Στην αναβάθμιση της οικολογικής αλλά και οικονομικής αξίας του δασικού δυναμικού της χώρας στοχεύει το φιλόδοξο πρόγραμμα του υπουργείου Περιβάλλοντος, για το οποίο θα διατεθούν κονδύλια ύψους 603 εκατ. ευρώ
Στο σύνολο των πόρων, το 40% περίπου, ήτοι 245 εκατ. ευρώ, υπολογίζεται να προέλθουν από ιδιωτικούς φορείς, όπως αποκαλύπτεται από το Πρόγραμμα Αναπτυξιακών Παρεμβάσεων για την Πραγματική Οικονομία, περιόδου 2010 -2015 που ανακοίνωσε η υπουργός Τίνα Μπιρμπίλη.

Όπως αναφέρει το «Έθνος» οι ιδιώτες προβλέπεται να συνεισφέρουν τόσο στην αύξηση της οικονομικής αξίας των δασικών προϊόντων όσο και στη δημιουργία εγκαταστάσεων δασικής αναψυχής με ποσά που φθάνουν τα 138 εκατ. ευρώ.

Η βελτίωση και η ανάδειξη οικολογικών προϊόντων, τόσο βρώσιμων όσο -γιατί όχι;- και καλλυντικών, εφόσον γίνεται συγκροτημένα, αυξάνει την οικονομική αξία των δασών, κατεύθυνση που ήδη ακολουθείται σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες. Η επιστροφή του ανθρώπου στο δάσος ενισχύεται με την τόνωση της (ήπιας) τουριστικής δραστηριότητας και με τη δημιουργία ελαφρών υποδομών αναψυχής όπως μονοπάτια για περιήγηση, περίπτερα κλπ.

Φυσικά, ο ιδιωτικός τομέας συνεισφέρει στις αναδασώσεις, κάτι που ήδη γίνεται από φορείς αλλά και στο πλαίσιο του εθελοντισμού. Επισημαίνεται ωστόσο η ανάγκη οι πρωτοβουλίες αυτές να ενταχθούν σε έναν συγκροτημένο σχεδιασμό υπό την καθοδήγηση της δασικής υπηρεσίας.

Τα συνολικά κονδύλια για την προστασία των δασών και την αύξηση του δασικού δυναμικού φθάνουν το ποσό των 465 εκατ. ευρώ και περιλαμβάνουν δράσεις όπως αντιπυρικές ζώνες, δεξαμενές πυρόσβεσης, συστήματα έγκαιρης ανίχνευσης πυρκαγιών, βελτίωση και συντήρηση του δασικού δικτύου, αναδασώσεις. Στην αρχή του καλοκαιριού διατέθηκαν σε δασαρχεία και Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης 23 εκατ. ευρώ για παρεμβάσεις δασοπροστασίας γύρω από τους οικισμούς.

Το Πράσινο Ταμείο προβλέπεται να χρηματοδοτείται από τα πρόστιμα των ημιυπαίθριων, ρύπανσης της θάλασσας κλπ. αλλά και από τον Ειδικό Φορέα Δασών που διαθέτει αξιόλογους πόρους προερχόμενους από τις άδειες θήρας, από τα πρόστιμα λαθροθηρίας κ.ά. Οι πόροι που προέρχονται από τα δάση θα καταλήγουν στα δάση, τονίζουν από το ΥΠΕΚΑ.