Ένα τεράστιο και παράξενο είδος ψαριού ξεβράστηκε σε παραλία στη Νότια Καλιφόρνια των ΗΠΑ την περασμένη εβδομάδα, προκαλώντας προβληματισμό στους επιστήμονες.

Συγκεκριμένα, ερευνητές από πανεπιστήμιο της Σάντα Μπάρμπαρα θεώρησαν αρχικά ότι πρόκειται για έναν ορθαγοσίρκο (sunfish), αλλά τελικά η αλήθεια τους εξέπληξε.

Σύμφωνα με το CNN, το περίεργο ψάρι αποδείχθηκε ότι ανήκει στο είδος hoodwinker sunfish, που δεν έχει κάνει ποτέ μέχρι τώρα την εμφάνισή του στη Βόρεια Αμερική.

«Δεν μπορούσα να το πιστέψω. Παραλίγο να πέσω από την καρέκλα μου» δήλωσε η θαλάσσια βιολόγος του Auckland War Memorial Museum Marianne Nyegaard, που αναγνώρισε το ψάρι μόλις είδε τις φωτογραφίες.

Η Nyegaard βρίσκεται στα ίχνη του συγκεκριμένου είδους εδώ και πολλά χρόνια. Κάθε ένα από τα ψάρια που έχει εντοπίσει, όμως, ήταν στην Αυστραλία, τη Νέα Ζηλανδία και τη Χιλή. Υπάρχουν ωστόσο αναφορές για εμφάνισή του και στην Ολλανδία τη δεκαετία του 1890, αλλά ποτέ στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Υπάρχουν πέντε διαφορετικά είδη αυτού του ψαριού και όλα ζουν σε διαφορετικές περιοχές του κόσμου. «Για αυτό είναι τόσο συναρπαστικό το ότι βρέθηκε στην Καλιφόρνια. Είναι ενδιαφέρον το να ανακαλύψουμε τι οδήγησε το ψάρι στο να περάσει τον ισημερινό (θεωρείται πως το ψάρι ταξίδεψε από τη Χιλή)», είπε η ίδια.

Η Jessica Nielsen, εργαζόμενη του Coal Oil Point Reserve, εντυπωσιάστηκε όταν είδε από κοντά το νεκρό ψάρι στην παραλία. «Είναι ο πλέον αξιοθαύμαστος οργανισμός που έχω δει να ξεβράζεται στην παραλία τα τελευταία χρόνια», σημείωσε σε ανακοίνωση του UC Santa Barbara.

«Είναι το πιο παράξενο ψάρι που έχω δει ποτέ μου», είπε ο συνάδελφός της και επίκουρος καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Σάντα Μπάρμπαρα, Thomas Turner, που έσπευσε στην παραλία με τα παιδιά του για να απολαύσει το θέαμα. Μάλιστα, για να δείξει το πόσο μεγάλο είναι το ψάρι, ο άντρας άπλωσε τα χέρια του αλλά και πάλι δεν μπόρεσε να καλύψει την έκταση του ψαριού. «Δεν έχει ουρά και δεν έχει δόντια. Έχει απλά ένα μεγάλο κενό στο στόμα του», είπε, περιγράφοντας το παράξενο θέαμα που αντίκρισε.

«Όταν έμαθα πως αυτή μπορεί να είναι η πρώτη φορά που εντοπίστηκε στην Αμερική και η δεύτερη στο βόρειο ημισφαίριο, ενθουσιάστηκα», σημείωσε ο Turner.

Κανείς από τους ερευνητές βέβαια δεν είναι σίγουρος πώς αυτό το ψάρι άφησε το «σπίτι» του, πιθανόν στην Αυστραλία, και βρέθηκε στον Βορρά. Όπως είπε η Nyegaard όμως: «Ζούμε σε έναν κόσμο που συνεχώς αλλάζει».