Λίγες ώρες έχουν απομείνει, πλέον, για τα 96α βραβεία Όσκαρ, καθώς τα ξημερώματα της Κυριακής (ώρα Ελλάδος) θα διεξαχθεί η πολυαναμενόμενη φετινή τελετή που έχει έντονο… άρωμα Ελλάδος. Το «Poor Things» του Γιώργου Λάνθιμου με 11 υποψηφιότητες, μπορεί να μην έχει μεγάλη τύχη απέναντι στο απόλυτο φαβορί, το «Οπενχάιμερ», αλλά σίγουρα θα φύγει με κάποια βραβεία, ενώ έχει ισχυρές πιθανότητες ένα από αυτά να είναι του «Α’ Γυναικείου Ρόλου» για την Έμα Στόουν.

Εκτός από το «Poor Things» και τα «Παιδιά του Χειμώνα» του ελληνοαμερικανού Αλεξάντερ Πέιν, είναι υποψήφια και μάλιστα σε 5 κατηγορίες, ανάμεσά τους και εκείνη για την «Καλύτερη ταινία». Στην ίδια κατηγορία είναι υποψήφιες επίσης οι: American Fiction, Ανατομία μιας Πτώσης, Barbie, Οι Δολοφόνοι του Ανθισμένου Φεγγαριού, Οπενχάιμερ, Περασμένες Ζωές, Poor Things, Ζώνη Ενδιαφέροντος.

Αν, λοιπόν, ετοιμάζεστε να παρακολουθήσετε τα φετινά Όσκαρ, και θέλετε να έχετε μια εικόνα/άποψη για τις υποψήφιες στην κατηγορία «Καλύτερη ταινία», δείτε παρακάτω ποιες προβάλλονται ακόμα στα σινεμά.

Οπενχάιμερ

Το φαβορί των φαβορί που σε στοιχιματικούς όρους, είναι σχεδόν «κλειδωμένο» ότι θα σαρώσει. Βέβαια, ποτέ δεν ξέρεις. Το Οπενχάιμερ, μαζί με τη Barbie έστειλαν τον κόσμο στα σινεμα το καλοκαίρι, και δύσκολα να μην το έχετε δει. Αν, είστε από αυτούς τους λίγους, σπεύστε να το δείτε τώρα που προλαβαίνετε καθώς παίζει μόνο σε μία αίθουσα στην Αθήνα.

Η υπόθεση
Βίος και Πολιτεία του Τζ. Ρόμπερτ Οπενχάιμερ, του εφευρέτη της ατομικής βόμβας, που για να σώσει τον κόσμο, ρίσκαρε να τον καταστρέψει.

Σκηνοθεσία: Κρίστοφερ Νόλαν
Πρωταγωνιστούν: Κίλιαν Μέρφι, Έμιλι Μπλαντ, Ματ Ντέιμον, Φλόρενς Πιου

Πού παίζεται: Village Shopping and More

Poor Things

Ο Γιώργος Λάνθιμος, είτε σου αρέσει, είτε όχι. Δεν υπάρχει μέση κατάσταση. Όμως, το Poor Things αξίζει να το δείτε. Πολλοί το θεωρούν αριστούργημα, κάποιοι πάλι, όχι. Το σίγουρο είναι ότι δεν θα σας περάσει αδιάφορο. Εδώ, ο Λάνθιμος με έναν πανέξυπνο τρόπο και συνδυάζοντας το σκοτεινό χιούμορ με την ειρωνεία, αναλύει πόσο μεγάλη υπόθεση είναι να είσαι γυναίκα σε μία πατριαρχική κοινωνία, γεμάτη έμφυλα στερεότυπα. Και μέσα από την ηρωίδα του, τη Μπέλα (εξαιρετική η Έμα Στόουν) πηγαίνει κόντρα στα κοινωνικά «πρέπει» και ταμπού γύρω από τη σεξουαλικότητα και την αυτοδιάθεση του σώματος.

Η υπόθεση
Η απίστευτη ιστορία και η φανταστική εξέλιξη της Bella Baxter (Stone), μιας νεαρής γυναίκας που ανασταίνεται χάρη στον ιδιοφυή και αντισυμβατικό επιστήμονα Δρ. Godwin Baxter (Willem Dafoe). Υπό την προστασία του Baxter, η Bella ανυπομονεί να μάθει. Διψασμένη από την εμπειρία που στερείται, η Bella το σκάει με τον Duncan Wedderburn (Mark Ruffalo), έναν ικανό και με αμβλυμμένη ηθική δικηγόρο, σε μια περιπέτεια περιπλάνησης σε όλες τις ηπείρους. Απελευθερωμένη από τις προκαταλήψεις και τα στεγανά της εποχής της, η Bella αποφασιστικά επιδιώκει να δώσει τη μάχη της για την ισότητα και την ελευθερία.

