Νέα αμερικανική επιστημονική μελέτη κατέγραψε το πόσο νωρίτερα έρχεται πλέον η εποχή της άνοιξης στη Γη σε σχέση με κάποια χρόνια πριν, επισημαίνοντας πως οι περιοχές που αυτή η αλλαγή είναι πιο αισθητή είναι ο Βόρειος Πόλος και γενικότερα τα υψηλά γεωγραφικά πλάτη.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Έρικ Ποστ του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια-Ντέιβις, υπολόγισαν ότι για κάθε δέκα μοίρες γεωγραφικού πλάτους βορειότερα του Ισημερινού, η άνοιξη φθάνει περίπου τέσσερις μέρες νωρίτερα από ό,τι έφθανε πριν από μία δεκαετία, κυρίως λόγω της κλιματικής αλλαγής.

Όπως αναφέρουν στη δημοσίευσή τους στο περιοδικό «Scientific Reports», στις αρκτικές περιοχές η άνοιξη έρχεται έως και 16 μέρες νωρίτερα από ό,τι πριν δέκα χρόνια.

Όπως εξηγεί το ΑΜΠΕ, οι επιστήμονες βάσισαν τα συμπεράσματά τους σε σειρά φαινομένων, όπως οι μεταναστεύσεις των πουλιών, η άνθιση των φυτών, η εμφάνιση των φύλλων των δέντρων κ.α.

Η μελέτη, που θεωρείται η πιο ολοκληρωμένη του είδους της μέχρι σήμερα, αξιολόγησε 743 προηγούμενες εκτιμήσεις για τον ερχομό της άνοιξης, που κάλυπταν μια περίοδο 86 ετών στο βόρειο ημισφαίριο. Διαπιστώθηκε σαφής συσχέτιση ανάμεσα στην πιο πρόωρη άφιξη της άνοιξης, όσο κανείς «ανεβαίνει» γεωγραφικό πλάτος. Οι επιστήμονες δεν είναι βέβαιοι με ποιόν τρόπο η πρόωρη άνοιξη επηρεάζει τα φυτά και τα ζώα του πλανήτη.

Από αστρονομική άποψη, η άνοιξη φέτος τυπικά ξεκινά στις 20 Μαρτίου, με την εαρινή ισημερία.