Τα Χριστούγεννα για πολλές οικογένειες αποτελούν αφορμή να παρακολουθήσουν για πολλοστή φορά την αγαπημένη τους ταινία. Αλλά για αρκετούς η περίοδος των διακοπών έχει να κάνει με τον τρόμο. Αν και πραγματικά εμφανίστηκε μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του 1970, το «holiday horror» είναι ένα ακμάζον υποείδος ταινιών που συχνά συνδυάζει την κωμωδία για να αφηγηθεί απίστευτες ιστορίες με πρωταγωνιστές φιγούρες της εορταστικής περιόδου. Ο Άγιος Βασίλης, τα ξωτικά, ο χιονάνθρωπος ακόμη και τα μπισκότα Gingerbread παίρνουν το ρόλο του κακού και ανατριχιάζουν τους πάντες με τις τρομακτικές ιστορίες τους.

Black Christmas

O ίδιος άνθρωπος που δημιούργησε την ταινία «A Christmas Story» δημιούργησε και τον τρομακτικό «ξάδερφό» του. Πριν, λοιπόν, ο Μπομπ Κλαρκ συνυπογράψει και σκηνοθετήσει το έπος του Ράλφι Πάρκερ το 1983, σκηνοθέτησε το «Black Christmas». Η ταινία αφορά μια ομάδα ατόμων που συλλαμβάνονται συστηματικά από έναν άνδρα που συνεχίζει να κάνει απειλητικά τηλεφωνήματα στο σπίτι τους. Και όλα αυτά κατά τη διάρκεια των διακοπών. Μάλιστα, σύμφωνα με το mentalfloss.com, η ταινία θεωρείται συχνά και ως ο «νονός« των ταινιών τρόμου της εορταστικής περιόδου.

Gingerdead Man

Ο «Gingerdead Man» είναι ένα κακό μπισκότο που διακατέχεται από το πνεύμα ενός καταδικασμένου δολοφόνου, τον οποίο υποδύεται ο Gary Busey. Το μάθημα από την προκειμένη ταινία του 2005, προφανώς, είναι να μην ψήνουμε ποτέ!

Jack Frost

Μια πραγματικά χριστουγεννιάτικη ταινία τρόμου, κατά την οποία ο Jack Frost είναι ένας κατά συρροή δολοφόνος καταδικάζεται σε θάνατο. Καταφέρνοντας να δραπετεύσει από τη φυλακή μέσα από ένα φρικτό ατύχημα, μετατρέπεται σε χιονάνθρωπο. Έτσι, ξεκινά ένα ξεφάντωμα δολοφονιών, με τους αστυνομικούς που τον κυνηγάνε να τον απειλούν ακόμη και με σεσουάρ μαλλιών! Αλλά η κωμωδία είναι αρκετά αμφισβητήσιμη στη διαβόητη, και αρκετά αμφιλεγόμενη, σκηνή ντους με την Shannon Elizabeth, όπως αναφέρει το mentalfloss.com.

Christmas Evil

Tο «Christmas Evil» έχει έναν ριζοσπαστικοποιημένο Άγιο Βασίλη στο επίκεντρο της ιστορίας του. Ο πρωταγωνιστής της ταινίας, Χάρι Στάντλινγκ, αρχίζει για πρώτη φορά να κάνει περίεργες σκέψεις στο κεφάλι του σε μικρή ηλικία όταν βλέπει τον «Άγιο Βασίλη» (ο οποίος δεν ήταν άλλος από τον μπαμπά του ντυμένο Άγιο Βασίλη) να συνευρίσκεται ερωτικά με τη μαμά του. Έπειτα, αποκτά ανθυγιεινή εμμονή με την περίοδο των γιορτών, αυταπατάται λέγοντας ότι είναι ο Άγιος Βασίλης και αποκτώντας μια βίαιη και ανεξέλεγκτη συμπεριφορά σκοτώνει κυρίως άντρες.

Sint

Οι Ολλανδοί έχουν τη δική τους άποψη για τον Άγιο Βασίλη και το όνομά του είναι Sinterklaas. Ο Sinterklaas ταξιδεύει στην Ολλανδία με ατμόπλοιο κάθε χρόνο με τον ρατσιστή κολλητό του Zwarte Piet. Αλλά κατά τα άλλα, μοιάζει αρκετά με τον Άγιο Βασίλη. Και αν ο Άγιος Βασίλης μπορεί να είναι κακός, μπορεί και ο Sinterklaas, αναφέρει το mentalfloss.com. Σύμφωνα με το παρασκήνιο στο Sint (ή Saint), λοιπόν, οι κάτοικοι της πόλης έκαψαν ζωντανό τον κακόβουλο επίσκοπό τους στις 5 Δεκεμβρίου του 1492. Αλλά ο Sinterklaas επιστρέφει από τον τάφο εκείνη την ημερομηνία όποτε υπάρχει πανσέληνος για να συνεχίσει να σκοτώνει. Σύμφωνα με την παλιά του καταγωγή, ιππεύει ένα άσπρο άλογο κρατώντας ένα χρυσό ραβδί το οποίο μπορεί, επίσης, να χρησιμοποιήσει για να σκοτώνει.

Silent Night, Deadly Night

Η ταινία δεν έχει να κάνει με τον ίδιο τον Άγιο Βασίλη που γίνεται δολοφόνος και σφάζει ένα σωρό ανθρώπους. Αλλά πρόκειται για έναν προβληματικό έφηβο που κάνει ακριβώς αυτό με ένα κοστούμι του Άγιου Βασίλη. Ο Μπίλι Τσάπμαν στην αρχή της ταινίας είναι ένα χαρούμενο μικρό παιδί, όταν βλέπει έναν άντρα ντυμένο σαν τον Άγιο Νικόλαο να δολοφονεί εν ψυχρώ τους γονείς του. Χρόνια αργότερα, αφού μεγάλωσε και έπιασε δουλειά σε ένα κατάστημα παιχνιδιών, κάνει ένα φονικό ξεφάντωμα με το δικό του ερυθρόλευκο κοστούμι. Αν και πολλοί κριτικοί καταδίκασαν την ταινία επειδή δαιμονοποίησε ένα παιδικό εικονίδιο, η ταινία του 1984 κατάφερε να μετατραπεί σε ένα καλόπιστο franchise με τέσσερις συνέχειες και ένα ριμέικ το 2012.