Το «Ποδηλατώντας στην Ιστορία» είναι μία ποδηλατική βόλτα σε χωριά και ιστορικά μέρη της Αρκαδίας. Μία ποδηλατική διαδρομή με ιστορικό και πολιτιστικό περιεχόμενο που έχει στόχο να αναδείξει τις φυσικές ομορφιές του τόπου, την ιστορικότητά του, τη φιλοξενία των κατοίκων και την παράδοσή τους, να δώσει αφορμή για περαιτέρω τουριστική ανάπτυξη και να στείλει ένα μήνυμα αισιοδοξίας προς την αποκέντρωση!

Η ιδέα, η πρωτοβουλία και η οργάνωση ανήκει στη Χρυσάνθη Ρέτσου, που αφού γύρισε σπιθαμή προς σπιθαμή την πατρογονική γη αναζήτησε έναν διασκεδαστικό τρόπο να μοιραστεί με τους άλλους την ομορφιά του τοπίου, την ιστορία του τόπου και την ευχαρίστηση που ένιωθε η ίδια στις περιηγήσεις της.

Το ραντεβού των ποδηλατών δίνεται την Κυριακή 12 Ιουνίου και η βόλτα θα ξεκινήσει στις 11:00 από την ειδυλλιακή τοποθεσία των Πηγών του Ευρώτα. Ένα μέρος με πυκνή βλάστηση και τρεχούμενα νερά. Εκεί λέγεται ότι πέρασε τα νεανικά της χρόνια η Ωραία Ελένη. Φεύγοντας από τις Πηγές, ο ποδηλάτες θα αφήσουν πίσω τους το ιστορικό Κάστρο του Χελμού που έπαιξε σημαντικό ρόλο στην αρχαιότητα, με κατεύθυνση την Πετρίνα. Καθ’ οδόν θα αιχμαλωτίσει τα βλέμματα η μονή της Παναγίας Αμπελακίου, σκαρφαλωμένη στα βράχια. Εκεί βρίσκεται και η εικόνα δια χειρός Ευαγγελιστή Λουκά.

Οι ποδηλάτες θα περάσουν από την Πετρίνα με κατεύθυνση το Σουλάρι και αφού διασχίσουν το χωριό με τις δύο πηγές θα αναχωρήσουν με κατεύθυνση το χωριό Βουτσαράς. Οφείλει το όνομά του στον φεουδάρχη του Μεσαίωνα, τον γενναίο Λάκωνα Βουτσαρά ή Δοξαπατρή, υπερασπιστή του κάστρου Αράκλοβου κατά την εποχή της Φραγκοκρατίας.

Το τελευταίο χωριό απ’ όπου θα περάσουν είναι το χωριό Σκορτσινός. Η ιστορία του χωριού φαίνεται ότι ξεκινάει από την αρχαιότητα. Υπάρχουν ευρήματα που αποδεικνύουν ότι στη συγκεκριμένη θέση υπήρχε το οικιστικό κέντρο της Βελεμίνας από τον 11ο αιώνα μ.Χ..

Ο τερματισμός θα γίνει και πάλι στις Πηγές του Ευρώτα, όπου τους ποδηλάτες περιμένει μια ευχάριστη έκπληξη, ένα μικρό πάρτυ με φαγητό και μουσική!

Η συνολική απόσταση της ποδηλατοβόλτας είναι 22,8 χλμ και η διαδρομή έχει χαρακτεί και χαρακτηριστεί, από έμπειρους ποδηλάτες, ως εύκολη και βατή.

Η συμμετοχή στο «Ποδηλατώντας στην Ιστορία» είναι δωρεάν και η διοργάνωση τελεί υπό την αιγίδα του Δήμου Μεγαλόπολης.

Αναλυτικές πληροφορίες σχετικά με το «Ποδηλατώντας στην Ιστορία», χάρτη της διαδρομής και πληροφορίες για τον τρόπο μεταφοράς των συμμετεχόντων αλλά και τη διαμονή όσων επιθυμούν να εκμεταλλευτούν το τριήμερο θα βρείτε στην ιστοσελίδα podilatontasstinistoria.gr.