Ο τίτλος του αφιερώματος που όλους αυτούς τους μήνες κάνει το newsbeast.gr προέκυψε από κάτι δίσκους σαν και αυτόν εδώ.  Υπάρχουν πολλοί δίσκοι που εξέλιξαν την σκληρή μουσική. Υπάρχουν αρκετοί που την «απογείωσαν» και υπάρχουν και λίγοι που την «δημιούργησαν». Σε αυτή τη τελευταία κατηγορία ανήκει και το «Tommy» των The Who. Μετά από τρεις δίσκους σε πιο… «ποπ» ρυθμούς, το 1969 οι Βρετανοί κυκλοφορούν τον τέταρτο δίσκο τους, «τσακίζουν κόκκαλα» και ανοίγουν δρόμους σε όλους αυτούς που έρχονται.

Το «Tommy» είναι μια ροκ όπερα. Είναι ένα concept album που εξιστορεί την ζωή ενός τυφλού, κωφού και χαμηλής νοημοσύνης αγοριού αλλά και την προσπάθεια του να επικοινωνήσει με τους γύρω του. Είναι ένα διαμάντι της σκληρής μουσικής αλλά και το «σκαλοπάτι»  που πάτησαν πολλά συγκροτήματα τα επόμενα χρόνια για να κάνουν μουσική. Παθιασμένα ντραμς, εξαιρετικά riffs, εναλλαγές που σε αφήνουν με το στόμα ανοιχτό, μπάσο που οργιάζει, συνθέσεις που κόβουν την ανάσα.  Το «Tommy» είναι ένα πραγματικό masterpiece που δεν πρέπει να λείπει από καμία δισκοθήκη.

The Who

Προφανέστατα και η τετράδα των The Who που δημιούργησε τον συγκεκριμένο δίσκο δεν χρειάζεται την παραμικρή σύσταση. Για το τυπικό και μόνο της υπόθεσης, λοιπόν, να αναφερθεί πως στα φωνητικά είναι ο εξαιρετικός  Roger Daltrey (ο οποίος παίζει και φυσαρμόνικα), στο μπάσο ο John Entwistle (ο οποίος, επίσης, τραγουδάει), στα γεμάτα πάθος και ένταση ντραμς ο Keith Moon ενώ τέλος, ο Pete Townshend παίζει κιθάρα και keyboards.

th2

Το «Tommy» εκτός από δίσκος θα μπορούσε να είναι και… τυφώνας! «Σάρωσε» τα πάντα στο πέρασμά του από τις πρώτες ημέρες της κυκλοφορίας του. Μπήκε στα charts πολλών χωρών για μεγάλο χρονικό διάστημα (ενδεικτικό πως βρέθηκε στην 37η θέση στη Βρετανία, περίπου έξι χρόνια μετά την κυκλοφορία του)! Το άλμπουμ έγινε δυο φορές πλατινένιο στις ΗΠΑ όπου πούλησε πάνω από 2.000.000 αντίτυπα ενώ βραβεύτηκε ως χρυσό σε Αγγλία και Γαλλία!

Ακούστε τα πιο χαρακτηριστικά τραγούδια του δίσκου

 

Ξέρατε ότι…

…η ηχογράφηση του άλμπουμ ξεκίνησε στις 19 Σεπτεμβρίου 1968 και τελικά κυκλοφόρησε στις 23 Μάη 1969

…οι πωλήσεις του δίσκου ήταν οι μεγαλύτερες που είχε κάνει άλμπουμ των Who μέχρι τότε, με 200.000 αντίτυπα μόνο στις δύο πρώτες εβδομάδες κυκλοφορίας του στις ΗΠΑ

…από το άλμπουμ το συγκρότημα κυκλοφόρησε τρία single. Πρόκειται για τα: «I’m Free», «Pinball Wizard» και «See Me, Feel Me»

…το 1975 ο δίσκος έγινε… ταινία όπου πρωταγωνιστούσαν τα μέλη του γκρουπ ενώ έπαιξαν επίσης και οι Elton John, Tina Turner, Eric Clapton, Arthur Brown, και Jack Nicholson.

…το 1998, το άλμπουμ μπήκε στο «Grammy Hall of Fame» για την «ιστορική και  καλλιτεχνική του αξία». Το 2003, το περιοδικό «Rolling Stone» το κατέταξε  στην 96η θέση του καταλόγου των 500 καλύτερων δίσκων όλων των εποχών

Δείτε εδώ τα θέματα του μουσικού αφιερώματος «Οι 100 δίσκοι που δημιούργησαν τη σκληρή μουσική»