Η ιστορία του θρυλικού «Άρχοντα των Δαχτυλιδιών» μπορεί να μην ήταν η ίδια, αν ο Σον Κόνερι έλεγε το μεγάλο ναι στον πρωταγωνιστικό ρόλο που του είχε προταθεί για το σίκουελ ταινιών.

Πριν από είκοσι χρόνια, λοιπόν, η ταινία «Ο άρχοντας των δαχτυλιδιών: Η συντροφιά του δαχτυλιδιού» έκανε το ντεμπούτο της στους κινηματογράφους, πυροδοτώντας μια τρέλα φαντασίας μεγάλου προϋπολογισμού που εξακολουθεί να ασκεί μέχρι σήμερα μεγάλη επιρροή στο κοινό. Αλλά όλα θα μπορούσαν να είχαν πάει πολύ διαφορετικά αν οι παραγωγοί είχαν προσλάβει τις αρχικές τους επιλογές για τους εμβληματικούς ρόλους, ανάμεσα στους οποίους και ο Σον Κόνερι.

Σον Κόνερι

Όλοι γνωρίζουμε και αγαπάμε το καστ του «Άρχοντα των Δαχτυλιδιών» ως έχει σήμερα –Ίαν ΜακΚέλεν ως Γκάνταλφ και Βίγκο Μόρτενσεν ως Άραγκορν– αλλά κανένας από τους δύο δεν ήταν η πρώτη επιλογή του σκηνοθέτη Πίτερ Τζάκσον. «Με ήθελαν μόνο επειδή τα καθιερωμένα αστέρια είπαν όχι», είπε πρόσφατα ο ΜακΚέλεν στον Independent σύμφωνα με το mentalfloss.com. «Ήθελαν τον Τόνι Χόπκινς και τον Σον Κόνερι».

Ο παραγωγός Mark Ordesky, ωστόσο, πιστεύει ότι ο ΜακΚέλεν υπερβάλλει λίγο. «Τον θέλαμε απεγνωσμένα» δήλωσε στον Independent, αλλά παραδέχεται ότι έκαναν μια πρόταση στον Κόνερι. «Δεν πήραμε ποτέ απάντηση παρά μόνο χρόνια αργότερα, αλλά προφανώς διάβασε το υλικό και απλώς δεν του άρεσε».

Ο Άρχοντας των Δαχτυλιδιών

Ο ρόλος του Άραγκρον προοριζόταν και αυτός για άλλον ηθοποιό

Όσο για τον Άραγκορν, ο Τζάκσον προσέλαβε αρχικά τον σταρ του «Queen of the Damned» του 2002 Στιούαρτ Τάουνσεντ πριν τον αντικαταστήσει με τον Βίγκο Μόρτενσεν, αφού η παραγωγή της ταινίες είχε ήδη ξεκινήσει.

«Κατάλαβα από τους σκηνοθέτες ότι ο Στιούαρτ Τάουνσεντ –ο οποίος είναι σπουδαίος ηθοποιός και ήταν πραγματικά τέλειος για τον ρόλο– ήταν πολύ νέος, γιατί είχε την ίδια ηλικία με τους ηθοποιούς που έπαιζαν τα Χόμπιτ», εξήγησε ο Μόρτενσεν στο Yahoo! «Απλώς χρειάζονταν κάποιον που ήταν λίγο μεγαλύτερος».

Ο Άρχοντας των Δαχτυλιδιών


Ο Μόρτενσεν, μάλιστα, αποκάλυψε ότι ήταν τρομακτικό να αντικατασταθεί κάποιος όταν η παραγωγή ήταν ήδη σε εξέλιξη. «Ένιωσα απροετοίμαστος», θυμάται ο Μόρτενσεν. «Οι άλλοι ηθοποιοί βρίσκονταν εκεί για εβδομάδες και μήνες, σε ορισμένες περιπτώσεις, προετοιμάζοντας το επίπονο έργο των γυρισμάτων ολόκληρης της τριλογίας. Ένιωσα επίσης άβολα, γιατί δεν είχα βρεθεί ποτέ σε θέση να αντικαταστήσω άλλον ηθοποιό».

Αξίζει να αναφερθεί, ωστόσο, ότι το επόμενο έτος, η Amazon θα προσπαθήσει να αναβιώσει τον πυρετό του Άρχοντα των Δαχτυλιδιών με μια νέα τηλεοπτική σειρά που διαδραματίζεται στη Δεύτερη Εποχή της Μέσης Γης.