Σκηνοθεσία: Γιώργος Λάνθιμος
Πρωταγωνιστούν: Έμα Στόουν, Μαρκ Ράφαλο, Γουίλιαμ Νταφόε

Πού παίζεται: Village Shopping and More

Τα Παιδιά του Χειμώνα

Ο Αλεξάντερ Πέιν ξέρει καλό κινηματογράφο και αυτό φαίνεται και στη νέα του ταινία που τοποθετείται στη δεκαετία του ’70, δημιουργώντας μία νοσταλγική διάθεση, ενώ σε βάζει τόσο μέσα στο κλίμα. Το ότι «Τα Παιδιά του Χειμώνα» διαδραματίζονται τα Χριστούγεννα, μην σας τρομάζει, δεν πρόκειται να δείτε ακόμα μία χριστουγεννιάτικη ταινία, Μάρτη μήνα, Σίγουρα, όμως, πρόκειται να δείτε έναν εξαιρετικό Πολ Τζιαμάτι στον ρόλο του καθηγητή που θα σας καθηλώσει με την ερμηνεία του.

Η υπόθεση
Η ταινία ακολουθεί ένα στριμμένο καθηγητή (Πολ Τζιαμάτι) σε ένα Αμερικανικό Κολέγιο υψηλού κύρους, ο οποίος υποχρεώνεται να παραμείνει στην πανεπιστημιούπολη κατά τη διάρκεια των Χριστουγεννιάτικων διακοπών του, για να προσέχει λίγους σπουδαστές του, οι οποίοι δεν έχουν πουθενά αλλού να πάνε. Τελικά, αναπτύσσει μία απίθανη σχέση με έναν από αυτούς – έναν κατεστραμμένο, ιδιοφυή ταραχοποιό (ο πρωτοεμφανιζόμενος Ντόμινικ Σέσα) – και την αρχιμαγείρισσα του κολεγίου, η οποία έχασε μόλις τον γιο της στον πόλεμο του Βιετνάμ (ΝταΒάιν Τζόι Ράντολφ).

Σκηνοθεσία: Αλεξάντερ Πέιν
Πρωταγωνιστούν: Πολ Τζιαμάτι, Ντα’ Βάιν Τζόι Ράντολφ, Ντόμινικ Σέσα

Πού παίζεται: Cinobo Όπερα, Μικρόκοσμος, Νιρβάνα 1 & 2 Cinemax, Αίγλη 3D Digital, Διάνα, Κηφισιά Cinemax, Τρία Αστέρια 3D Digital, Αελλώ Cinemax, Ελιζέ, Νανά Cinemax, Αλεξάνδρα Digital Cinema, Σπόρτιγκ Digital Cinema, Λάμπρος Κωνσταντάρας – Ρένα Βλαχοπούλου, WestCity Cinemas, Options Cinemas@ Ilion, Options Cinemas@Glyfada

Ζώνη Ενδιαφέροντος

Το αριστούργημα του 2023 και δεν είναι υπερβολή. Η «Ζώνη Ενδιαφέροντος» δεν είναι ακόμα μία ταινία για το Ολοκαύτωμα. Είναι μία ταινία που σοκάρει τον θεατή, χωρίς καν να δείχνει σκηνές από τη φρίκη του Ολοκαυτώματος. Πέρα από τα συρματοπλέγματα του Άουσβιτς που διακρίνονται στο πλάνο με τον κήπο, δεν έχουμε καμία άλλη εικόνα από την επίγεια κόλαση εκατομμυρίων Εβραίων.

Αντίθετα, σε όλη τη διάρκεια της ταινίας παρακολουθούμε τον επίγειο και πλασματικό παράδεισο που έχει χτίσει για την οικογένειά του ο Ρούντολφ Ες. Η Ζώνη Ενδιαφέροντος με τον πιο… ειδυλλιακό τρόπο μάς φέρνει αντιμέτωπους με μια φρικτή πραγματικότητα, ειδικά σήμερα -γι’ αυτό και η ταινία θεωρείται επίκαιρη- που το κακό υπάρχει δίπλα μας, αλλά κάνουμε ότι δεν το βλέπουμε. Ίσως γιατί δεν μας αφορά ή γιατί είμαστε αρκετά βολεμένοι για να μας απασχολούν τα δεινά των άλλων.

Αν δεν υπήρχε το «Οπενχάιμερ», η «Ζώνη Ενδιαφέροντος» θα ήταν τα νέα «Παράσιτα», δηλαδή μία ξενόγλωσση ταινία που θα κατακτούσε και το Όσκαρ «Καλύτερης Ταινίας». Γιατί εκείνο της «Ξενόγλωσσης Ταινίας» που είναι επίσης υποψήφια, το έχει στο… τσεπάκι της!

