Με τις υπογραφές του υπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Ευάγγελου Λιβιεράτου και του υπουργού αναπληρωτή ΠΕΚΑ Σταύρου Καλαφάτη, τίθεται σε εφαρμογή το Προεδρικό Διάταγμα για την «Έγκριση της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων και του Προγράμματος Διπλής Ανάπλασης των περιοχών της Λεωφόρου Αλεξάνδρας και του Βοτανικού, του δήμου Αθηναίων», το οποίο προβλέπει, μεταξύ άλλων, τη δημιουργία εκτενών χώρων πρασίνου, την κατασκευή του γηπέδου του Παναθηναϊκού στον Ελαιώνα και την κατεδάφιση του γηπέδου της «Λεωφόρου», στον χώρο του οποίου θα δημιουργηθεί αθλητικό μουσείο, χώροι αναψυχής, εστίασης και υπόγειο πάρκινγκ χωρητικότητας 700 θέσεων.

Με το προεδρικό διάταγμα προσδιορίζονται τα απαιτούμενα μέτρα για την προστασία του περιβάλλοντος και το σύστημα περιβαλλοντικής παρακολούθησης, καθορίζονται οι ειδικότερες χρήσεις γης και όροι δόμησης, εγκρίνεται η γενική διάταξη κτιρίων, εγκαταστάσεων, χώρων στάθμευσης, ο τρόπος διαμόρφωσης ελεύθερων χώρων και χώρων πρασίνου καθώς και το ρυμοτομικό σχέδιο, δίνονται οι κατευθύνσεις για τη μορφολογία και την αισθητική των κτιρίων και των ακάλυπτων χώρων, ενώ ορίζεται το πλαίσιο της σταδιακής υλοποίησης των έργων και δικτύων υποδομής με προώθηση των απαιτούμενων μελετών από τους φορείς υλοποίησης του προγράμματος της Διπλής Ανάπλασης.

Ειδικότερα, στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας, μετά την κατεδάφιση του ιστορικού γηπέδου προβλέπεται η ανέγερση αθλητικού μουσείου- εντευκτηρίου, χώρου αναψυχής και εστίασης, καθώς και η κατασκευή υπόγειου χώρου στάθμευσης αυτοκινήτων μέγιστης χωρητικότητας 700 θέσεων, ενώ ο ανώτατος επιτρεπόμενος συντελεστής δόμησης είναι 0,04, η μέγιστη επιτρεπόμενη κάλυψη 5% και το μέγιστο επιτρεπόμενο ύψος κτιρίων θα φθάνει τα 4,50 μέτρα.

Όσον αφορά το Βοτανικό, με το προεδρικό διάταγμα επιτρέπεται η ανέγερση γηπέδου ποδοσφαίρου χωρητικότητας έως 40.000 θέσεων, αθλητικών εγκαταστάσεων του Παναθηναϊκού και αθλητικών εγκαταστάσεων του δήμου Αθηναίων, καθώς και υπογείων χώρων στάθμευσης αυτοκινήτων μέγιστης χωρητικότητας 450 θέσεων.

Η μέγιστη επιτρεπόμενη δόμηση είναι 47.000 τ.μ., εκ των οποίων τα 34.700 τ.μ. αντιστοιχούν στο γήπεδο ποδοσφαίρου, 7.500 τ.μ. στις αθλητικές εγκαταστάσεις του και 4.800 τ.μ. στις αθλητικές εγκαταστάσεις του δήμου Αθηναίων, ενώ η μέγιστη επιτρεπόμενη κάλυψη θα φθάσει το 30%.

Προβλέπονται επίσης οι χρήσεις διοίκησης, γραφείων, τραπεζών, ασφαλειών, κοινωφελών οργανισμών, εμπορικών καταστημάτων -υπεραγορών- πολυκαταστημάτων, εστιατορίων, αναψυκτηρίων, χώρων συνάθροισης κοινού και αναψυχής και κτιρίων κοινωνικής πρόνοιας.

Κατά τη διάρκεια των εργασιών, ειδική μέριμνα θα υπάρξει για τις επιπτώσεις στο έδαφος, τη διαχείριση των απορριμμάτων και των στερεών αποβλήτων, με έμφαση στην περιοχή του Βοτανικού για την ελαχιστοποίηση στην κατανάλωση νερού και πρόληψη υποβάθμισης της ποιότητας υδάτινων πόρων, τον εξορθολογισμό της ενεργειακής κατανάλωσης και τον κυκλοφοριακό σχεδιασμό για τον περιορισμό των περιβαλλοντικών επιπτώσεων, όπως επίσης και για το ατμοσφαιρικό και το ακουστικό περιβάλλον.

Σε σχέση με το ιστορικό περιβάλλον, θα εξετάζεται η δυνατότητα επιτόπιας ανάδειξης τυχόν ευρημάτων, καθώς και η διασύνδεση- άρθρωση των τοπόσημων της ευρύτερης περιοχής στο δίκτυο ροής πεζών, ώστε να υπογραμμίζεται και αναδεικνύεται η ταυτότητα των περιοχών.

Για την προστασία του δομημένου περιβάλλοντος και των γειτονικών αστικών χρήσεων και λειτουργιών θα ληφθούν τα κατάλληλα προληπτικά μέτρα κατά τη φάση της κατασκευής, όπως ιδίως η ελαχιστοποίηση του χρόνου και της έντασης της επιβάρυνσης του οδικού δικτύου στις γειτονικές περιοχές, η άμεση αποκατάσταση, με ευθύνη των αναδόχων κατασκευής, τυχόν φθορών σε οδούς και άλλες υποδομές και η μεγιστοποίηση των συνεργειών στα εργοτάξια των επιμέρους έργων.

Τέλος, με ευθύνη του δήμου Αθηναίων θα υπάρξει μέριμνα, με κατάλληλα μέτρα κοινωνικού χαρακτήρα, για την ομαλή μετεγκατάσταση της κοινότητας των Ρομά του Βοτανικού, όπως επίσης και για τη διευκόλυνση της μετεγκατάστασης των επιχειρήσεων που βρίσκονται στην υπό ανάπλαση έκταση του Βοτανικού.

Η ισχύς του Προεδρικού Διατάγματος αρχίζει από τη δημοσίευσή του στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, ενώ τη γενική ευθύνη και τον συντονισμό του προγράμματος έχει ο δήμος Αθηναίων.