Προσωρινή αναστολή στις περισσότερες ελληνικές κινηματογραφικές παραγωγές έχει προκαλέσει η οικονομική κρίση παρότι η νέα γενιά δημιουργών μπορεί να έχει σημειώσει πολλές επιτυχίες κατά την τελευταία τριετία.

Τουλάχιστον σε όσες εμπλέκεται το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου, που βρίσκεται σε στάση αναμονής και χρηματοδότησης, σύμφωνα με δημοσίευμα της «Καθημερινής».

Ελληνικές ταινίες συνεχίζουν να γυρίζονται. Κάποιες με προορισμό τα φεστιβάλ, με τη συνδρομή φίλων και συνεργατών, άλλες με στόχο τα ταμεία, από εταιρείες παραγωγής – διανομής, που πιστεύουν στην εμπορικότητά τους. Ετσι, υπάρχουν νέες ταινίες που έχουν γίνει χωρίς τη συμμετοχή –ακόμη τουλάχιστον– του ΕΚΚ, σαν τις «Αλπεις» του Γιώργου Λάνθιμου, τον «Αδικο κόσμο» του Φίλιππου Τσίτου και το «Γάλα» του Γιώργου Σιούγα από το δημοφιλές θεατρικό έργο. Αλλά και εμπορικά πρότζεκτ σαν το νέο επεισόδιο της «Λούφας και παραλλαγής» του Νίκου Περάκη, το πιο επιτυχημένο ελληνικό franchise.

Βασικός λόγος για την κάμψη στην παραγωγή, σύμφωνα με τους ανθρώπους του χώρου, είναι η καθυστέρηση στην εφαρμογή του νόμου για τον κινηματογράφο, που έχει δέσει τα χέρια τόσο στις ελληνικές ταινίες, όσο και στις ξένες παραγωγές που θέλουν να έρθουν στην Ελλάδα.

Οπως λέει ο πρόεδρος του ΕΚΚ, Γιώργος Παπαλιός, «η παραγωγή βρίσκεται σε απόλυτο τέλμα. Το Κέντρο έχει τιμολογημένα χρέη προς τρέχουσες παραγωγές, τα οποία φτάνουν τα τέσσερα εκατομμύρια ευρώ, ενώ περιμένει να εισπράξει περίπου πέντε εκατ. από το κράτος. Μόνο από την επιστροφή του ΦΠΑ το ποσό φτάνει τα 4,2 εκατ. ευρώ. Αν δεν τακτοποιηθούν αυτά, δεν θα μπορέσουμε να προχωρήσουμε».