Η υπόθεση
Ο διοικητής του στρατοπέδου του Άουσβιτς, Ρούντολφ Ες, και η σύζυγός του, Χέντγουιγκ, προσπαθούν να φτιάξουν μια ονειρεμένη ζωή για την οικογένειά τους σε ένα σπίτι με όμορφο κήπο, που τον χωρίζει ένας φράκτης από το πεδίο φρικαλεοτήτων.

Σκηνοθεσία: Τζόναθαν Γκλέιζερ
Πρωταγωνιστούν: Κρίστιαν Φρίντελ, Σάντρα Ούλερ, Ραλφ Χέρφορθ, Γιόχαν Καρτχάους

Που παίζεται: Cinobo Όπερα, Μικρόκοσμος, Γαλαξίας Cinema, Αβάνα, Διάνα, Αλεξάνδρα Πατησίων, Νανά Cinemax, Cinerama Digital cinema, Φοίβος Digital Cinema, WestCity Cinemas

Η Ανατομία μίας πτώσης

Η ταινία της Ζιστίν Τριέ καταχειροκροτήθηκε από το κοινό στο Φεστιβάλ των Καννών, εισέπραξε τις καλύτερες κριτικές και κατέκτησε τον Χρυσό Φοίνικα, με τη γαλλίδα σκηνοθέτιδα να γίνεται η τρίτη γυναίκα στην ιστορία του Φεστιβάλ που βραβεύεται. Και όλα αυτά δεν είναι τυχαία. Η «Ανατομία μίας πτώσης» είναι ένα αριστουργηματικό δικαστικό δράμα. Η πρωταγωνίστρια, Σάντρα Χούλερ σε καθηλώνει με την ερμηνεία της

Η υπόθεση
Τον τελευταίο χρόνο, η Σάντρα, μια Γερμανίδα συγγραφέας, ο Γάλλος σύζυγός της Σάμουελ και ο εντεκάχρονος γιος τους Ντάνιελ ζουν σε μια απομακρυσμένη πόλη στις γαλλικές Άλπεις. Όταν ο Σάμουελ βρίσκεται νεκρός στο χιόνι, έξω από το σαλέ τους, η αστυνομία αναρωτιέται αν αυτοκτόνησε ή σκοτώθηκε. Η αιτία θανάτου μένει αδιευκρίνιστη και η Σάντρα θεωρείται η κύρια ύποπτη. Σιγά σιγά η δίκη ξεπερνάει τη διερεύνηση των συνθηκών του θανάτου του Σάμουελ, και μετατρέπεται σε ένα ψυχολογικό ταξίδι στα βάθη της συγκρουσιακής σχέσης του ζευγαριού.

Σκηνοθεσία: Ζιστίν Τριέ
Πρωταγωνιστούν: Σάντρα Χούλερ, Σουάν Αρλό, Τζένι Μπεθ

Πού παίζεται: Cinobo Όπερα, Γαλαξίας Cinema, Αβάνα, Αλεξάνδρα Πατησίων, Cinerama Digital cinema, WestCity Cinemas

Περασμένες ζωές

To γενναιόδωρο ντεμπούτο της Σελίν Σονγκ έκλεψε τις εντυπώσεις στο Φεστιβάλ του Σάντανς και συγκίνησε κοινό και κριτικούς με μία γλυκόπικρη ιστορία για την αγάπη, τη μοίρα και όλα όσα καθορίζουν την προσωπικότητα και την πορεία ενός ανθρώπου.

Μία ιστορία για μια αγάπη που έμεινε σε αδράνεια από την παιδική ηλικία μέχρι να ξυπνήσει ξανά στην πρώιμη ενηλικίωση. Εξάλλου, όπως λέει και το in-yeon, όσοι συνδέονται πνευματικά μεταξύ τους είναι προορισμένοι να ξανασυναντηθούν.

Η υπόθεση
Η Νόρα και ο Χε-Σαν, δύο βαθιά συνδεδεμένοι παιδικοί φίλοι, χωρίζονται όταν η οικογένεια της Νόρα μεταναστεύει από τη Νότια Κορέα. Δύο δεκαετίες μετά, επανασυνδέονται στη Νέα Υόρκη και περνάνε μία μοιραία εβδομάδα καθώς βρίσκονται αντιμέτωποι με το πεπρωμένο, την αγάπη και τις επιλογές που καθορίζουν μία ζωή.

Σκηνοθεσία: Σελίν Σονγκ
Πρωταγωνιστούν: Γκρέτα Λι, Τέο Γιό, Τζον Μαγκάρο

Πού παίζεται: Cinobo Όπερα, Αλεξάνδρα Πατησίων, Ζέα