Η νέα τιμή της πλαστικής σακούλας από αύριο

Ποιες εξαιρούνται από την επιβολή τέλους


ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
6:58
31/12/2018
Η νέα τιμή της πλαστικής σακούλας από αύριο
11
loading

Η τιμή της πλαστικής σακούλας αλλάζει από αύριο και οι καταναλωτές θα το αντιληφθούν μόλις ανοίξουν τα σούπερ μάρκετ.

Συγκεκριμένα οι καταναλωτές θα πρέπει στο εξής να πληρώνουν 9 λεπτά για κάθε πλαστική σακούλα αντί για 4 λεπτά που πληρώνουν σήμερα.

Οι επαναχρησιμοποιήσιμες πλαστικές σακούλες μεταφοράς πάχους 50-70 μικρών δεν επιβαρύνονται με περιβαλλοντικό τέλος, αλλά θα πρέπει να χρεώνονται υποχρεωτικά.

Οι βιοδιασπώμενες πλαστικές σακούλες μεταφοράς από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας δεν επιβαρύνονται με περιβαλλοντικό τέλος. Οι ελληνικές βιοτεχνίες πλαστικών σακουλών μεταφοράς είναι ήδη εναρμονισμένες με την νέα νομοθεσία και παράγουν όλα τα είδη των προαναφερθεισών πλαστικών σακουλών από 100% ανακυκλώσιμα υλικά.

Σύμφωνα με τη νομοθεσία, εξαιρούνται από την επιβολή τέλους:

- Οι σακούλες που διατίθενται από περίπτερα και υπαίθριο εμπόριο. (π.χ. λαϊκές αγορές)

- Οι σακούλες στο τμήμα οπωροπωλείου των σούπερ μάρκετ καθώς θεωρούνται είδος συσκευασίας.

- Για πολύ λεπτές σακούλες, μικρότερες των 15 μικρομέτρων δεν χρεώνεται περιβαλλοντικό τέλος μόνο στην περίπτωση που απαιτούνται για λόγους υγιεινής ή παρέχονται ως πρωτογενής συσκευασία χύμα (χύδην) τροφίμων.

- Εξαιρούνται οι βιοαποδομήσιμες/λιπασματοποιήσιμες πλαστικές σακούλες μεταφοράς. Η τεχνολογία των βιοαποδομήσιμων πλαστικών (π.χ. πλαστικά από άμυλο) δεν έχει εξελιχθεί επαρκώς ώστε να είναι αποδοτική και οικονομική η χρήση τους, ειδικά σε περιοχές με θερμό κλίμα. Είναι σαν την πλαστική σακούλα, κατασκευάζεται ή από καλαμπόκι ή από πατάτα και μέσα σε περίπου 90 ημέρες γίνεται ένα με το χώμα. Αυτές πάντως εξαιρούνται.

Στο σχετικό νόμο αναφέρεται ότι: «Εισάγονται μέτρα διαχείρισης σχετικά με τις πλαστικές σακούλες μεταφοράς και επιβάλλεται στους καταναλωτές, η υποχρέωση καταβολής περιβαλλοντικού τέλους ανά τεμάχιο λεπτής πλαστικής σακούλας μεταφοράς, με τις προβλεπόμενες εξαιρέσεις, το ύψος του οποίου ορίζεται από 1-1-2018, στην τιμή των τριών (3) λεπτών του ευρώ και από 1-1-2019, στην τιμή των επτά (7) λεπτών του ευρώ».

Όπως αναφέρεται «το ανωτέρω περιβαλλοντικό τέλος αποτελεί δημόσιο έσοδο, εισπράττεται από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (Α.Α.Δ.Ε.) και αποδίδεται υπέρ στον Ελληνικό Οργανισμό Ανακύκλωσης (Ε.Ο.ΑΝ)».

Έτσι από την αρχή του χρόνου αλλάζει η τιμή για τη διάθεση λεπτών πλαστικών σακουλών από τα ταμεία των σούπερ μάρκετ και των εμπορικών καταστημάτων.

Σήμερα οι πλαστικές σακούλες χρεώνονται 0,03 ευρώ και με το ΦΠΑ οι καταναλωτές πληρώνουν 0,04 ευρώ για κάθε πλαστική σακούλα.

Από την αρχή του χρόνου η τελική τιμή αναμένεται να διαμορφωθεί στα 0,09 ευρώ για κάθε πλαστική σακούλα.

Πάντως, από την υποχρέωση υποβολής δηλώσεων απόδοσης περιβαλλοντικού τέλους εξαιρούνται οι επιχειρήσεις που έχουν πάψει να διαθέτουν πλαστικές σακούλες στους πελάτες τους, καθώς και ορισμένες κατηγορίες επιτηδευματιών που δεν είναι καν υπόχρεοι, όπως οι περιπτερούχοι και οι ασχολούμενοι με το υπαίθριο εμπόριο.

Το τέλος αποδίδεται ανά τρίμηνο στο Δημόσιο, με την ηλεκτρονική υποβολή σχετικών δηλώσεων από τους υπόχρεους τον αμέσως επόμενο μήνα από τη λήξη κάθε τριμήνου.

Κάθε έμπορος ο οποίος διαθέτει στους καταναλωτές λεπτές πλαστικές σακούλες μεταφοράς, εκτός από αυτούς που εκμεταλλεύονται περίπτερα και όσους ασκούν υπαίθριο εμπόριο οι οποίοι εξαιρούνται βάσει της ισχύουσας νομοθεσίας, υποχρεούται να υποβάλλει ηλεκτρονικά στην ΑΑΔΕ δήλωση απόδοσης περιβαλλοντικού τέλους ανά τρίμηνο, την τελευταία ημέρα του επόμενου μήνα από τη λήξη του τριμήνου αυτού. Συνεπώς, εφόσον σε κάποιο τρίμηνο ο έμπορος δεν διέθεσε στους πελάτες του καμία λεπτή πλαστική σακούλα δεν υποχρεούται στην υποβολή μηδενικής δήλωσης περιβαλλοντικού τέλους.

Το ίδιο ισχύει και στην περίπτωση που η επιχείρηση έχει παύσει εξ ολοκλήρου τη διάθεση λεπτών πλαστικών σακουλών στους πελάτες της, π.χ. διαθέτει χάρτινες ή άλλου τύπου σακούλες για τις οποίες δεν επιβάλλεται περιβαλλοντικό τέλος.

Κατά συνέπεια στις παραπάνω περιπτώσεις δεν επιβάλλονται οι κυρώσεις που προβλέπονται για τη μη υποβολή δήλωσης.

Σε κάθε περίπτωση κατά την οποία έχει υποβληθεί δήλωση περιβαλλοντικού τέλους με λάθη μπορεί να υποβληθεί νέα τροποποιητική (διορθωτική) δήλωση χειρόγραφα στην αρμόδια ΔΟΥ. Αν από τη νέα δήλωση προκύπτει υποχρέωση καταβολής επιπλέον περιβαλλοντικού τέλους (επειδή με την αρχική δήλωση δεν είχαν δηλωθεί όλες οι διατεθείσες πλαστικές σακούλες και είχε βεβαιωθεί χαμηλότερο ποσό τέλους), ο φορολογούμενος θα πρέπει να πληρώνει το προκύπτον επιπλέον ποσό τέλους προσαυξημένο με τόκους εκπρόθεσμης καταβολής, ενώ θα επιβαρύνεται και με αυτοτελές πρόστιμο 250 ευρώ αν τηρεί βιβλία απλογραφικά ή 500 ευρώ αν τηρεί βιβλία διπλογραφικά. Αν από τη νέα δήλωση προκύπτει μείωση του αρχικώς βεβαιωθέντος τέλους, ο φορολογούμενος θα επιβαρύνεται μόνο με το αυτοτελές πρόστιμο των 250 ή των 500 ευρώ.

