Βρίσκεται στην καρδιά της Αθήνας, μεταξύ δύο στάσεων του μετρό (Μεταξουργείο και Κεραμεικός), και για τους περισσότερους αποτελεί εναλλακτική επιλογή τόσο για φαγητό όσο και για καφέ ή ποτό. Ένα λάθος σε ένα δρόμο ήταν η αφορμή να βρεθούμε στη Μεγάλου Αλεξάνδρου (τον δρόμο που ενώνει το Γκάζι με την Πλατεία Καραϊσκάκη) και να ανακαλύψουμε αρκετά από τα στέκια του, τα περισσότερα μεζεδοπωλεία. Γράφει η Ελπίδα Πιτάκη Την περιοχή του Κεραμεικού δεν την λες γειτονιά, ούτε θα βρεις συγκεντρωμένες πλατείες. Δεν θα συναντήσεις γραφικές γωνιές, αλλά θα ανακαλύψεις μικρούς, γευστικούς θησαυρούς που σίγουρα θα σε εντυπωσιάσουν τόσο με την ιδιαίτερη ταυτότητα, όσο και με τις προσιτές προτάσεις τους. Μεζεδοπωλεία με προσεγμένους χώρους και ακόμα πιο προσεγμένη κουζίνα. Για την ακρίβεια με «σπιτική» φιλοσοφία στην κουζίνα, καθώς τα περισσότερα από αυτά σερβίρουν χειροποίητες προτάσεις –μάλιστα σχεδόν σε όλα οι ιδιοκτήτες ή μέλη της οικογένειάς τους κρύβονται πίσω από αυτές. Πραγματοποίησε, λοιπόν, μια βόλτα μαζί μας στο αστικό τοπίο του Κεραμεικού και ανακάλυψε το επόμενο γευστικό στέκι σου. Και, μάλιστα, με low budget όρους.

Μυκηνών Γωνία

mikinwn gwnia_edited Το πρώτο και πιο οικονομικό μεζεδοπωλείο που λειτούργησε επί της Μεγάλου Αλεξάνδρου, έχει κλείσει ήδη τα πέντε χρόνια ζωής του και συνεχίζει την επιτυχημένη του πορεία. Αυθεντικό μεζεδοπωλείο το Μυκηνών Γωνία (οφείλει την ονομασία του στον πεζόδρομο της Μυκηνών όπου και βρίσκεται) ξεχωρίζει για τις άκρως value for money τιμές και τους σπιτικούς μεζέδες που σερβίρεις τους θαμώνες του. Με τη ρετρό ατμόσφαιρα και το φιλικό περιβάλλον να συγκαταλέγονται επίσης στα συν του, το επιλέγουμε για τα μοσχαρίσια μπιφτέκια (μιας συνταγή της κυρίας Αγγελικής) και την ψητή τηγανιά (χοιρινό ή κοτόπουλο σε μουστάρδα, μέλι, λεμόνι, ρίγανη και ένα μυστικό υλικό που παραμένει κρυφό από την πρώτη στιγμή της λειτουργίας τους, που όπως μας εκμυστηρεύτηκε και ο ιδιοκτήτης του Άκης, αποτελούν πιάτα- συνώνυμα του μεζεδοπωλείου. Χειροποίητα κιμαδοπιτάκια, καλτσούνια με τυρί και φλογέρες με σπιτικό φύλλο στα συνοδευτικά που δεν πρέπει να χάσετε. Ο πατέρας του Άκη παράγει τσίπουρο χωρίς γλυκάνισο, ενώ το χύμα κρασί προέρχεται από επιλεγμένες οικογένειες. Επίσης στα συν το γεγονός ότι το ρακόμελο παρασκευάζεται μπροστά στα μάτια σας με το που το παραγγείλετε. Με το που ανοίξει ο καιρός βγάζει τραπέζια στην πεζοδρομημένη πλατεία ακριβώς μπροστά του με το κλίμα να γίνεται παρεΐστικο. Τα μεσημέρια των αργιών διαθέτει και ζωντανή μουσική. mikinwn gwnia_2_edited Info Ωράριο λειτουργίας: Δευτέρα- Σάββατο: από τις 14.00, Κυριακή: από τις 13.00 Τιμή: Από 10 ευρώ/άτομο με ποτό, τσίπουρο 3 ευρώ/100ml Μεγάλου Αλεξάνδρου 97, τηλ. 210 3422377, facebook page

Τα Κουταλάκια

kentriki_koutalakia_1_edited Στα όρια του Μεταξουργείου με τον Κεραμεικό τα Κουταλάκια (ανήκουν στον Κεραμεικό ενώ η απέναντι πλευρά του δρόμου στο Μεταξουργείο) άλλαξαν ιδιοκτησία εδώ και ένα χρόνο, και έκτοτε τιμούν την ελληνική κουζίνα, με αρκετές «πειραγμένες» συνταγές. Φιλοσοφία του μεζεδοπωλείου είναι το σπιτικό φαγητό με εμμονή στα ελληνικά προϊόντα, γι’ αυτό και στο μενού του θα βρείτε πιάτα με πρώτες ύλες από την Νάξο, την Κρήτη, τη Μάνη, την Κερκίνη (βουβαλίσιο κεμπάπ και αγριογούρουνο) και άλλες περιοχές της Ελλάδας. Η κυρία Άννα στην κουζίνα ετοιμάζει με ιδιαίτερο μεράκι γευστικές προτάσεις που σίγουρα θα σας δελεάσουν. Το «Τουρλουμπούκι», φουρνιστή χοιρινή τηγανιά με πετιμέζι, η «Τσέχα», φιλέτο κοτόπουλο με σος σόγιας και ρύζι με φιδέ και φρέσκο βούτυρο, το κότσι σε σάλτσα κρεμμυδιού με μέλι, σοταρισμένο με ροζ πιπέρι και σερβιρισμένο με πουρέ, η αρμένικη κιμαδόπιτα (πίτα με λεπτή στρώση από κιμά με μελιτζάνα και πιπεριά και λιωμένο κίτρινο τυρί στο φούρνο), η φακοσαλάτα (με φακές, καρότο, ραπανάκι, φρέσκο και ξερό κρεμμύδι, πιπεριά, παξιμάδι και βινεγκρέτ μουστάρδας με σκόρδο) είναι κάποιες από τις οποίες αξίζει να δοκιμάσετε και να συνοδεύσετε με ρακή από το Ηράκλειο Κρήτης. Σημειώστε ότι στο τέλος θα σας προσφέρουν πάντα σπιτικό γλυκό (αν είστε τυχεροί και δοκιμάσετε το μιλφέιγ στην κυριολεξία θα γλείφετε τα δάχτυλά σας) ενώ κάθε Πέμπτη και Παρασκευή τις στιγμές σας εδώ συντροφεύει ζωντανή μουσική, με έντεχνα ελαφρολαϊκά ακούσματα. Όταν ανοίγει ο καιρός βγάζει τραπέζια στον κάθετο με τη Θερμοπυλών πεζόδρομο. Info Ωράριο λειτουργίας: Τρίτη- Παρασκευή: από τις 18.00, Σάββατο: από τις 13.00, Κυριακή: 13.00-18.00 Τιμή: Από 14-16 ευρώ/άτομο (με ποτό) Θερμοπυλών 39, Κεραμεικός, τηλ. 210 5243582, facebook page

TAGS
Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Newsbeast. Ακολουθήστε το Newsbeast σε Instagram, Facebook και Twitter.