Η λάμψη, τα ακριβά φορέματα και η ατμόσφαιρα περισσεύουν σε κάθε απονομή των βραβείων Όσκαρ.

Ωστόσο, ορισμένες φορές απρόοπτα και περίεργες συμπεριφορές των πρωταγωνιστών της βραδιάς, που ξεφεύγουν από τις νόρμες, τραβούν την προσοχή τόσο του κοινού όσο φυσικά και των φωτογράφων.

Παραδείγματα τέτοιων στιγμών στην ιστορία των βραβείων της Αμερικανικής Ακαδημίας είναι και αυτά που ακολουθούν:

Στις 21 Μαρτίου 1999, ο νικητής του Όσκαρ Α’ Ανδρικού Ρόλου, Ρομπέρτο Μπενίνι, ακούγοντας το όνομά του, σκαρφάλωσε πάνω από τα καθίσματα για να καταλήξει στη σκηνή. Εκεί παρέλαβε το βραβείο για την ερμηνεία του στην ταινία που ο ίδιος σκηνοθέτησε «Η ζωή είναι Ωραία».

Η Αντζελίνα Τζολί και ο αδελφός της Τζέιμς Χέβεν φιλιούνται στο πάρτι του περιοδικού Vanity Fair για τα Όσκαρ, το 2000. Εκείνη είχε μόλις κερδίσει το Όσκαρ Β’ Γυναικείου Ρόλου για το ρόλο της στο «Girl, Interrupted».

Στις 24 Μαρτίου 2002, η Χάλι Μπέρι κλαίει υστερικά μετά από την αποδοχή του Όσκαρ Α’ Γυναικείου Ρόλου για την ταινία «Monster’s Ball», κατά την 74η απονομή.

Η τραγουδίστρια και ηθοποιός Σερ, στα παρασκήνια των Όσκαρ, το 1987.

Ο παρουσιαστής των Όσκαρ στις 2 Απριλίου 1974, Ντέιβιντ Νίβεν βρίσκεται σε εμφανή αμηχανία, καθώς από πίσω του στη σκηνή τρέχει ολόγυμνος ο Ρόμπερτ Όπελ, λίγο πριν τελειώσει η απονομή.