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

11
σχόλια
 1. avatar υποκρισια

  οι σακούλες τις πειραξαν. Τα αθάνατα πλαστικά μπουκάλια δεν δημιουργούν προβλημα;

 2. avatar ΑΝΩΜΑΛΗ ΠΡΟΣΓΕΙΩΣΗ

  Είναι ξεφτιλίκι των σούπερ μαρκετάδων, προκειμένου απαλλαγούν του κόστους παραγωγής τους και προμήθειας. Κανένα περιβάλλον και φούμαρα που μας πουλάνε. Είναι χρηστικό μέσο για τα ψώνια και η μετέπειτα χρήση του είναι η ανακύκλωση. Έτσι απλά τίποτα άλλο.

 3. avatar Αδιάβατος

  Δηλαδή αν πληρώσω την σακούλα μπορώ να μολύνω το περιβάλλον ?? έλεος βρε

 4. avatar criskalts, a new year has come for ελλαδιστάν

  εχω στοκαρει πλαστικη σακουλα....φουλ! για γενεες ολοκληρες!
  εξαλλου στο μαγαζι μου ποτε δεν κανω το σφαλμα να χρεωσω σε πελατη σακουλα ....γιατι θα τον χασω απο πελατη!
  δεν μπορει να σου ερχεται ο αλλος να σου αφηνει 15 και 20 ευρω σε γλυκα και να του λες και 0,04 ευρω η σακουλα, γιατι δεν θα ξαναπατησει ποτε το ποδι στο μαγαζι σου!!!

 5. avatar ORUE

  Οι σακούλες μας μάραναν, όλα τα πλαστικά ( συσκευασίες ) που πωλούνται στα σουπερμάρκετ και στην αγορά σε όλο τον κόσμο δεν ρυπαίνουν το περιβάλλον ε?
  Να χαρώ ευαισθησίες που έχει η Ευρωπαϊκή επιτροπή !

 6. avatar Φευγάτος ?

  Τώρα μάλιστα με την σακούλα ΣΏΣΑΜΕ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΟΝ!!!!!!! Η ΑΝΑΚΎΚΛΩΣΗ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΠΑΝ ΑΠΟ ΤΑ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΚΑΙ ΟΤΙ ΠΕΤΑΜΕ. ΚΑΙ ΕΚΕΙ ΥΣΤΕΡΟΎΜΕ ΚΑΤΑ ΠΟΛΛΥ. Η ΣΑΚΟΥΛΑ ΑΠΛΟΣ ΓΕΜΙΖΕΙ ΤΑ ΤΑΜΙΑ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ.

  1. avatar Giorgis

   Πριν την ανακύκλωση υπάρχει η εξοικονόμηση ώστε να είναι λιγότερο απαραίτητο το επόμενο βήμα. Οικολογία = Οικονομία υλικών κι ενέργειας πάνω από όλα.

 7. avatar Ανταγωνισμος

  Στις σακούλες γίναμε Ευρώπη.Σε όλα τα άλλα μονοπώλια και καρτέλ.

 8. avatar ΔΙΟΓΕΝΗΣ Λυτταιος

  Οπου βρουν \'ΤΡΥΠΑ\'\'\'
  ΤΟΝ \'\'ΧΩΝΟΥΝ\'\' οι α(Χ !!!)ριστεροι
  τον ΦΟΡΟΝ.

 9. avatar George7015

  Ανεβαίνουν οι σακούλες, ανεβαίνουν τα διόδια, ανεβαίνουν ανεβαίνουν όλα και βέβαια οι συντάξεις άστα να πάνε, τι τέλος πάντων θα έκανε για να μας σώσει ο Τσίπρας, φρούδες υποσχέσεις, ψέμματα και πολλά εγκαίνια, εγκαίνια κυλιόμενων σκαλών....

  1. avatar Καζανοκεφαλος

   Την βιομηχανία που συσκευάζει σχεδόν τα πάντα σε μη ανανεώσιμα πλαστικά κανένα μέτρο. Βλέπεις οι εταιρείες είναι μέρος της πλουτοκρατίας και κυρίως των «δανειστών» μας ενώ οι λαός που πάει στο σούπερ μάρκετ είναι πολίτες τρίτης κατηγορίας και πρέπει να πληρώσουν και για αυτό. Ευτυχώς θα μας έσωζε ο ΣΥΡΙΖΑ

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει