«Αιχμάλωτοι σε ένα ιαπωνικό φαλαινοθηρικό» βρίσκονται τρεις αυστραλοί οικολόγοι ακτιβιστές, οι οποίοι επιβιβάστηκαν στο πλεούμενο, στη διάρκεια διαμαρτυρίας εναντίον της φαλαινοθηρίας.

Οι τρεις ακτιβιστές της περιβαλλοντικής οργάνωσης Forest Rescue ανέβηκαν στο πλοίο με βοήθεια από την οργάνωση Sea Shepherd Conservation Society, τα πλοία της οποίας ακολουθούν ένα στόλο ιαπωνικών φαλαινοθηρικών που κατευθύνεται στο Νότιο Ωκεανό.

Ωστόσο, το πλήρωμα του φαλαινοθηρικού δεν άφησε τους ακτιβιστές να φύγουν μετά τη λήξη της διαμαρτυρίας. Σύμφωνα με την Sea Shepherd, οι Αυστραλοί «κρατούνται αιχμάλωτοι στα αυστραλιανά χωρικά ύδατα από ένα ιαπωνικό πλοίο που εισέβαλε και στο οποίο επιβαίνει προσωπικό του στρατού της Ιαπωνίας».
Οι ακτιβιστές έφεραν ένα μήνυμα που έγραφε «επιστρέψτε μας στις ακτές της Αυστραλίας και μετά φύγετε από τα χωρικά μας ύδατα».

Η φαλαινοθηρία απαγορεύεται μετά το μορατόριουμ που κηρύχθηκε το 1986, όμως η Ιαπωνία συνεχίζει να θηρεύει εκατοντάδες κήτη κάθε χρόνο χάρη σε ένα νομικό παραθυράκι το οποίο την επιτρέπει για «επιστημονικούς» σκοπούς. Η επιστημονική φύση της φαλαινοθηρίας καταρρίπτεται, ωστόσο, από το γεγονός ότι στην Ιαπωνία διατίθενται και καταναλώνονται τόνοι κρέατος φάλαινας.