Όταν η διάσημη ζωολόγος Νταϊάν Φόσεϊ δολοφονήθηκε το 1985, στην οροσειρά Βιρούνγκα της Αφρικής υπήρχαν μόνο 250 γορίλες.

Σήμερα, 27 χρόνια αργότερα, ο αριθμός των ζώων έχει διπλασιαστεί χάρη σε μία ομάδα κτηνιάτρων που εμπνεύστηκαν από τη δουλειά της Φόσεϊ, η ζωή της οποίας ήταν αφορμή για την κινηματογραφική παραγωγή «Γορίλλες στην Ομίχλη».

Η συγκεκριμένη ομάδα γιατρών δημιουργήθηκε ένα χρόνο μετά το θάνατο της Φόσεϊ στο κτηνιατρείο της οροσειράς για να περιθάλπει τους άρρωστους γορίλες, ενώ βοηθάει και τα ορφανά ζώα να ενταχθούν στο φυσικό τους περιβάλλον.

Οι γιατροί, που φτάνουν τους 16, σύμφωνα με τον κτηνίατρο James Foster, προσπαθούν παράλληλα να σώσουν τους γορίλες από τους λαθροθήρες που κυκλοφορούν στην περιοχή. Όπως δηλώνουν οι ίδιοι, δεν είναι λίγες οι φορές που λαθροθήρες έχουν χτυπήσει τους γορίλες με βέλη που περιέχουν αναισθητικό.

Η Ντάιαν Φόσεϊ ζώντας σαν ερημίτης σε ένα τροπικό δάσος σε βουνό της Αφρικής, έμαθε περισσότερα για τον απειλούμενο με εξαφάνιση γορίλα από ό, τι είχε ποτέ γίνει γνωστό. Καθώς όλο και περισσότεροι γορίλες σκοτώνονταν από λαθροθήρες, άλλαξε από επιστήμονας σε δυναμικό υπερασπιστή του φυσικού περιβάλλοντος.

Φωτογραφίες και βίντεο από την ομάδα γιατρών που δραστηριοποιείται στο Κονγκό, τη Ρουάντα και την Ουγκάντα…