To Πεκίνο άρχισε να δημοσιεύει σήμερα στο Διαδίκτυο μετρήσεις της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, την ώρα που οι αρχές δέχονται αλλεπάλληλες επικρίσεις τους τελευταίους μήνες ότι υποτιμούν τη σοβαρότητα της κατάστασης.

Οι κάτοικοι του Πεκίνου δεν εμπιστεύονται τις επίσημες μετρήσεις ατμοσφαιρικής ρύπανσης και πολλοί χρήστες του Διαδικτύου τις τελευταίες εβδομάδες αντιδρούν στις ανακοινώσεις των αρμόδιων περιβαλλοντικών υπηρεσιών για την καλή ποιότητα της ατμόσφαιρας, παρά το γεγονός ότι τα υψηλά επίπεδα ρύπανσης είναι προφανή.

Οι κάτοικοι δείχνουν περισσότερη εμπιστοσύνη στα στοιχεία της πρεσβείας των ΗΠΑ που διενεργεί ανεξάρτητες μετρήσεις και δημοσιεύει σε ιστοσελίδα τις τιμές ρύπανσης της ατμόσφαιρας.

Οι νέες επίσημες μετρήσεις δημοσιοποιούνται ανά ώρα στην ιστοσελίδα. Ο προηγούμενος δείκτης ενημερωνόταν μια φορά την ημέρα.

Στις αρχές της εβδομάδας τουλάχιστον 150 πτήσεις ακυρώθηκαν ή πραγματοποιήθηκαν με καθυστέρηση στο διεθνές αεροδρόμιο του Πεκίνου που είχε καλυφθεί από πυκνό νέφος, το οποίο περιόριζε την ορατότητα στα 200 μέτρα σε ορισμένες συνοικίες.