να γίνει αιολικό πάρκο?
  .........!

 4. avatar Klara M.

  Ωραία ιδέα! Κόψτε τα στήθια σας και δεν θα πάθετε καρκίνο μαστού... Βγάλτε τον προστάτη σας και δεν θα πάθετε καρκίνο προστάτη... Να μη σας πω πως αν πάτε να πνιγείτε, δεν θα σας ακουμπήσει καμιά αρρώστια! Άσε που θάχουμε και ένα αιολικό παπαγαλάκι λιγότερο!

 5. avatar Δημήτρης Παυλάκης

  1. Μετά από έναν Νόμο του 2010 που επέτρεπε αιολικά σε καμένα δάση υπάρχει μία σειρά περίεργων συμπτώσεων: Μετά τις πυρκαγιές φυτρώνουν αιολικά "πάρκα". Το πιο γνωστό είναι στην Πάρνηθα και ανατολικά της Αττικής Οδού, πάνω από τον Ασπρόπυργο.
  2. Τα αιολικά δεν έχουν καμία σχέση με ανεμόμυλους! Το σιτάρι και το αλεύρι αποθηκεύονται, Το στοχαστικό ρεύμα των αιολικών ενσωματώνεται, αλλά δεν αποθηκεύεται πρακτικά ή οικονομικά.
  3. Τα αιολικά υπάρχουν μόνο με επιδοτήσεις, και μόνο για τις επιδοτήσεις και αυτές δεν είναι ανταποδοτικές αφού:
  3α) Τα αιολικά δεν συμβάλλουν στην εξασφαλισμένη επάρκεια ισχύος. Στο 10% της ονομαστικής έγραψε ο ΑΔΜΗΕ, και αυτό με μονάδες ταχείας απόκρισης με χαμηλά τεχνικά ελάχιστα που δεν έχουμε!. Στο 1% έγραψε η Γερμανική Handelsblatt.
  3β) Τα αιολικά δεν υποκαθιστούν συμβατικές μονάδες. Το είπε η ΡΑΕ. Για κάθε εγκατεστημένο αιολικό MW, χρειάζεται 1,1 νέο MW αερίου. Το αέριο υποκαθιστά λιγνίτη, όχι τα αιολικά.
  3γ) Τα αιολικά δεν εξοικονομούν καύσιμα ή και αυξάνουν την χρήση τους και επομένως δεν μειώνουν CO2
  3δ) Τα θεωρώ την μεγαλύτερη απάτη που έχω δει. Το ίδιο λέει περίπου και ο Hans-Werner Zinn. Δεν είναι επενδύσεις, είναι κεφαλικός φόρος. Και
  3ε) Έχουμε ξεπεράσει τις υποχρεωτικές ποσοστώσεις μας, δεν χρειαζόμαστε άλλα.
  4. Όταν υπάρξει υποδομή για υδρογόνο και όταν είναι οικονομικό, να το δούμε. Κάτι σαν τα ραντάρ για πουλιά και θερμόλυση θάλασσας (sic)!

  1. avatar Ό,τι να ναι…

   ο Αιολικό που αναφέρεσαι (Κρέκεζα) : Πρώτον δεν μπήκε σε καμένες εκτάσεις αλλά σε Δασικές εκτάσεις που ουδέποτε κάηκαν. Δεύτερον είχε ξεκινήσει αδειοδοτική διαδικασία από το 2001 δηλαδή 6 ολόκληρα χρόνια πριν την μεγάλη (όσο και βλακώδη) πυρκαγιά που ξεκίνησε από τα Δερβενοχώρια (κάθε χρόνο υπάρχουν πολλές τέτοιες μικρές εστίες στο οροπέδιο των Δερβενοχωρίων) και ενώ φυσούσε μέτριος Βορειοδυτικός την άφησαν ΑΝΕΝΟΧΛΗΤΗ και μπήκε στον Εθνικό Δρυμό!!! Έγκλημα!! Τρίτον, αν το 2007 που έγινε το έγκλημα του Εθνικού Δρυμού είχε στο μεταξύ γίνει το Αιολικό είναι βέβαιο πως δεν θα άφηναν οι φύλακες του χώρου και το προσωπικό της εταιρείας να συμβεί ένα τόσο μεγάλο έγκλημα και να περάσει φλόγα στον Δρυμό, δηλαδή η καταστροφή θα είχε αποφευχθεί. Και Τέταρτον και τελευταίο η καταστροφή του 2007 προκάλεσε άλλα 4 επιπλέον χρόνια γραφειοκρατική καθυστέρηση (6 πριν το 2007 και 4 μετά = 10 χρόνια) στην κατασκευή του συγκεκριμένου Αιολικού Πάρκου. ΚΑΙ ΕΠΑΝΑΛΑΜΒΑΝΩ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΜΙΑ ΣΧΕΣΗ ΤΗΣ ΕΚΤΑΣΗΣ ΤΟΥ ΑΙΟΛΙΚΟΥ ΠΑΡΚΟΥ ΜΕ ΤΗΝ ΕΚΤΑΣΗ ΠΟΥ ΚΑΗΚΕ ΤΟ 2007 η οποία ήταν βόρεια αυτού στο οροπέδιο των Δερβενοχωρίων και στη συνέχεια Ανατολικά στον Εθνικό Δρυμό. Για του λόγου το αληθές δείτε βίντεο του Ιανουαρίου 2014 : [...]

  2. avatar Giorgis

   Ούτε ένα όμως, μα ούτε ένα δεν πέτυχες. Πες μου σε παρακαλώ 43 αριθμούς lotto.

 6. avatar Giorgis

  Σε μερικά χρόνια το παιχνίδι όλο των αιολικών θα γίνεται στη θάλασσα με πλωτές ανεμογεννήτριες αγκιστρωμένες στον βυθό. Ο δυνατότερος και σταθερότερος άνεμος δεν φυσάει στις κορυφές των βουνών αλλά στη μέση του πελάγους. Οι ανεμογεννήτριες που είναι σήμερα στα βουνά θα μοιάζουν με παιδικά παιχνίδια. Θηρία άνω των 10 MW και άνω των 250 μέτρων ύψους ετοιμάζονται από κάποιες εταιρίες. Μερικά τετραγωνικά χιλιόμετρα κάλυψης με τέτοιες θα μας έδιναν όλη την απαιτούμενη ενέργεια για τη χώρα. Σε συνδυασμό με Φ/Β, αντλησιοταμιευτικά, μπαταρίες και διασύνδεση με άλλες χώρες, θα είχαμε πολύ φθηνό ρεύμα για πάντα χωρίς χρήση ορυκτών καυσίμων.

  1. avatar Δ.Χ.

   Απο τη μεση του πελαγους μεχρι τη στερνα της αντλησιοταμιευσης ειναι μαλλον μια μεγαλουτσικη αποσταση για να γινει αυτο που ονειρευεστε... 🙂

   1. avatar Giorgis

    Απομονώνεις μια συγκεκριμένη πηγή ενέργειας και τη συνδυάζεις με μια συγκεκριμένη αποθήκη ενέργειας ενώ στο ίδιο δίκτυο υπάρχει ποικιλία κι από τα δύο. Έστω. Η ενέργεια που θα μεταφερθεί με καλώδια από τη μέση του πελάγους έως κάποιο σημείο αποθήκευσης, και ειδικά σε αντλησιοταμιευτικό, θα είναι ένα μικρό υπόλοιπο όταν θα υπάρχει πλεόνασμα μόνο. Και η απόσταση μπορεί να είναι μερικά ναυτικά μίλια καθώς τα περισσότερα νησιά διαθέτουν επαρκείς υψομετρικές διαφορές από την κάτω "δεξαμενή" που είναι η θάλασσα, λίγες εκατοντάδες μέτρα μόλις από την ακτή. Σίγουρα κοντύτερα από ότι θα είναι το σημείο κατανάλωσης. Εξάλλου, το μεγαλύτερο μέρος της ενέργειας θα καταναλώνεται χωρίς να γίνει αποθήκευση η οποία έχει κάποιες μικρές πρόσθετες απώλειες. Η απόδοση που έχουν οι ανεμογεννήτριες μεσοπέλαγα είναι τέτοια που υπερκαλύπτει τις όποιες απώλειες υπάρχουν λόγω απόστασης και υποθαλάσσιων καλωδίων. Από την άλλη είναι πολύ λίγο έως καθόλου ενοχλητικές από άποψη θορύβου ή αισθητικής επέμβασης στο περιβάλλον. Προφανώς πρέπει να υπάρξει στρατηγικός σχεδιασμός ώστε να καταναλώνεται σε κοντινές περιοχές το παραγόμενο ρεύμα κι όχι να μεταφέρεται ασκόπως από τη μια άκρη της Ελλάδας στην άλλη. Πάντα υπάρχει ένας βέλτιστος τρόπος να συμβούν τα πράγματα που δεν μπορεί να αναλυθεί εδώ. Ακόμη και η ανταλλαγή ενέργειας μεταξύ χωρών ή η μεταφορά σε διασυνδεδεμένα νησιά από τη στεριά πρέπει να γίνεται με μέτρο αφού έχει μελετηθεί ποιος είναι αποδοτικότερος τρόπος.

