Η πολυεθνική εταιρεία Trafigura, που κατηγορείται για παράνομη εξαγωγή επικίνδυνων αποβλήτων στην ακτή Ελεφαντοστού το 2006, κρίθηκε ένοχη από ολλανδικό δικαστήριο.

Παράλληλα, το δικαστήριο επέβαλε στην Trafigura πρόστιμο ύψους ενός εκατομμυρίου ευρώ για το γεγονός ότι το Probo Koala, το πλοίο που μετέφερε τα επικίνδυνα απόβλητα, προσάραξε στο λιμάνι του Άμστερνταμ πριν ξεκινήσει για τον τελικό του προορισμό, την Ακτή Ελεφαντοστού.

Υπενθυμίζεται ότι το 2007 η ολλανδική πολυεθνική εταιρεία κατέβαλε αποζημίωση ύψους 160 εκατ. δολαρίων στην κυβέρνηση της Ακτής Ελεφαντοστού, ενώ πλήρωσε 50 εκατ. δολάρια για εξωδικαστικό συμβιβασμό με πολίτες που ισχυρίζονταν ότι αντιμετώπιζαν σοβαρά προβλήματα υγείας από τα απόβλητα.

Όπως γνωστοποιήθηκε όταν ξέσπασε το σκάνδαλο, εκατοντάδες τόνοι τοξικών αποβλήτων είχαν απορριφθεί παράνομα σε διάφορες περιοχές στο Αμπιτζάν, τη μεγαλύτερη πόλη της Ακτής Ελεφαντοστού. Τα τοξικά απόβλητα είχαν σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία των κατοίκων και εκείνοι που αρρώστησαν ανέρχονται σε δεκάδες χιλιάδες.

Πηγή: econews.gr