Υπό κράτηση τελούν εφτά στελέχη επιχείρησης που θεωρείται ύποπτη για τη ρίψη καδμίου στον ποταμό Λονγκζιάνγκ της Κίνας με αποτέλεσμα να προκληθεί σοβαρή μόλυνση στο πόσιμο νερό εκατομμυρίων ανθρώπων.

Τα στελέχη της επιχείρησης διαχειρίζονται χημικά εργοστάσια στην αυτόνομη περιοχή Γκουανγκσί, δήλωσε ο Φενγκ Ζενιάν, εκπρόσωπος των τοπικών αρχών, αρμόδιος για την προστασία του περιβάλλοντος.

Η μόλυνση αφορά ένα τμήμα μήκους εκατό χιλιομέτρων του παταμού Λονγκζιάνγκ, στη νότια Κίνα και τα επίπεδα τοξικού καδμίου στο νερό είναι σε ορισμένες περιοχές 25πλάσια του ορίου που έχουν θέσει οι κινεζικές αρχές.

Η μόλυνση απειλεί τους τρία εκατομμύρια κατοίκους της πόλης Λιουζού, αλλά και την κοινότητα Λιουζιάνγκ με περισσότερους από 1,5 εκατομμύρια κατοίκους.

Για τη μόλυνση ευθύνεται κυρίως η εταιρία εκμετάλλευσης ορυκτού πλούτου Jinhe Mining Co, αλλά οι αρχές αποφάσισαν να επεκτείνουν τις διώξεις τους και σε στελέχη άλλων επιχειρήσεων. Η μόλυνση εντοπίστηκε στις 15 Ιανουρίου όταν βρέθηκαν νεκρά εκατοντάδες ψάρια