Ο Στάθης Αθανασίου είναι σκηνοθέτης και σεναριογράφος της ταινίας «Dos» (Μια ιστορία αγάπης απ΄την ανάποδη), η οποία έχει ήδη αποσπάσει δύο βραβεία – Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας και Βραβείο Κοινού – στο New York International Independent Film Festival, τον Μάιο του 2011.

Η ταινία έκανε την επίσημη πρεμιέρα της χθες και από την Πέμπτη, 1 Σεπτεμβρίου, θα προβάλλεται στις κινηματογραφικές αίθουσες.

Ο σκηνοθέτης πάντως εξηγεί, στη συνέντευξη που παραχωρεί στο newsbeast.gr, τις δυσκολίες που αντιμετώπισαν στα γυρίσματα που έγιναν στην Ισπανία. Αναφέρεται επίσης στη συνεργασία Ελλήνων και Ισπανών ηθοποιών και μιλά για τα επόμενα επαγγελματικά του βήματα.

-Ποια ήταν η έμπνευσή σας για την ταινία «Dos»;
«Εμπνεύστηκα από την ίδια τη ζωή. Από πράγματα που συμβαίνουν καθημερινά και τα οποία συνήθως παραβλέπουμε είτε γιατί είναι πολύ επώδυνα είτε γιατί δεν μπορούμε να τα κουμαντάρουμε».

-Ποιο είναι το μήνυμα που περνά στον κόσμο η ταινία;
«Δεν θέλω να περάσω κάποιο μήνυμα. Δεν είναι αυτός ο στόχος μου. Αν πρέπει να πω κάτι, τότε θα έλεγα να μην σκεφτόμαστε τόσο πολύ αλλά να νιώθουμε».

-Φαίνεται ότι έχετε ζήσει στην Ισπανία. Κατά πόσο λοιπόν η διαμονή σας εκεί, σας έχει επηρεάσει προσωπικά και κινηματογραφικά;
«Κάθε επαφή με κάποιον άλλο πολιτισμό, φυσικά σε επηρεάζει γιατί σου δείχνει και άλλες πλευρές της πραγματικότητας. Μεγαλώνοντας σε ένα μέρος, αποκτάς μια συγκεκριμένη εικόνα για το πώς είναι τα πράγματα και οι σχέσεις. Ερχόμενος σε έναν άλλο πολιτισμό, αν και βλέπεις ότι τα πράγματα είναι αρκετά παρόμοια, δεν είναι ποτέ τα ίδια. Έτσι, υπάρχουν πολλοί τρόποι να κάνεις διάφορα πράγματα».

-Τα γυρίσματα στην Ισπανία έγιναν με δυσκολία;
«Δεν φαντάζεστε με πόσες. Κάθε μέρα έπρεπε να ξεπεράσουμε πάρα πολλές δυσκολίες για να κάνουμε τα πλάνα που οφείλαμε. Σκεφτείτε μόνο ότι έγινε έκρηξη στο ηφαίστειο στην Ισλανδία και έκλεισαν όλα τα αεροδρόμια την περίοδο που έπρεπε να πάμε στη Βαρκελώνη μέχρι απλά καθημερινά προβλήματα».


Στη φωτογραφία ο σκηνοθέτης και η πρωταγωνίστρια της ταινίας, Μαρίνα Καλογήρου

-Η ταινία γυρίστηκε σε δύο γλώσσες (ελληνικά και ισπανικά). Κατά πόσο ήταν εύκολη αυτή η συνεργασία;
«Ήταν πάρα πολύ εύκολο γιατί εγώ μιλάω και ισπανικά και ελληνικά. Οπότε, η επαφή μου με τους ηθοποιούς ήταν πάρα πολύ εύκολη. Ιδιαιτερότητα υπήρξε με τους Ισπανούς ηθοποιούς και το συνεργείο καθώς τα παιδιά δεν μιλούσαν ισπανικά και έπρεπε με πρακτικά πράγματα να εξηγήσουν τι ζητούσαν όμως δεν υπήρξε ποτέ πρόβλημα. Άλλωστε, κι εμείς όπως και οι Ισπανοί είμαστε εκφραστικοί άνθρωποι και όταν θέλουμε να γίνουμε κατανοητοί, γινόμαστε».

-Είναι η πρώτη σας μεγάλου μήκους ταινία. Από δω και πέρα, ποια είναι τα επόμενα σχέδιά σας;
«Θέλω να ξεκινήσω άμεσα την επόμενη. Έχω ένα σενάριο, το οποίο είναι σχεδόν έτοιμο. Θέλω να ξεκινήσω άμεσα πρόβες και γυρίσματα. Πραγματεύεται τη βία της εξουσίας και τη σχέση με τον καθένα μας».

-Έχετε επηρεαστεί από τις καταστάσεις που βιώνει σήμερα ο κόσμος;
«Όλα είναι επηρεασμένα από την πραγματικότητα. Όμως, δεν θα έλεγα ότι είναι μία ρεαλιστική ταινία με τη μορφή ντοκιμαντέρ. Πάντως, τα γυρίσματα θα γίνουν μόνο στην Ελλάδα».


Ο Στάθης Αθανασίου με τη σύζυγό του και ηθοποιό, Σεραφίτα Γρηγοριάδου

Δείτε το τρέιλερ της ταινίας…