Ο Μάρτιος είναι «μήνας πρεμιέρας» στο ελληνικό θέατρο, καθώς αρκετές παραστάσεις σηκώνουν αυλαία. Κάποιες από αυτές, μάλιστα, επιστρέφουν στη σκηνή και είναι μία καλή ευκαιρία να τις δείτε από κοντά.

Ας δούμε ποιες είναι αυτές που είτε ανέβηκαν ήδη είτε πρόκειται σύντομα να κάνουν πρεμιέρα.

«Το τραγούδι της Φλέρυς»

Μετά την περσινή μεγάλη επιτυχία που γνώρισε η παράσταση για τη ζωή και το έργο της σπουδαίας ερμηνεύτριας, Φλέρυς Νταντωνάκη, που ερμηνεύει καθηλωτικά η Ελένη Κοκκίδου, επιστρέφει στο Θέατρο «Σταθμός» για περιορισμένο αριθμό παραστάσεων, σε σκηνοθεσία Μάνου Καρατζογιάννη.

Λίγα λόγια για την παράσταση

1985… Ρωμαϊκή Αγορά. Η τελευταία μεγάλη συναυλία της Φλέρυς Νταντωνάκη. Το καλλιτεχνικό γεγονός παίρνει τεράστιες διαστάσεις και το πλήθος είναι τόσο μεγάλο που παρακολουθεί τη συναυλία κρεμασμένο απ’ τα κάγκελα. Λίγο πριν την έναρξη, η Φλέρυ παθαίνει κρίση αγοραφοβίας και αρνείται να βγει στη σκηνή.

Περνάει κάποια ώρα μόνη της, προσπαθώντας να συνέλθει και να βρει το κουράγιο που χρειάζεται. Πώς ένιωθε; Από πού προσπαθούσε να αντλήσει δύναμη; Ποιες ήταν οι αξίες της και ποιοι οι εφιάλτες της; Με αυτά τα δραματικά λεπτά, τις σκέψεις, τα συναισθήματα, τις αγωνίες και τις ανασφάλειες της τραγουδίστριας καταπιάνεται το έργο, αναζητώντας το όριο εκείνο ανάμεσα στην τέχνη και τη θυσία, την ιδιοφυία και το τίμημα.

Ταυτότητα παράστασης

Σκηνοθεσία: Μάνος Καρατζογιάννης
Ερμηνεία: Ελένη Κοκκίδου
Μουσική: Αντώνης Παπακωνσταντίνου
Φωτογραφίες: Σπύρος Περδίου

Πληροφορίες

Παραστάσεις: Κάθε Σάββατο στις 18:15 & Κυριακή στις 21:00
Διάρκεια παράστασης: 70 λεπτά

Θέατρο Σταθμός
Βίκτωρος Ουγκώ 55, Μεταξουργείο Αθήνα (πλησίον του Μετρό Μεταξουργείο)

«Το Φαγητό»

Το θεατρικό έργο της Μαρίας Λαϊνά, «Το Φαγητό», ύστερα από έναν επιτυχημένο κύκλο παραστάσεων (2018-19) ανεβαίνει ξανά στο θέατρο ΠΛΥΦΑ σε σκηνοθεσία Δημήτρη Λιόλιου.

Το φαγητό στο θέατρο συνήθως δεν επιτρέπεται. Πέρα από την καθαρά βιολογική, η ανθρώπινη ανάγκη για τροφή αποκαλύπτει και παραπέμπει σε περισσότερες από μία μορφές πείνας. Ένα δυνατό και ιδιότυπο κείμενο της σύγχρονης ελληνικής δραματουργίας για έξι μοναδικές παραστάσεις.

Ταυτότητα παράστασης

Παίζουν: Σταύρος Λιλικάκης, Δημήτρης Λιόλιος
Σκηνοθεσία – Δραματουργική επεξεργασία: Δημήτρης Λιόλιος
Φωτογραφίες: Γιώργος Στριφτάρης

Ημέρες παραστάσεων: 15, 17, 22, 23, 29 & 30 Μαρτίου
Ώρα παράστασης: 21:15 – Διάρκεια: 75’

Θέατρο ΠΛΥΦΑ, Κτήριο 7Γ
Κορυτσάς 39, 10447, Βοτανικός

«Hedwig and the angry inch»

Ο Μίνως Θεοχάρης μεταφέρει το πιο πανκ-ροκ μιούζικαλ του Broadway, το «Hedwig and the angry inch», στη σκηνή του Γυάλινου Μουσικού Θεάτρου. Υποδύεται ξανά την γοητευτικά απόκοσμη Hedwig, την πιο εμβληματική gender queer περσόνα του σύγχρονου μουσικού θεάτρου παγκοσμίως.

