Η Δευτέρα 2 Αυγούστου είναι μια πολύ σημαντική ημέρα για την μελισσοκομία. Είναι η ημέρα που ενώνεται η μελισσοκομική κοινότητα και με μια φωνή λέει «όχι» στα παράνομα ραντίσματα, στη μόλυνση του περιβάλλοντος και του υδροφόρου ορίζοντα.

Με την διαμαρτυρία αυτή, δεν υποστηρίζεται να μην ραντίζουν οι αγρότες αλλά να ραντίζουν με πιο ορθολογικό τρόπο. Να εφαρμοστούν δηλαδή, οι οδηγίες της πολιτείας που ορίζουν, ράντισμα μόνο πριν η μετά την ανθοφορία, ράντισμα μετά την δύση του ηλίου, που δεν πετούν οι μέλισσες, και ράντισμα με όσο το δυνατόν λιγότερο τοξικά φάρμακα. Παράλληλα, το υπουργείο να λάβει υπόψη του και τους μελισσοκόμους στο νέο νομοσχέδιο που δημιουργεί για τα φυτοφάρμακα.

Η εμβάπτιση των σπόρων σε νεονικοτινοειδή φάρμακα, έχει σαν αποτέλεσμα οι ουσίες αυτές να μπαίνουν στους ιστούς των φυτών και να καταλήγουν και στο άνθος σκοτώνοντας τις μέλισσες αλλά και στους καρπούς των φρούτων καταλήγοντας στο πιάτο μας. Κι επειδή ο κύκλος της ζωής στον πλανήτη είναι σαν αλυσίδα, όταν σπάσουμε έναν κρίκο, τότε αυτομάτως καταρρέει ολόκληρος ο κύκλος.

Όταν πεθάνει η μέλισσα δεν θα υπάρχει επικονιαστής για τα φυτά, αυτό θα έχει σαν αποτέλεσμα τα φυτά και τα αγροτικά προϊόντα να μην παράγουν τις ποσότητες που παράγουν σήμερα, θα έχουν μια μείωση κατά τα 2/3 της σημερινής παραγωγής με αποτέλεσμα ο πληθυσμός του πλανήτη να λιμοκτονήσει.

Κι αν αυτό μοιάζει μακρινό υπάρχουν τρανά παραδείγματα, από χώρες του εξωτερικού, όπου εκεί οι αγρότες παρακαλάνε και πληρώνουν τους μελισσοκόμους να πάνε μέλισσες κοντά σε καλλιέργειες για να υπάρξει σωστή επικονίαση.
Η χώρα μας αυτή την στιγμή είναι πρώτη στην Ευρώπη σε μελισσοσμήνη.  Έτσι, φυσικό επακόλουθο θα είναι να χάνει έσοδα σε καιρούς χαλεπούς για την οικονομία, λόγο μειωμένης παραγωγής μελιού εξαιτίας των φυτοφαρμάκων, και φυσικά οι μελισσοκόμοι να γίνονται ακόμα φτωχότεροι λόγο της κατάστασης αυτής.

Η χώρα μας είναι τέταρτη σε παραγωγή μελιού στην Ευρώπη και το μέλι μας στο μεγαλύτερο ποσοστό του γίνεται εξαγωγή, εξασφαλίζοντας πολύτιμα έσοδα στο κράτος μας.

Σήμερα, οι μελισσοκόμοι -νεότεροι στην πλειοψηφία της κίνησης αυτής- αλλά και παλιοί ενώνουν τις φωνές τους, χωρίς να κραυγάζουν, να κλείνουν δρόμους, να κατεβάζουν διακόπτες, γιατί έτσι κάνουν κακό στην ίδια τους τη χώρα.
Σήμερα αναδεικνύουν το πρόβλημα, με όμορφο και πρωτότυπο τρόπο. Και καλούν το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης να παρέμβει και να ρυθμίσει σωστά τα των ραντισμάτων. Καλούν το Υπουργείο Περιβάλλοντος να πάρει θέση. Καλούν τα ΜΜΕ της χώρας να αναδείξουν το πρόβλημα.

Υπενθυμίζουν τα λόγια του Αϊνστάιν που είπε ότι «όταν εξαφανιστούν οι μέλισσες η ανθρωπότητα θα έχει ακόμα 4 χρόνια ζωής»

Πηγή: melissocosmos.blogspot.com