Με ένα μαγευτικό θέαμα ήρθαν αντιμέτωποι οι κάτοικοι στη Θεσσαλονίκη και στις Σέρρες αλλά και σε άλλες Βαλκανικές χώρες, όταν το Βόρειο Σέλας έκανε την εμφάνισή του. Σύμφωνα με τον μετεωρολόγο Παναγιώτη Γιαννόπουλο, η τελευταία φορά που φάνηκε αυτό το σπάνιο φαινόμενο στη χώρα μας, ήταν το 2003.

Ο κ. Γιαννόπουλος έδωσε περισσότερες πληροφορίες για το Βόρειο Σέλας στη σημερινή εκπομπή «Newsroom» της ΕΡΤ. Αρχικά, ο κ. Γιαννόπουλος ανέφερε πως δημιουργείται μια «φυσική διαδικασία. Έρχονται φορτισμένα σωματίδια από τον ήλιο, ηλεκτρόνια, πρωτόνια. Αυτά εγκλωβίζονται στο μαγνητικό πεδίο της Γης και, όπως συγκρούονται με τα μόρια του οξυγόνου και του αζώτου, τα διεγείρουν, και αυτά όταν επανέλθουν στην κανονική κατάσταση, εκπέμπουν φως».

«Τα μόρια του οξυγόνου δίνουν συνήθως πράσινο χρώμα, αλλά λόγω της μεγάλης απόστασης της χώρας μας από το Βόρειο Πόλο, φθάνει σε μας ένα κόκκινο φως», ανέφερε για το ασυνήθιστο αυτό χρώμα που εμφανίστηκε στον ουρανό των περιοχών.

Ο ίδιος ανέφερε, επίσης, πως προφανώς πολλοί δεν κατάλαβαν ότι πρόκειται για Βόρειο Σέλας. «Η εξήγηση γι’ αυτό το εντυπωσιακό φαινόμενο δόθηκε τον 20ο αιώνα, αλλά είχε καταγραφεί και από τον Αριστοτέλη, ο οποίος το έχει περιγράψει με ακρίβεια στο βιβλίο του “Τα Μετεωρολογικά” και άρα έχουμε και γραπτή αποτύπωση για το Βόρειο Σέλας στην Ελλάδα από τον 4ο αιώνα προ Χριστού», κατέληξε ο κ. Παναγιώτης Γιαννόπουλος.