Σε δέκα πόλεις της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας θα κάνει πρεμιέρα η, χωρίς λόγια, ταινία animation «Το Αγόρι και ο Κόσμος» («O Menino e o Mundo») του Αλε Αμπρέου από την Βραζιλία, ανοίγοντας με αυτό τον τρόπο τις φετινές εκδηλώσεις του 17ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για παιδιά και νέους, που θα πραγματοποιηθεί από τις 29 Νοεμβρίου έως τις 6 Δεκεμβρίου.

Το Φεστιβάλ προσφέρει δωρεάν την ταινία στους συνεργαζόμενους φορείς των δέκα πόλεων, οι οποίοι αντί εισιτηρίου καλούν -κατά περίπτωση -τους θεατές να προσφέρουν προαιρετικά είδη ή χρήματα προς ενίσχυση διαφόρων κοινωνικών δομών.

Η ταινία άλλωστε κάνει το δικό της σχόλιο πάνω στην φτώχεια, μέσα από την ιστορία ενός αγοριού, που φεύγει από το χωριό του και πηγαίνει στην πόλη για να συναντήσει τον πατέρα του, ο οποίος αναζητά εργασία ως εσωτερικός μετανάστης. Στο ταξίδι αυτό, το αγόρι παρατηρεί το αντιφατικό πρόσωπο της σύγχρονης Βραζιλίας, που θα μπορούσε να είναι μια οποιαδήποτε χώρα στην εποχή της παγκοσμιοποίησης.

Η πανελλαδική του πρεμιέρα θα γίνει στον Πύργο, στο κινηματοθέατρο «Απόλλων» -«καρδιά» των προβολών του Φεστιβάλ Ολυμπίας -στις 11 το πρωί της Κυριακής 30 Νοεμβρίου. Το φιλμ θα κυκλοφορήσει και σε κανονική διανομή στην Αθήνα, λίγες μέρες πριν τα Χριστούγεννα (18 Δεκεμβρίου).

Ο Δημήτρης Σπύρου, καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ Ολυμπίας, λέει για το φιλμ: «Κατανοητό σε πρώτο επίπεδο κι από ένα παιδάκι 5 χρόνων. Σε ένα δεύτερο επίπεδο καταδίκη του νεοφιλελευθερισμού, που φτωχοποιεί ευρύτατες λαϊκές μάζες, σπαταλά τον φυσικό πλούτο, καταστρέφει το περιβάλλον, στερεί τις δημοκρατικές ελευθερίες, δεν σέβεται τις πολιτιστικές ιδιαιτερότητες. Κι όμως είναι αισιόδοξο! Χρησιμοποιεί με τρόπο μοναδικό όλα τα αφηγηματικά στιλ του animation, σε μια πανδαισία χρωμάτων που καλύπτουν όλη τη γκάμα της ζωγραφικής: «Από υδατογραφίες ως μολύβια και …στυλό διαρκείας! Η περιγραφή του αστικού περιβάλλοντος θυμίζει τη Μητρόπολη του Φριτς Λανγκ».

Το «Αγόρι και ο Κόσμος» έχει σαρώσει τα διεθνή βραβεία σε πολλά μεγάλα φεστιβάλ του κόσμου. Ανάμεσά τους το «Κρύσταλλο» (βραβείο καλύτερου animation μεγάλου μήκους) στο Φεστιβάλ του Ανεσί της Γαλλίας, που θεωρείται το κορυφαίο του είδους στον κόσμο και το βραβείο καλύτερου animation στο Φεστιβάλ της Οτάβα του Καναδά.

Στο εξαιρετικό σάουντρακ της ταινίας συμμετέχει ο ζωντανός θρύλος της βραζιλιάνικης μουσικής Nana Vasconselos, βραβευμένος επί σειρά ετών ως «ο καλύτερος λάτιν τζαζ κρουστός της χρονιάς». Επίσης παίρνουν μέρος άλλοι κορυφαίοι μουσικοί και συγκροτήματα της Βραζιλίας, όπως οι Barbatugues.

Τον Οκτώβριο, η ταινία κυκλοφόρησε σε 80 αίθουσες της Γαλλίας, και η προβολή της συνοδεύτηκε από διθυραμβικές κριτικές.