Χταπόδι μίμο το λένε, ζει στα βάθη Ειρηνικού και Ινδικού Ωκεανού και μπορεί να πάρει το σχήμα και τα χρώματα κάθε είδους που ζει εκεί!

Ως ένα από τα πιο έξυπνα και ευπροσάρμοστα είδη της θάλασσας, μετατρέπεται εύκολα σε ό,τι σκεφτεί για να γλιτώσει από τους θηρευτές του ή για να παραπλανήσει τη λεία του.

Το βολεύει να καμωθεί το νερόφιδο; Εύκολο. Θέλει να περάσει για καλκάνι; Ακόμα πιο εύκολο. Το χταπόδι μίμος (Thaumoctopus mimicus) είναι ο απόλυτος χαμαιλέοντας των νερών, αλλάζοντας χρώμα, υφή, ακόμα και συμπεριφορά για να μπει καλύτερα στον εκάστοτε ρόλο.

Οι επιστήμονες πιστεύουν σήμερα πως μπορεί να μιμηθεί ακόμα και 15 θαλάσσια είδη που ζουν γύρω του. Και αποτελεί μάλιστα σχετικά καινούρια ανακάλυψη, καθώς επιστημονικά αναγνωρίστηκε μόλις το 1998 στα ανοιχτά της Ινδονησίας.

Ακόμα κι έτσι όμως, δεν είμαστε σίγουροι αν ζει μόνο στον Ινδικο-Ειρηνικό, καθώς έχει βρεθεί ακόμα και στα τροπικά νερά της Αυστραλίας. Δεν είναι εξάλλου καθόλου εύκολο να το διακρίνεις στο νερό και να το κατατάξεις στο είδος όπου ανήκει.

Στα κανονικά του, έχει μια καφέ-μπεζ απόχρωση και είναι σχετικά μικρόσωμο. Τον χαμαιλέοντα τον κάνει πάντα βέβαια, για να ταιριάζει με το περιβάλλον του και να μπορεί να κυνηγά ευκολότερα μικρά ψάρια και οστρακόδερμα. Στα οποία παρουσιάζεται συνήθως ως ιδανικός… σύντροφος για ζευγάρωμα.

Όσο για τους δικούς του θηρευτές, τις τσούχτρες, τα σαλάχια, τα νερόφιδα και πολλά είδη ψαριών, μόλις τους δει μετατρέπεται σε καθρέφτη τους. Οι επιστήμονες μάς λένε πως δεν αλλάζει απλώς χρώμα και σχήμα, αλλά ακόμα και τρόπο κολύμβησης και ταχύτητα κίνησης, παριστάνοντας ιδανικά το ζώο της αρεσκείας του.

Αν το ψάρι που το κυνηγά είναι επίπεδο και κινείται γρήγορα, για παράδειγμα, το χταπόδι μίμος θα μαζέψει τα πλοκάμια του και θα αποκτήσει το σχήμα του φύλλου, κινούμενο γρήγορα και σπασμωδικά. Αν το καταδιώκει νερόφιδο, θα απλώσει τα μισά πλοκάμια του στην αντίθετη πλευρά για να κάνει το σώμα του να μοιάζει με του φιδιού. Αλλάζοντας φυσικά και το χρώμα του, για να ταιριάζει απόλυτα.

Κι αν όλα αυτά δεν πιάσουν, δεν είναι καθόλου ασυνήθιστο για το χταπόδι μίμος να μιμηθεί τον θηρευτή του θηρευτή του! Παρουσιάζοντας στον εχθρό του μια ακόμα μεγαλύτερη απειλή και για τους δυο τους, γλιτώνει εύκολα τα χειρότερα. Αυτή του η ικανότητα, να ξέρει, να θυμάται και να μιμείται τον κυνηγό του κυνηγού του φανερώνει και την ιδιαιτέρως ανεπτυγμένη νοημοσύνη του, καθώς μόνο εύκολο δεν είναι να γνωρίζεις ποιος απειλεί ποιον στο απέραντο βασίλειο του νερού.

Οι απίστευτες ικανότητές του στο καμουφλάζ το κάνουν μάλιστα να είναι ενεργό τη μέρα, μιας και έχει τον τρόπο του με όσους θέλουν να το φάνε. Ακόμα και με τέτοιες ικανότητες όμως έχει κύκλο ζωής μόλις 9 μήνες, καθώς μόλις γονιμοποιήσει το θηλυκό, το αρσενικό πεθαίνει. Το θηλυκό θα επιβιώσει μέχρι να δώσει ζωή…