Ένα από τα πιο αγαπημένα θέματα των οπαδών του κινηματογραφικού τρόμου είναι τα βαμπίρ. Η εμφάνισή τους μάλιστα στην Ιστορία της 7ης τέχνης είναι αρκετά παλιά σε αντίθεση με άλλες φιγούρες τρόμου, όπως λχ. τα ζόμπι.

Φυσικά, αυτό έχει οδηγήσει στην παραγωγή πλήθους ταινιών με πρωταγωνιστές τα αιμοδιψή πλάσματα που δρουν στο σκοτάδι και τρέφονται με το αίμα των ζωντανών.

Υπάρχουν ωστόσο ορισμένες ταινίες με ήρωες τα βαμπίρ που έχουν ξεχωρίσει από το σωρό της χολιγουντιανής υπερπαραγωγής. Οι ταινίες που ακολουθούν, μπορούν να θεωρηθούν από τις καλύτερες του είδους, καλύπτοντας μια ευρεία γκάμα: από κλασσικές μέχρι πιο μοντέρνες, κωμικές, με δράση αλλά και ιδιαίτερα αιματοβαμμένες.


«Vampires» – John Carpenter

Ο «μαέστρος» των ταινιών τρόμου, Carpenter, συνδυάζει ιδανικά τη δράση με τον τρόμο στην ταινία αυτή, του 1998.


«Lost Boys» – Joel Schumacher

Ανάμεσα στις πιο αγαπημένες από τους οπαδούς των βαμπίρ, το «Lost Boys» του 1987 συνδυάζει μοναδικά το κλασσικό με μοντέρνο.


«Interview with a Vampire» – Neil Jordan

Δεν χρειάζονται ιδιαίτερες συστάσεις για την κλασική πλέον ταινία του 1994 με ένα λαμπρό καστ ηθοποιών με προεξέχοντες τους Μπραντ Πιτ, Αντόνιο Μπαντέρας και φυσικά τον εξαιρετικό στο ρόλο του βαμπίρ Λεστάτ, Τομ Κρουζ.


«Horror of Dracula» – Terence Fisher

Μια ακόμη ταινία, ρεμέικ της κλασσικής ιστορίας του Δράκουλα που γυρίστηκε το 1958, με τον μοναδικό Κρίστοφερ Λι στο ρόλο του μυθικού βαμπίρ.


«Bram Stoker’s Dracula» – Francis Ford Coppola

Με την ταινία αυτή του 1992, η ιστορία του Δράκουλα γίνεται γνωστή στο πιο ευρύ ακροατήριο, του Χόλιγουντ. Το κόστος για τα γυρίσματα ήταν ιδιαίτερα υψηλό, αλλά τελικά τα κέρδη που αποκόμισε ήταν ακόμη μεγαλύτερα, καθιστώντας τον Δράκουλα του Κόπολα, μια από τις πλέον επικερδής ταινίες στην ιστορία του Χόλιγουντ.


«From Dusk Till Dawn» – Robert Rodriguez

Όταν το σενάριο υπογράφουν από κοινού ο Ροντρίγκεζ και ο Ταραντίνο, το αποτέλεσμα δύσκολο είναι να μην αποζημιώνει. Ένα ντελίριο με ημίγυμνες φιγούρες γυναικών που έχουν κάτι από… βαμπίρ και ναρκομανείς που δε διστάζουν να τα βάλουν μαζί τους, καθηλώνει τον ανυποψίαστο θεατή.


«Blade» – Stephen Norrington

Η ιστορία ενός βαμπίρ, σε μια ταινία όπου η δράση περισσεύει, εγγυάται τη 2ωρη διασκέδαση κάθε λάτρη του είδους.


«Underworld» – Len Wiseman

Τα βαμπίρ τα βάζουν με λυκάνθρωπους και τα ειδικά εφέ απογειώνουν το τελικό αποτέλεσμα, στην βασισμένη σε κόμικ ταινία του 2003.


«Dracula: Dead and Loving It» – Mel Brooks

Ποιος είπε ότι μια ταινία με βαμπίρ και μάλιστα με τον χαρακτηριστικότερο εκπρόσωπο του είδους, που δεν είναι άλλος από τον Κόμη Δράκουλα, δεν μπορεί να γίνει κωμωδία; Φυσικά, κάτι τέτοιο δεν είναι εύκολο, αλλά με τον Mel Brooks στη σκηνοθεσία και τον Leslie Nielsen πρωταγωνιστή, το γέλιο είναι εγγυημένο.


«Nosferatu: Eine Symphonie des Gravens» – F.W. Murnau

Θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ο «παππούς» των ταινιών βαμπίρ. Κάθε πραγματικός θαυμαστής του είδους οφείλει να έχει δει τουλάχιστον μια φορά το κλασσικό αυτό έργο του 1922.