Είναι άπειρα κυριολεκτικά τα πράγματα που πρέπει να λάβει υπόψη του ο ζυθοποιός για να βγάλει μια καλή μπίρα.

Τίποτα ωστόσο δεν είναι τόσο σημαντικό όσο το νερό, τη Νο 1 απόφαση που πρέπει να πάρει ένα ζυθοποιείο έστω κι αν πρόκειται για τη φτηνότερη μπίρα του κόσμου.

Αν το νερό παραείναι αλκαλικό ή γεμάτο μεταλλικά στοιχεία, θα έχει έντονο αντίκτυπο στη γεύση του τελικού προϊόντος.

Κι έτσι η πηγή του νερού είναι πρωταρχικής σημασίας για την μπίρα και δικαιώνει κάθε έλεγχο που θα γίνει στο νεράκι.

AP_185514788745

Γι’ αυτό και μια τσεχική ζυθοποιία προσέλαβε τώρα πέντε καταπληκτικούς δοκιμαστές νερού, αν και έπρεπε να στραφεί στο ζωικό βασίλειο για να τους βρει. Και αμείβονται φυσικά με φαγητό, μιας και είναι καραβίδες και δεν νοιάζονται για τα λεφτά των ανθρώπων.

Οι καραβίδες λειτουργούν ως ιδιαιτέρως αποτελεσματικοί δείκτες της καθαρότητας του νερού, καθώς τροποποιούν τη συμπεριφορά τους ανάλογα με τη διαύγεια του ύδατος. Και στην άγρια φύση εξάλλου, η έλλειψη καραβίδας σε ένα υδάτινο σώμα υποδεικνύει πως το νερό παραείναι μολυσμένο. Έτσι σκέφτηκαν οι ιθύνοντες της Protivin Brewery και ζήτησαν τη βοήθεια της επιστήμης.

AP_070720021602

Τα πέντε μαλακόστρακα έχουν πια υπέρυθρους αισθητήρες προσαρμοσμένους στις ουρές τους που παρακολουθούν από τον καρδιακό ρυθμό μέχρι και τις κινήσεις τους. Αν οι καραβίδες αρχίσουν να παρουσιάζουν αυξημένη καρδιακή δράση ή να κινούνται ιδιαιτέρως πολύ μέσα στη δεξαμενή, τότε ο υπολογιστής θα πιάσει αυτές τις αλλαγές και θα πει στους ζυθοποιούς εντός τριών λεπτών αν το νερό-δείγμα της δεξαμενής είναι μολυσμένο!

Επιστήμονες του Πανεπιστημίου της Βοημίας έχουν αναπτύξει το βιομετρικό αυτό σύστημα ειδικά για τη ζυθοποιία και δουλεύουν από κοινού. Όπως και με τις καραβίδες φυσικά, που κάνουν εξάλλου όλη την ποιοτική δουλειά…