Το εκρηκτικό μιούζικαλ συμπληρώνει η εξαιρετική Κατερίνα Ντούσκα στον ρόλο του Γίτζακ, με τον οποίο κάνει και το θεατρικό της ντεμπούτο. Η αιρετική Hedwig μαζί με την μπάντα της, «Τα εξANGRYωμένα εκατοστά», καταρρίπτει όλους τους κανόνες στο πιο απελευθερωτικό grunge party, που έγινε ποτέ στην Αθήνα. Εκεί, θα διηγηθεί στους θεατές που βρέθηκαν στο κατάλληλο μέρος τη σωστή στιγμή μια ιστορία για την αγάπη, που σπάει όλα τα στερεότυπα.

Ταυτότητα παράστασης

Στο ρόλο της Hedwig ο Μίνως Θεοχάρης
Στο ρόλο του Γίτζακ η Κατερίνα Ντούσκα
Τα «εξANGRYωμένα εκατοστά» είναι οι:
Ραφαήλ Μελετέας – Πλήκτρα, κιθάρα
Έρικ Παναγόπουλος – Κιθάρα
Γιώργος Κωνσταντίνου, Αλέξης Δελής – Μπάσο
Γιάννης Παπαδούλης, Δημήτρης Λειβαδιώτης- Ντραμς

Σκηνοθεσία – Απόδοση Στίχων – Φωτισμοί: Μίνως Θεοχάρης
Απόδοση Κειμένου: Μίνως Θεοχάρης – Φοίβος Ριμένας
Φωτογραφίες: Νίκος Καρανικόλας

Παραστάσεις: Από Παρασκευή 8 Μαρτίου ως Παρασκευή 26 Απριλίου
Διάρκεια: 120 λεπτά

Γυάλινο μουσικό θέατρο
Λεωφόρος Ανδρέα Συγγρού 143, Νέα Σμύρνη

«Ο Συνεργός»

@epikolono

Μετά τη θερμή ανταπόκριση κοινού και κριτικών, η παράσταση «Ο Συνεργός» σε κείμενο και σκηνοθεσία Γιώργου Χριστοδούλου επέστρεψε στο «Επί Κολωνώ» για έναν νέο κύκλο παραστάσεων. Στις αρχές του 2000 μια νεαρή κοπέλα από τη Βέροια εξαφανίζεται μυστηριωδώς. Ο σύντροφός της, δηλώνοντας συντετριμμένος πως δε γνωρίζει τίποτα, την αναζητεί.

Η υπόθεση απασχολεί έντονα την ελληνική κοινή γνώμη και δεν αργεί να αποκαλυφθεί πως ο θύτης δεν είναι άλλος από τον ίδιο τον άνθρωπο που την ψάχνει, ο οποίος, αφού τη σκότωσε, την εξαφάνισε με τη βοήθεια του ξαδέρφου του.

Αυτή η πραγματική ιστορία στη Βέροια, ενός από τα πιο γνωστά εγκλήματα, που συγκλόνισαν την ελληνική κοινωνία, αποτέλεσε την έμπνευση για τη συγγραφή και το ανέβασμα ενός νέου θεατρικού έργου, με μια διαφορά όμως: το έργο αυτό δεν επικεντρώνεται στο θύτη ούτε στο θύμα.

@epikolono

Ταυτότητα παράστασης

Σκηνοθεσία – Κείμενο: Γιώργος Χριστοδούλου
Παίζουν οι ηθοποιοί: Χρήστος Κοντογεώργης, Φανή Παναγιωτίδου, Μαρία Προϊστάκη, Γιώργος Τριανταφυλλίδης
Συμμετοχή στα Βίντεο-Τραγούδι: Αθηνά Σακαλή

Ημέρες & ώρες παραστάσεων: Παρασκευή, Σάββατο, Κυριακή στις 21:15
Διάρκεια: 90 λεπτά (χωρίς διάλειμμα)

Επί Κολωνώ
Ναυπλίου 12 & Λένορμαν 94