Η φιλοζωϊκή Humane Society της Χαβάη κατέσχεσε περισσότερα από 150 σκυλιά την Δευτέρα από έναν «εκτροφέα». Τα περισσότερα σκυλιά ήταν υποσιτισμένα, με πρόβλημα στα δόντια και με πεσμένο τρίχωμα. Πολλοί παράνομοι εκτροφείς σαν κι αυτόν πουλάνε κουτάβια «καθαρόαιμα» σε pet shop, στο Internet και σε αγορές.
Πολλοί άνθρωποι βλέπουν τα γλυκά κουταβάκια στις βιτρίνες των pet shops και αποφασίζουν να αγοράσουν ένα. Δεν ξέρουν όμως ότι οι γονείς τους συνεχίζουν να ζουν σε άθλια κατάσταση, μέχρι να μην μπορούν πια να γεννάνε.

Οι γονείς των ζώων που πωλούνται στα pet shops ζουν σε άθλια μέρη, από παλιές αποθήκες μέχρι κλουβιά 1 επί 1, σε σκοτεινά μέρη, χωρίς θέρμανση, κατάλληλη τροφή, κτηνιατρική περίθαλψη και άσκηση.

Αυτά τα μέρη λέγονται puppy mills ή puppy farms. Και αντίστοιχα, όπου παράγονται μαζικά γατάκια, λέγονται kitten mills.

Αν θέλετε να αγοράσετε ένα ζώο, απευθυνθείτε σε ΝΟΜΙΜΟ εκτροφέα με άδεια. Ζητήστε να δείτε τα χαρτιά του και όχι απλά το microchip ή το διαβατήριο του ζώου. Το πρώτο βήμα, αν έχετε αποφασίσει να αγοράσετε συγκεκριμένη ράτσα σκύλου ή γάτας, όχι επειδή σας αρέσει εμφανισιακά, αλλά γιατί έχετε διαβάσει τα χαρακτηριστικά, την ιδιοσυγκρασία, τα προβλήματα υγείας κ.α. της ράτσας του, είναι να τηλεφωνήσετε στον Κυνολογικό Όμιλο Ελλάδος και να ζητήσετε τηλέφωνα των νόμιμων εκτροφέων της αντίστοιχης ράτσας που σας ενδιαφέρει.

Πηγαίνετε στο σπίτι ή τις εγκαταστάσεις του εκτροφέα ώστε να δείτε με τα μάτια σας τους γονείς και τις συνθήκες υπό τις οποίες μεγαλώνουν. Ένα σωστό εκτροφείο δεν έχει πάνω από ας πούμε 15 ή 30 σκυλιά και τα κλουβιά του είναι φτιαγμένα με ειδικό αντι ολισθητικό πάτωμα. Πολλοί σωστοι εκτροφείς δεν έχουν κλουβιά αλλά έχουν όλα τα σκυλιά τους ελεύθερα στο σπίτι τους, σαν κατοικίδια και όχι σαν μηχανές αναπαραγωγής. Οι εκτροφείς είναι σε θέση να σας δείξουν εξετάσεις υγείας των ζώων και το πλήρες ιστορικό εμβολιασμών τους.

Αυτό είναι κάτι που δεν μπορείτε να κάνετε στο pet shop, αφού τα περισσότερα εισάγουν τα κουτάβια και τα γατάκια από «εκτροφεία» της Ε.Ε. δηλαδή Ουγγαρία, Βουλγαρία κ.α. Δηλαδή σχεδόν η πλειοψηφία εισάγει ζώα από παράνομα μαζικά εκτροφεία που δεν είναι υγιή και καθαρόαιμα αλλά απλώς τηρούν τους νόμους εισαγωγής εμπορευμάτων: να έχουν χαρτί microchip, διαβατήριο και βιβλιάριο. Πολλές φορές, τα ζώα αυτά αποχωρίζονται νωρίτερα από την ηλικία των 2 μηνών από τις μητέρες τους και το εμβόλιο που αναγράφεται στο βιβλιάριο τους δεν έχει γίνει αφού ένα μωρό εμβολιάζεται μετά την ηλικία των 2.5 μηνών.

Τα περισσότερα ζώα από pet shops ή αγγελίες διαδικτυακών εμπόρων υποφέρουν από θανατηφόρο τύφο ή περιτονίτιδα ή μελλοντικές δυσπλασίες και προβλήματα όρασης και οστών.

Επίσης, το καλό πράγμα αργεί να γίνει. Πολλοί εκτροφείς ΔΕΝ έχουν γέννα όταν εσείς θέλετε ένα σκυλάκι. Σε αντίθεση με τα pet shops που έχουν μονίμως εκατοντάδες ζώα προς πώληση, ο εκτροφέας κάνει επιλεκτικά ζευγαρώματα 1 ή 2 φορές το χρόνο. Συγκεντρώστε πληροφορίες, επισκεφθείτε τον εκτροφέα και περιμένετε την γέννα. Μην παίρνετε ένα ζώο πριν την ηλικία των 2-3 μηνών από τις μητέρες τους. Τα αντισώματα και η κοινωνικοποίηση που λαμβάνει το κουτάβι σε αυτό το διάστημα είναι παραπάνω από πολύτιμα.

Όσο για την τιμή, θα παρατηρήσετε ότι ο εκτροφέας συνήθως ζητά περισσότερα απ ότι το pet shop. Κ αυτό πολύ απλά, γιατί προσφέρει καλύτερης υγείας, μορφολογίας και ανατροφής. Σίγουρα δεν είναι σωστό να τσιγγουνετείτε όταν πρόκεται για την αρτιότητα του ζώου .Αν όμως αντιτίθεστε, όπως εμείς, στο εμπόριο ψυχών, υπάρχουν πάντα αδέσποτα, ημίαιμα και πολλές φορές και καθαρόαιμα που σας περιμένουν να τα υιοθετήσετε στα σωματεία και στα καταφύγια.

Πηγή: adespoto.gr