 7. avatar χουνταρα με μουσια

  αρκει να δεις τι εκανε το [...] σε ευρυτανια και θα καταλαβεις τι σκοπευει να τσεπωσει η νεα χουνταρα της οικονομικης ολιγαρχιας που μας σβερκωθηκε

 8. avatar Everest

  Ας μας πει κάποιος πόσο είναι το κόστος προμηθειας, εγκατάστασης, συνδεσης με το δίκτυο της ΔΕΔΗΕ και λειτουργιας των αιολικων παρκων. Επίσης ποσο κοστίζει η λειτουργία των μηχανων της ΔΕΗ σε κατάσταση αναμονής για τις μεταβολές του ανεμου. Σίγουρα είναι vfm η λειτουργία μικρων αιολικων παρκων; Μήπως απλα εκμεταλλευονται τα ευρωπαϊκά κονδύλια που πληρωνουμε εμείς μεσω των λογαριασμών της ΔΕΗ; Αυτοι που είναι σίγουρα κερδισμένοι είναι οι κατασκευαστές ανεμογεννητριων.

 9. avatar ΑΝΝΑ ΣΠΑΝΟΥ

  Η πυρκαγιά ξεκίνησε το μεσημέρι της 22.10.2014 από μία ανεμογεννήτρια, η οποία ανεφλέγη για άγνωστο λόγο και σίγουρα όχι από εξωτερική αιτία και πολύ γρήγορα επεκτάθηκε σε μια μεγάλη έκταση, περνώντας από το Μελανειός βόρεια προς το Άγιο Γάλας, σε όλη την γεωγραφική του περιφέρεια και κατέληξε και έσβησε στον Άγιο Γεώργιο Κρασσά, στην περιοχή των Νενητουρίων.

  Επί τρεις συνεχείς ημέρες ισχυρές δυνάμεις της πυροσβεστικής υπηρεσίας Χίου, συνεπικουρούμενες από εθελοντές, δυνάμεις και μέσα του δήμου Χίου και της Π.Ε. Χίου, καθώς και κατοίκους των τριών χωριών, έδωσαν μάχη για να θέσουν υπό έλεγχο την πυρκαγιά, η οποία αποτέφρωσε περισσότερα από 5.000 στρέμματα παραγωγικής γης και χορτολιβαδικής έκτασης.

  Από την πυρκαγιά κάηκαν περισσότερα από 5.000 ελαιόδεντρα, καθώς και άλλα παραγωγικά δέντρα, ενώ προξενήθηκε ανεπανόρθωτη καταστροφή στο φυσικό περιβάλλον και στο εν γένει οικοσύστημα όλης της περιοχής

  1. avatar Στις χιλιάδες πυρκαγιές

   ...που συμβαίνουν κάθε χρόνο, αυτή πριν 5 χρόνια ήταν που σας πείραξε. Ε, με τις offshore ανεμογεννήτριες δεν υπάρχει κανένα τέτοιο ενδεχόμενο. Και στο φινάλε προτιμώ μια πυρκαγιά από τη ραδιενέργεια του Τσέρνομπιλ που κόστισε τρισεκατομμύρια στα συστήματα υγείας παγκοσμίως για να έχουν κάποιοι "φθηνό" ρεύμα.

