Πλαστική σακούλα βρέθηκε στο βαθύτερο σημείο των ωκεανών

Οι επιστήμονες την εντόπισαν σε βάθος 10.898 μέτρων


ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
15:49
12/05/2018
Πλαστική σακούλα βρέθηκε στο βαθύτερο σημείο των ωκεανών
3
loading

Στο βαθύτερο σημείο των ωκεανών του πλανήτη μας, στην Τάφρο των Μαριανών στον Ειρηνικό Ωκεανό, σε βάθος 10.898 μέτρων, οι επιστήμονες βρήκαν μια πλαστική σακούλα.

Από τα περίπου 3.500 ανθρωπογενή απορρίμματα που βρέθηκαν στους βυθούς με τη βοήθεια υποθαλάσσιων ρομποτικών οχημάτων, πάνω από το ένα τρίτο ήσαν μακροπλαστικά, δηλαδή ορατά κομμάτια πλαστικού μεγαλύτερα των πέντε χιλιοστών το καθένα. Περίπου το 90% από αυτά προέρχονταν από πλαστικά μιας χρήσης.

Οι ερευνητές της ιαπωνικής επιστημονικής υπηρεσίας JAMSTEC (Japan Agency for Marine-Earth Science and Technology), που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιβαλλοντικό περιοδικό «Marine Policy», ανέφεραν, όπως αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, ότι τα πλαστικά μιας χρήσης είναι πανταχού παρόντα σε βάθη άνω των 6.000 μέτρων.

Η μελέτη εστιάσθηκε μόνο σε σκουπίδια που έχουν επικαθήσει στο βυθό και όχι σε όσα επιπλέουν στο νερό, που είναι ασφαλώς ακόμη περισσότερα. Ενδεικτικά, η πυκνότητα των πλαστικών στο βυθό του βόρειου Ειρηνικού κυμαίνεται από 17 έως 335 απορρίμματα ανά τετραγωνικό χιλιόμετρο σε βάθος 1.092 έως 5.977 μέτρων.

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

3
σχόλια
  1. avatar 1962

    ΜΗΝ ΓΡΑΦΕΤΕ [...] ΓΙΑ ΝΑ ΠΕΡΝΑΕΙ Η ΩΡΑ.

  2. avatar Antiper

    Καλά και τα βόδια την άφησαν εκεί; δεν μπορούσαν να τη μαζέψουν; κατέβηκαν που κατέβηκαν ως εκεί!

  3. avatar Σακης5222

    9202m....

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει