Οι 100 δίσκοι που δημιούργησαν τη σκληρή μουσική

Νο 67: Iron Maiden – Piece of mind


ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΗΜΟΥΣΙΚΗ
13:55
12/08/2015
Οι 100 δίσκοι που δημιούργησαν τη σκληρή μουσική
loading

Αν για το heavy metal υπήρχε η αντίστοιχη λεωφόρος της δόξας με αυτή που υπάρχει στο Hollywood για τον κινηματογράφο τότε ένα είναι σίγουρο: ένα από τα πρώτα αστέρια που θα έμπαιναν εκεί θα ήταν των Iron Maiden οι οποίοι στην πολύχρονη καριέρα τους δημιούργησαν δίσκους μνημεία για την σκληρή μουσική και έφτιαξαν γενιές και γενιές ανθρώπων που ακούνε και σέβονται τη συγκεκριμένη σκηνή.

Το  «Piece of mind» είναι με μια λέξη το απόλυτο «masterpiece». Οι Βρετανοί κυκλοφόρησαν τον συγκεκριμένο δίσκο το 1983 και από τότε στρογγυλοκάθησαν στην κορυφή! Άψογη παραγωγή, η φωνάρα του Dickinson  στα καλύτερα της. Οι κιθάρες να φλέγονται, με διαστημικά riffs και δισολιές που κόβουν την ανάσα. Οι Maiden με το συγκεκριμένο δίσκο διδάσκουν πως παίζεται το heavy metal και αποθεώνονται από κριτικούς, κοινούς αλλά και από τα υπόλοιπα σπουδαία γκρουπ της συγκεκριμένης μουσικής σκηνής.

lineup1983-1

Για πολλούς η πεντάδα που των Maiden που παίζουν στο συγκεκριμένο δίσκο (αλλά και στους επόμενους) είναι η καλύτερη που είχε ποτέ το συγκρότημα. Ο υπερμέγιστος Bruce Dickinson δεν χρειάζεται την παραμικρή σύσταση. Ο αδιαφιλονίκητος ηγέτης του γκρουπ, Steve Harris στο μπάσο, επίσης. Στις κιθάρες οι Dave Murray και Adrian Smith μοιάζουν με την πλέον καλοκουρδισμένη μηχανή που ανακαλύφθηκε ποτέ. Στα τύμπανα ο «δαιμονισμένος» Nicko McBrain ξεκαθαρίζει πως… ήρθε για να μείνει.

iron_maiden_-_piece_of_mind_A

Το  «Piece of mind» αγαπήθηκε και όχι άδικα από τους πάντες. Πούλησε και συνεχίζει να πουλάει σαν τρελό. Έγινε δύο πλατινένιο στον Καναδά και από μια σε Ηνωμένο Βασίλειο και ΗΠΑ. Επιπλέον έγινε χρυσός σε Φιλανδία και Γερμανία. Συνολικά μπήκε στις υψηλές θέσεις στα charts συνολικά έντεκα χωρών, ανάμεσα στις οποίες και η Ελλάδα, το 2010 (!!!) στην 39η θέση.

Ακούστε τα πιο χαρακτηριστικά τραγούδια του δίσκου

 

 

 

 

Ξέρατε ότι…

…αυτός είναι ο πρώτος δίσκος που συμμετέχει ο Nicko McBrain

…ο Eddie εμφανίζεται για πρώτη φορά σε εξώφυλλο χωρίς μακριά μαλλιά

…ο αρχικός τίτλος του δίσκου ήταν: Food for Thought

…τα single του δίσκου ήταν δυο. Τα «Flight of Icarus» και «The Trooper» που επίσης γνώρισαν μεγάλη επιτυχία

Δείτε εδώ τα θέματα του μουσικού αφιερώματος «Οι 100 δίσκοι που δημιούργησαν τη σκληρή μουσική»

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ


ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει