Ειδικά εκπαιδευμένους σκύλους, ικανούς να ανιχνεύσουν διαρροή πετρελαίου ακόμα και κάτω από τους πάγους, επιστράτευσε η Shell, λίγους μήνες πριν την έναρξη γεωτρήσεων στην Αρκτική, στις βορειοδυτικές ακτές της Αλάσκας.

Η λύση προτάθηκε στο πλαίσιο του ερευνητικού προγράμματος Sintef, που διεξήχθη από Νορβηγούς ερευνητές το 2009, με αντικείμενο την αντιμετώπιση και τον καθαρισμό πιθανών πετρελαιοκηλίδων κατά τη διάρκεια των γεωτρήσεων στην Αρκτική.

Η τεχνολογία για την ανίχνευση πετρελαιοκηλίδων στην ευαίσθητη περιοχή της Αρκτικής βρίσκεται ακόμα σε πρώιμο στάδιο.

Μάλιστα οι συντάκτες της έκθεσης επισημαίνουν ότι μέχρι σήμερα δεν υπάρχει αποδεδειγμένο επιχειρησιακό σύστημα και τεχνολογικός εξοπλισμός για την ανίχνευση πετρελαιοκηλίδων κάτω από χιόνι, πάγο ή τα ιζήματα της παραλίας.

Από την άλλη πλευρά ωστόσο, η περιβαλλοντική οργάνωση Greenpeace υποστηρίζει ότι τα εκπαιδευμένα σκυλιά για την ανίχνευση πετρελαιοκηλίδων δεν αποτελούν λύση, ενώ χαρακτηρίζει την ιδέα «παράλογη» και ενδεικτική του γεγονότος ότι οι πετρελαϊκές εταιρείες δεν αντιμετωπίζουν με σοβαρότητα τους κινδύνους που εγκυμονούν οι γεωτρήσεις στην Αρκτική.

Άλλοι πάλι χαρακτηρίζουν τη συγκεκριμένη έρευνα «ντροπή για τη βιομηχανία», υποστηρίζοντας ότι οι πετρελαϊκές εταιρείες δεν διαθέτουν σήμερα την επιστημονική γνώση και την τεχνολογία για εξορύξεις στην ευαίσθητη αυτή περιοχή.

Εκπρόσωπος της Shell πάντως διαβεβαίωσε ότι η εταιρεία δεν έχει σκοπό να χρησιμοποιήσει τα εκπαιδευμένα σκυλιά στις γεωτρήσεις που σχεδιάζει στην Αλάσκα τον Ιούνιο.

Το σχέδιο της εταιρείας για την αντιμετώπιση πετρελαιοκηλίδων στην περιοχή, που εγκρίθηκε τον περασμένο μήνα από το υπουργείο Εσωτερικών των ΗΠΑ, προβλέπει σκάφη απορρύπανσης σε μόνιμη βάση και σε διαφορετικά σημεία στην περιοχή, καθώς και την κατασκευή ειδικού συστήματος, ικανού να συλλέξει και να αποθηκεύσει μέχρι 80.000 βαρέλια πετρελαίου ημερησίως.

Πηγή: econews.gr