Έρευνα ρίχνει φως στην αρχαία ατμόσφαιρα της Γης

Οι επιστήμονες αξιοποίησαν απολιθωμένες σταγόνες ηλικίας 2,7 δισ. ετών


ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
13:17
05/12/2012
Έρευνα ρίχνει φως στην αρχαία ατμόσφαιρα της Γης
3
loading

Πριν από 2,7 δισεκατομμύρια χρόνια η Γη ήταν ένας σχετικά αφιλόξενος πλανήτης, καθώς ο αέρας δεν περιείχε οξυγόνο, αλλά κυρίως διοξείδιο του άνθρακα και μεθάνιο. Δεν υπήρχαν ούτε ζώα, ούτε φυτά, αλλά κυριαρχούσαν αρχαίοι μικροοργανισμοί.

Και όμως, μια νέα έρευνα αποκαλύπτει ότι η ατμόσφαιρα του πλανήτη, δεν διέφερε σημαντικά σε σχέση με τη σημερινή, όσο αφορά στην πυκνότητα και στην πίεση. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η μέθοδος που ακολούθησαν οι επιστήμονες για να καταλήξουν στο παραπάνω συμπέρασμα.

Για τη μελέτη που έγινε με επικεφαλής τον αστροβιολόγο Σαντζόι Σομ, οι ερευνητές ανέλυσαν αποτυπώματα απολιθωμένων σταγόνων βροχής που βρέθηκαν σε πετρώματα ηλικίας 2,7 δισεκατομμυρίων ετών!

Οι συγκεκριμένες σταγόνες βρέθηκαν στη Νότια Αφρική τη δεκαετία του ’80, καθώς είχαν αφήσει τα ίχνη τους πάνω στα βράχια, που τότε ήταν ηφαιστειακή στάχτη. Οι σταγόνες δημιούργησαν μικρά βαθουλώματα, τα οποία αργότερα επικαλύφτηκαν με άλλες στάχτες, ώσπου στερεοποιήθηκαν. Η διάβρωση αποκάλυψε τα αρχαία ίχνη των σταγόνων.

Οι επιστήμονες προχώρησαν σε υπολογισμούς με βάση τη διάμετρο του αποτυπώματος που άφησαν οι σταγόνες, καθώς αυτή καθορίζεται από την τελική ταχύτητα με την οποία η σταγόνα προσκρούει στο έδαφος και επηρεάζεται από την πυκνότητα του αέρα. Έτσι, αν πριν από 2,7 δισεκατομμύρια χρόνια η ατμόσφαιρα ήταν πυκνότερη, οι σταγόνες θα έπεφταν πιο αργά και θα άφηναν αποτυπώματα μικρότερης διαμέτρου από ό,τι σήμερα.

Κάνοντας πειράματα με σταγόνες που πέφτουν πάνω σε ηφαιστειακή στάχτη, οι επιστήμονες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η πίεση του αέρα την εποχή εκείνη, ήταν παρόμοια σε σχέση με σήμερα.

Όπως εκτιμούν οι επιστήμονες, αν η πίεση του αέρα δεν διέφερε πολύ από τη σημερινή, η αρχαία ατμόσφαιρα θα πρέπει να είχε μια ισχυρή συγκέντρωση αερίων του θερμοκηπίου. Αυτό θα εξηγούσε και γιατί η Γη δεν πάγωσε παρόλο που ο Ήλιος ήταν κατά 30% λιγότερο λαμπρός και οι ακτίνες που έφταναν ήταν πιο αδύναμες.

Όπως φαίνεται, εφόσον η αρχαία ατμόσφαιρα δεν ήταν πυκνότερη για να παγιδεύει τη ζέστη, το ρόλο αυτό έπαιξαν τα αέρια του θερμοκηπίου.

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

3
σχόλια
 1. avatar Γκιοζης Καρας

  Βαρια μυρωδια μεθανιου εχει γινει εντονοτατη
  γυρω απο την πλατεια συνταγματος και ειδικα
  μεσα στο κτηριο της βουλης.
  Παραδοξως, οι παραγωγοι των αεριων, 300 σε αριθμο,
  ελευθερωνουν τα αερια με την ανοχη του Νεοελληνικου λαου!!

  1. avatar Braindamaged

   Αν και είναι καλό να ασκούμε κριτική, είναι λίγο κουραστικό σε κάθε άρθρο και ειδικά άσχετο θεματολογικά να αναφερόμαστε και πάλι στους βουλευτές. Μην το πάρετε προσωπικά απλά μια παρατήρηση κάνω. Κατά τα άλλα αρκετά ενδιαφέρον άρθρο αν και νομίζω ότι έχει γραφτεί λίγο πρόχειρα και υπάρχουν αρκετά περισσότερα που άξιζε να αναφερθούν.

   1. avatar Γκιοζης Καρας

    Επειδη δεν θα ηθελα να σε κουρασω
    σε παρακαλω, εαν μπορεις βεβαια, κανε μου την χαρη
    και μην ξαναδιαβασεις τα σχολια μου.
    Σε ευχαριστω πολυ και καλη ξεκουραση!

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει