Στα μέσα της δεκαετίας του 1980 η ακραία μουσική απέκτησε ένα ακόμα παρακλάδι. Το grindcore το οποίο ήταν μια μίξη death metal, thrash metal, hardcore punk, και crust punk. Ακούγεται θορυβώδες; Πράγματι, είναι. Ίσως – και με δεδομένο πως η black σκηνή ακόμα βρισκόταν στα πρώτα της βήματα-  εκείνη την εποχή ήταν ό, τι πιο ακραίο υπήρχε. Το μόνο που έλειπε για να γίνει γνωστό το συγκεκριμένο παρακλάδι ήταν ένα συγκρότημα που να ηγηθεί της σκηνής και ένας δίσκος που να γράψει ιστορία.

Το 1987 ήρθε η ώρα για να βρεθούν και τα δύο. Το συγκρότημα ήταν οι Napalm Death  και ο δίσκος το «Scum»! Το συγκεκριμένο άλμπουμ έβγαλε από την αφάνεια και την ανυποληψία το grindcore, το σύστησε σε ένα ευρύτερο κοινό και κατάφερε να κάνει γνωστή ολόκληρη τη σκηνή. Το «Scum» είναι βίαιο, απίστευτα γρήγορο, τρομερά θορυβώδες, εξαντλητικά δυνατό, οργιώδες και ασταμάτητο. Οι μελωδικές στιγμές είναι έννοια άγνωστη και ο ρυθμός πέφτει μόνο στα… κενά ανάμεσα στα τραγούδια!

Napalm Death

Το «Scum», εκτός από όλους τους παραπάνω λόγους έμεινε στην ιστορία και για έναν ακόμα. Στον δίσκο εμφανίζεται πως άλλοι μουσικοί έπαιξαν στην πρώτη πλευρά του άλμπουμ και άλλοι στη δεύτερη! Έχουμε και λέμε… Στην πρώτη πλευρά φωνητικά και μπάσο τα «κρατούσε» ο Nik Napalm, κιθάρα έπαιζε ο  Justin Broadrick και ντραμς ο Mick Harris. Στη δεύτερη πλευρά στα φωνητικά ήταν ο Lee Dorrian, στο μπάσο ο Jim Whitely, στην κιθάρα ο Bill Steer. Μόνο στα ντραμς παραμένει ο Mick Harris (ίσως γιατί δεν… προλάβαινε να σταματήσει)!

death2

Κάποιος θα μπορούσε να φανταστεί πως μιας που μιλάμε για την δεκαετία του ’80 και για ένα τόσο ακραίο παρακλάδι της σκληρής μουσικής η επιτυχία θα ήταν όνειρο απατηλό. Κι όμως. Το «Scum» πέτυχε αυτό που φαινόταν ακατόρθωτο. Αγαπήθηκε από τους απανταχού metalheads, έφτασε στο νούμερο 7 του Βρετανικού Indie Chart και αποθεώθηκε από τους κριτικούς.

Ακούστε τα πιο χαρακτηριστικά τραγούδια του δίσκου

 

 

 

Ξέρατε ότι…

…ο δίσκος περιέχει συνολικά 28 τραγούδια και είναι διάρκειας μόλις 33 λεπτών

…το τραγούδι «You Suffer» μπήκε στο βιβλίο Γκίνες ως το μικρότερο τραγούδι του κόσμου. Η διάρκεια του; Μόλις 1,3 δευτερόλεπτα

…η πρώτη πλευρά του δίσκου ηχογραφήθηκε τον Αύγουστο του 1986 στο Rich Bitch studio και κόστισε όλες κι όλες 50 λίρες

…το 2005 το «Scum»  ψηφίστηκε από το μουσικό περιοδικό Kerrang! ως το 50ο καλύτερο άλμπουμ όλων των εποχών στην Βρετανία