 10. avatar προσθετουμε σχολια και δεν μπαινουν ποτε

  γιατι θεωρουνται υβριστικα για τον αρθρογραφο...μολονοτι δεν περιεχουν βρισιες

 11. avatar αυτά να μάθουν

  σύλλογοι (;) και συλλογικότητες (;) που προσπαθούν να εμποδίσουν την εγκατάσταση αιολοκών πάρκων στα Άγραφα λαλώντας τον ιδεοληπτικό σκοταδισμό τους.

 12. avatar Όλα εξηγούνται

  Ιδού το πληρωμένο δημοσίευμα - ρεπορτάζ για τη χρησιμότητα των πυρκαγιών! Τα μεγάλα συμφέροντα της ενέργειας, οι ίδιοι που διόρισαν το Χατζηδάκη και εποφθαλμιούν τη ΔΕΗ, ετοιμάζονται να κάνουν αιολικά πάρκα στα καμένα δάση!

 13. avatar antwnis

  Έτσι ! Για να καταλαβουμε ποσο καλό έκαναν οι τελευταιες φωτιές, προκειμένου να φτιαχτουν τα Αιολικά ανέξοδα χωρίς υλοτομηση

 14. avatar Αίολος

  Είναι προτιμότερο να έχουμε αιολικά πάρκα με δωρεάν δρόμους πυροπροστασίας, όπου παρόλο που η ισχύς τους τώρα μένει ανεκμετάλευτη η εξισορροπείται με θερμικούς σταθμούς, στο μέλλον θα χρησιμοποιείται για ηλεκτρόλυση θαλασσίνου νερού και παροχή υδρογόνου σε θερμικούς σταθμούς, πολλαπλασιάζοντας την απορροφητικότητα τους από το 10% που βρίσκεται τώρα έως στο 34% (3 φορές!) χωρίς την ανάγκη εξισσορόπησης από θερμικά .
  Ναι στα Αιολικά για να μπούμε στην εποχή του υδρογόνου και εντέλει της θερμολύσεως θαλασσίνου νερού!

  1. avatar Δημήτρης Παυλάκης

   Πρέπει να έχετε μεγάλη πιεση στην ΕΛΕΤΑΕΝ, με μόνο 18 μήνες να σώσετε το Κλίμα

  2. avatar Giorgis

   Φίλε μου, το υδρογόνο από ηλεκτρόλυση είναι πολύ χαμηλής αποδοτικότητας για να χρησιμοποιηθεί για καθημερινή αποθήκευση ενέργειας. Επίσης είναι ακριβή λύση. Οι μπαταρίες και τα αντλησιοταμιευτικά είναι πολύ φθηνότερα και αποδοτικότερα μέσα αποθήκευσης. Παρόλα αυτά το υδρογόνο μπορεί να βρει εφαρμογή σαν αποθήκη ενέργειας έκτακτης ανάγκης ή μακροχρόνιας εφεδρείας. Σίγουρα για χρήση σε πυραύλους καθώς επίσης και για χρήση σε υβριδικά/ηλεκτρικά πλοία με range extender κυψελών καυσίμου. Ίσως και στα αεροπλάνα. Όλα τα υπόλοιπα βολεύονται με άλλα αποθηκευτικά μέσα. Στο μέλλον πιθανόν οι μπαταρίες να είναι μονοπώλιο καθώς γίνεται πολύ μεγάλη έρευνα για μικρότερες, ελαφρύτερες, αποδοτικότερες και φθηνότερες μπαταρίες και η εξέλιξή τους είναι διαρκής. ΥΓ. Μια άλλη χρήση του υδρογόνου, όταν υπάρχει υπερπαραγωγή, είναι, αντί για αποθήκευσή του (μεγάλες απώλειες κατά την υγροποίηση) και μετέπειτα μετατροπή του (πάλι με μεγάλες απώλειες) σε ηλ. ρεύμα, η έγχυσή του απευθείας στο δίκτυο φυσικού αερίου όπου θα καεί σε κάποια συσκευή προσφέροντας το 100% της θερμογόνου δύναμής του σε θερμική ενέργεια μειώνοντας ταυτόχρονα το παραγόμενο CO2.

 15. avatar Nissos

  Ας μας πει κάποιος πόσο είναι το κόστος προμηθειας, εγκατάστασης, συνδεσης με το δίκτυο της ΔΕΔΗΕ και λειτουργιας των αιολικων παρκων. Επίσης ποσο κοστίζει η λειτουργία των μηχανων της ΔΕΗ σε κατάσταση αναμονής για τις μεταβολές του ανεμου. Σίγουρα είναι vfm η λειτουργία μικρων αιολικων παρκων; Μήπως απλα εκμεταλλευονται τα ευρωπαϊκά κονδύλια που πληρωνουμε εμείς μεσω των λογαριασμών της ΔΕΗ; Αυτοι που είναι σίγουρα κερδισμένοι είναι οι κατασκευαστές ανεμογεννητριων.

 16. avatar H παραπληροφόρηση…

  Όπως προκύπτει και από την φωτογραφία, αγαπητοί συντάκτες του newsbeast, η περιοχή γύρω από το αιολικό πάρκο είναι πλήρως αποψιλωμένη!!! Ούτε ένα δεντράκι... Και μην πείτε ότι δεν καίγονται τα δάση για την δημιουργία των αιολικών πάρκων... Δείτε π.χ. την ιστορία του όρους Πατέρα, το αιολικό πάρκο, τον εμπρησμό και που κατέληξαν όσοι κάτοικοι επιχείρησαν να κατασβέσουν την πυρκαγιά πριν ολοκληρώσει το έργο της προς όφελος των ιδιωτών κατόχων των αιολικών πάρκων που "προστατεύουν" την καμμένη και αποψιλωμένη φύση γύρω από αυτά. Επίσης, διαβάστε πως λειτουργούν τα αιολικά πάρκα και τι εμπόδιο στην κυκλοφορία του αέρα αποτελούν τα δάση που τα περιβάλουν και τα οποία "εξαφανίζονται" πριν την κατασκευή τους... Επιτέλους! Κάντε το πιο διακριτικά... Μην προκαλείτε.

 17. avatar jjjiimmyyy

  Εντάξει...
  Άλλο ένα πουλημένο άρθρο...

 18. avatar Μστ

  Τι λες ρε newsbeast..?? στον ορεινό όγκο των Αγράφων όλες οι οικολογικές οργανώσεις αντιδρούν για το αιολικό πάρκο που έχει δώσει άδεια ο ΣΥΡΙΖΑ, γιατί οι δρόμοι που θα φτιαχτούν θα καταστρέψουν περιοχή natura...επίσης δεν είναι τυχαίο όπου είχαμε μεγάλες πυρκαγιές με υποψία εμπρησμού μετά από λίγο καιρό ξεφύτρωσαν αιολικά πάρκα (κυρίως στην Εύβοια)...μη τρελαθούμε κιόλας...αν μπορούσαν οι μεγαλοκατασκευαστικές θα είχαν κάψει όλη την Ελλάδα για να βάλουν αιολικά πάρκα.!!

 19. avatar Douvarits

  Μάλιστα. Μέσα από αυτό το άρθρο καταλαβαίνουμε όλοι γιατί μπαίνουν τόσες φωτιές κάθε καλοκαίρι.
  Σε ποσοστό 99,9% είναι από εμπρησμό. Κάπως πρέπει να δικαιολογήσουν κάποιοι το γιατί πρέπει να στηθούν αυτά τα πάρκα εκεί που έχουν επιλέξει να τα στήσουν. Έ κάπως πρέπει να πιέσουμε αυτό το κρατικό μηχανισμό να κυλίσει προς όφελος των όποιον και να "ξεκολλήσουν" οι υποθέσεις από το ΣΤΕ
  Είναι πολλά τα λεφτά..Άρη...

  1. avatar ανώνυμε αρθρογράφε ποιος σε πληρώνει;

   Καλά τα λες "Douvarts" και "Τέλεια προπαγάνδα"

  2. avatar Ό,τι να ναι…

   Ό,τι του φανεί, του Λωλοστεφανή.
   Στα Δασικά οι Ανεμογεννήτριες επιτρέπονται κανονικότατα.
   Στα καμένα όλες οι χρήσεις (ακόμα και οι προβλεπόμενες χρήσεις των Δασικών) παγώνουν...
   Ποιος έχει κίνητρο να κάψει? Κάποιος που τις θέλει να βάλει φωτιά, αδύνατον. Κάποιος που ΔΕΝ τις θέλει, μπορεί.

   1. avatar Δ.Χ.

    Με προσφατη αποφαση του ΣτΕ τα αιολικα μπορουν να μπουν σε "αναδασωτεες εκτασεις". Αρα δεν ισχυει αυτο που μολις ειπατε...

    1. avatar ό,τι να ναι…

     Σε αναδασωτέες εκτάσεις είναι πολύ πιο περίπλοκο το ζήτημα και συνεπάγεται χρόνια χαμένα και ένα σωρό πιο αυστηρές προϋποθέσεις. Γιατί να μην πάρουν έγκριση επέμβασης στις δασικές εκτάσεις όπως ήταν ΠΡΙΝ ΚΑΟΥΝ που είναι άμεσο και αυτοδίκαιο και να πάνε να βάλουν φωτιά, να καεί η δασική έκταση, να περιμένουν να κηρυχθεί αναδατωτέα και να περάσουν από χίλια μύρρια κύματα (που άλλωστε τόσα χρόνια όχι μόνο ήταν πολύ δύσκολο όπως είναι τώρα αλλά απαγορευόταν εντελώς!!) ? Ξέρετε καποιον να πηγαίνει στη Λαμία μέσω Νέας Υόρκης??? Άρα δεν έχουν καμία σχέση οι πυρκαγιές αδερφέ με σχέδια για την εγκατάσταση Αιολικών. Αυτό λέω. Μάθε να διαβάζεις...

  3. avatar ξεκάλτσωτος

   το μπουμπουκι '''''ανιψιακι''''' ξερεις οτι εχει μετατρεψει την ευρυτανια σε αιολικο παρκο;;
   ξερεις οτι ακομη και οι ψηφοφοροι γιδια του ειπαν αμαν πια;;
   οτι εκχερσωθηκαν και κακοποιηθηκαν πανεμορφα παρθενα μερη για να στησουν ιδιωτες τις κολωνες
   για ριξε μια ματια στις φωτο του αρθρου
   τι σχεση εχει το σεληνιακο τοπιο που βλεπεις με δαση και νατουρα
   αυτο το αρθρο γραμμενο απο το χερι του αξυριστου βαμπιρ ή του μπουμπουκοπλασιέ του ειναι
   ΜΕΓΑΛΕΣ ΜΙΖΕΣ ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΝΟΜΙΜΟΠΟΙΗΜΕΝΕΣ ΜΕΣΩ ΑΙΡΕΤΩΝ ΑΡΧΙΜΙΖΑΔΟΡΩΝ ,ΓΙΑΥΤΟ ΤΟΥΣ ΧΑΛΑΕΙ Η ΑΠΛΗ ΑΝΑΛΟΓΙΚΗ ΣΤΟΥΣ ΔΗΜΟΥΣ

 20. avatar Λίγο τσίπα δεν βλάπτει

  Δλδ πόσο πληρωμένο άρθρο? Δεν ντρέπεστε? Γιατί δεν λέτε ότι οι φωτιές τις ανάβουν άνθρωποι πληρωμένοι από εταιρείες ενέργειας και εργολάβους για την κατασκευή ανεμογεννήτριων γιατι σε δάσος δεν μπορούν να βάλουν ανεμογεννήτριες. Έτσι καίνε τα δάση για να βάλουν αυτα τα σκιάχτρα. Ποιος άναψε τη φωτιά στην Εύβοια???? Λίγη ντροπή ρε newsbeast!

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει