Μπορεί η φύτευση ενός τρισεκατομμυρίου δέντρων να μας σώσει από την κλιματική αλλαγή;

Ερευνητές χαρτογράφησαν περιοχές του κόσμου όπου μπορούν να μεγαλώσουν νέα δέντρα


ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
10:25
12/07/2019
Μπορεί η φύτευση ενός τρισεκατομμυρίου δέντρων να μας σώσει από την κλιματική αλλαγή;
5
loading

Η αποκατάσταση των δασών της Γης είναι ίσως η πιο αποτελεσματική λύση του προβλήματος της κλιματικής αλλαγής, σύμφωνα με καινούργια μελέτη του Crowther Lab στο ETH Zurich. Οι ερευνητές χαρτογράφησαν περιοχές του κόσμου όπου μπορούν να μεγαλώσουν νέα δέντρα καθώς και το πόσο διοξείδιο του άνθρακα μπορούν να «παγιδεύσουν».

Υπολόγισαν ότι, υπό τις παρούσες κλιματικές συνθήκες, οι στεριές του πλανήτη μπορούν να υποστηρίξουν 4,4 δισεκατομμύρια εκτάρια συνεχούς δασοκάλυψης. Δηλαδή, επιπλέον 1,6 δισεκατομμύρια εκτάρια των ήδη υπαρχόντων 2,8 δισεκατομμυρίων εκταρίων. Από τη στιγμή που τα δάση αυτά φτάσουν σε επίπεδο «ωρίμανσης», μπορούν να δεσμεύσουν 205 δισεκατομμύρια τόνους διοξειδίου του άνθρακα, ποσότητα η οποία αντιστοιχεί στα δύο τρίτα των 300 δισεκατομμυρίων που έχουν απελευθερωθεί στην ατμόσφαιρα του πλανήτη από την εποχή της Βιομηχανικής Επανάστασης έως σήμερα.

«Όλοι μας ξέραμε ότι η αποκατάσταση των δασών θα μπορούσε να παίξει ρόλο στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, αλλά στην πραγματικότητα δεν ξέραμε πόσο μεγάλος θα ήταν αυτός ο αντίκτυπος» σχολίασε ο καθηγητής Τόμας Κρόουδερ, εκ των συντακτών της μελέτης και ιδρυτής του Crowther Lab στο ETH Zurich.

«Η μελέτη μας δείχνει με σαφήνεια ότι η αποκατάσταση των δασών είναι η καλύτερη λύση στο πρόβλημα της κλιματικής αλλαγής που είναι διαθέσιμη σήμερα. Πρέπει όμως να δράσουμε γρήγορα, καθώς απαιτούνται δεκαετίες για να ωριμάσουν τα καινούργια δάση και να φτάσουν στο πλήρες δυναμικό τους ως φυσικής πηγής "αποθήκευσης" διοξειδίου του άνθρακα» τόνισε.

Στη μελέτη παρουσιάζονται επίσης και τα μέρη του πλανήτη τα οποία είναι τα πιο κατάλληλα για αποκατάσταση δασών: Η Ρωσία (151 εκατομμύρια εκτάρια), οι ΗΠΑ (103 εκατομμύρια εκτάρια), ο Καναδάς (78,4 εκατομμύρια εκτάρια), η Αυστραλία (58 εκατομμύρια εκτάρια), η Βραζιλία (49,7 εκατομμύρια εκτάρια) και η Κίνα (40,2 εκατομμύρια εκτάρια).

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

5
σχόλια
 1. avatar Giorgis

  Ένα τρισεκατομμύριο θα καθυστερήσει την κλιματική αλλαγή αλλά δεν θα την ανατρέψει. Δύο με τρία τρισεκατομμύρια ναι. Και πρέπει να γίνει γρήγορα, ταυτόχρονα με μείωση εκπομπών γιατί θα ξεπεράσουμε την κόκκινη γραμμή χωρίς επιστροφή.

 2. avatar Ν.Ν

  Πριν από κάνα μήνα διάβασα ότι 1 , 2 επιστήμονες (νομίζω Έλληνες) , έφτιαξαν ένα μηχάνημα , που παίρνει το μεθάνιο από την ατμόσφαιρα κ το κάνει στερεό. Ε , άμα ακούσετε ποτέ ότι κάποια κυβέρνηση στον κόσμο το χρησιμοποίησε να κάτσω να........

 3. avatar οχι!!!

  Σταματηστε την βιομηχανικη εκτροφη ζωων.
  Τοσο απλα!
  Ο ανθρωπος δεν είναι φτιαγμενος για να τρωει κρεας.

  1. avatar Λουκάνικος

   Όντως.
   Λιγότερες αγελάδες = λιγότερα κλανίδια = προστασία στρώματος όζοντος.

 4. avatar Ρέκτης

  Ως ανθρωπότητα προτιμούμε να καίμε, παρά να δημιουργούμε δάση.

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει