Οι καλλιεργητές εσπεριδοειδών στην Καλιφόρνια των Ηνωμένων Πολιτειών βλέπουν τα δέντρα τους να κινδυνεύουν από έναν καταστροφικό ιό που απειλεί να ρημάξει τις περιουσίες τους.

Η καλλιέργεια πορτοκαλιών και λεμονιών μεταφράζεται σε 2 δισ. δολάρια ετησίως για την Καλιφόρνια. Η απειλή ακούει στο όνομα Huanglongbing, ή ασθένεια του κίτρινου δράκου, η οποία μεταδίδεται από την Ασιατική Ψύλλα των Εσπεριδοειδών, μια φυτοψείρα που τρέφεται από τα φύλλα των εσπεριδοειδών.

Η εξάπλωση της ασθένειας στην Καλιφόρνια επιβεβαιώθηκε στα τέλη Μαρτίου, όταν εντοπίστηκε σε υβρίδιο λεμονιάς-γκρέιπφρουτ με στην περιοχή Χασιέντα Χάιτς του Λος Άντζελες.

Η ασθένεια δεν απειλεί τον άνθρωπο, αλλά είναι θανατηφόρα για τα δέντρα και δεν υπάρχει γνωστή θεραπεία.

Ο ιός προσβάλλει το «αρτηριακό» κύκλωμα των δέντρων, προκαλώντας κιτρίνισμα των φύλλων και τον θάνατό τους εντός λίγων ετών.

Οι Αρχές της Καλιφόρνια έχουν θέσει σε «καραντίνα» περιοχή έκτασης 53600 τετρ. χλμ για να αποτρέψουν την εξάπλωση της ασθένειας.

Οι καλλιεργητές εκφράζουν ανησυχίες ότι μια ενδεχόμενη εξάπλωση στα βόρεια της Πολιτείας μπορεί να σημάνει καταστροφή για τον κλάδο, η οποία θα σημάνει απώλεια εισοδήματος και θέσεων εργασίας.

Η Καλιφόρνια παράγει το 80% των εσπεριδοειδών στις ΗΠΑ. Ένα από τα κύρια όπλα των καλλιεργητών είναι η κατασκευή παγίδων που προσομοιάζουν με εσπεριδοειδή ώστε να προσελκύουν τα καταστροφικά έντομα.

Πηγή: econews.gr