Τα κόμικ είναι μία από τις πλέον ενδιαφέρουσες και αγαπητές ενασχολήσεις και χόμπι παγκοσμίως. Εκατομμύρια τεύχη πωλούνται κάθε χρόνο ενώ πόσοι και πόσες από εμάς δεν έχουμε μεγαλώσει διαβάζοντας τις περιπέτειες των αγαπημένων μας ηρώων.

Ξεφυλλίζαμε με τρελή ανυπομονησία τα πολύχρωμα τεύχη και ρουφούσαμε με αγωνία κάθε βήμα των πρωταγωνιστών. Τα κόμικ φυσικά δεν είναι μία ενασχόληση μόνο για παιδιά. Πλήθος ενηλίκων διαβάζει, ενημερώνεται και συλλέγει τεύχη από τις αγαπημένες του ιστορίες.

Το κλασσικό δίπολο «ήρωες-κακοί» (με μία φυσική έμφαση στους ήρωες) δεσπόζει στα εξώφυλλα των κόμικ ενώ κάποια από αυτά έχουν καταφέρει να τραβήξουν την προσοχή των αναγνωστών λίγο περισσότερο από κάποια άλλα.

Ας δούμε λοιπόν 7 εξώφυλλα από κόμικ που έχουν μείνει στην ιστορία.

1 – The Amazing Spider-Man #50 (1967)

Ο Πίτερ Πάρκερ βαρέθηκε να μην τον σέβονται για όλες τις ζωές που έσωσε και παραιτήθηκε από το να είναι ο Spider-Man με αφορμή το 50ό τεύχος του. Το θέαμα του να γυρίζει την πλάτη του στην προσωπικότητα του υπερήρωα σε αυτό το εξώφυλλο είναι μια ζοφερή προεπισκόπηση της σύντομης αλλά σοβαρής κρίσης ταυτότητάς του.

2 – The Amazing Spider-Man #50 (1967) Iron Man #128 (1979)

 Iron Man #128 (1979)

Παρά το γεγονός ότι πολέμησε άνδρες με θωρακισμένες στολές και εξωγήινους από άλλους κόσμους, ο μεγαλύτερος εχθρός που πολέμησε ποτέ ο Τόνι Σταρκ ήταν ο αλκοολισμός. Ήταν συγκλονιστικό να βλέπεις τον Iron Man να μοιάζει τόσο συντετριμμένος σε αυτό το εξώφυλλο, το οποίο δείχνει πόσο προβληματισμένος και αδύναμος είναι μπροστά στον ίδιο του τον εθισμό.

3 – Batman: The Killing Joke

Αυτό το εξώφυλλο είναι μια από τις πιο γνωστές εικόνες του πρίγκιπα του εγκλήματος. Η εικόνα του Τζόκερ να φωτογραφίζεται με το κατακόκκινο χαμόγελό του γίνεται πιο στοιχειωτική όταν μαθαίνεις τι φωτογραφίζει. Όχι μόνο δείχνει πόσο πολύ απολαμβάνει να προκαλεί τη δυστυχία των άλλων, αλλά αυτό το εξώφυλλο τον κάνει να φαίνεται ότι απολαμβάνει να απαθανατίζει τις σοκαρισμένες αντιδράσεις μας ενώ διαβάζουμε αυτό το τρομακτικό κόμικ.

4 – Green Lantern #85 (1971)

Green Lantern #85 (1971)

Αυτή ήταν μια κομβική στιγμή στην ιστορία των κόμικ, καθώς έθεσε τις βάσεις για την αντιμετώπιση πιο ώριμων κοινωνικών θεμάτων από το μέσο. Και όλα ξεκίνησαν με τη σοκαριστική αποκάλυψη ότι ο βοηθός του Green Arrow, Speedy, ήταν εθισμένος στην ηρωίνη. Δεν υπήρξε καμία προετοιμασία. Απλά οι δημιουργοί έβαλαν την ανατροπή ακριβώς στο εξώφυλλο.

5 – Batman #608 (2002)

Batman #608 (2002)

Ο Batman συνήθως φαίνεται να κοιτάζει την πόλη Γκόθαμ από την κορυφή ενός γκαργκόιλ, τονίζοντας τη φύση του ως ο άγρυπνος προστάτης του λαού. Αναμφισβήτητα η πιο διάσημη εκδοχή αυτής της εικόνας προέρχεται από αυτό το υπέροχο εξώφυλλο που σχεδίασε ο θρυλικός συγγραφέας/καλλιτέχνης κόμικς Jim Lee.

6 – The Uncanny X-Men #135 (1980)

The Uncanny X-Men #135 (1980)

Τη δεκαετία του ’80, γνωρίσαμε τον πιο επικίνδυνο κακό των X-Men: Jean Grey. Έχοντας γίνει η παντοδύναμη Dark Phoenix, στέκεται πάνω από τους πεσόντες συντρόφους της και συνθλίβει χαρούμενα τον τίτλο «X-Men» με τα γυμνά της χέρια, δείχνοντας πόσο τρομερή είναι. Αυτό το εξώφυλλο έλεγε στο κοινό ότι η ιστορία της Jean και του Dark Phoenix θα έφερνε τα πάνω κάτω στα Marvel Comics, και από τότε δεν θα ήταν ποτέ ξανά το ίδιο.

7 – Action Comics #1 (1938)

Action Comics #1 (1938)

Ο κόσμος γνώρισε τον Σούπερμαν σε αυτό το θρυλικό εξώφυλλο κόμικς. Αφού είδαν τον Άνθρωπο από Ατσάλι να κρατάει ένα αυτοκίνητο πάνω από το κεφάλι του, όλοι κατάλαβαν ότι δεν ήταν ένα συνηθισμένο πλάσμα. Από την κυκλοφορία αυτού του κόμικ, ο Σούπερμαν έγινε ένας από τους πιο διάσημους και πιο σεβαστούς χαρακτήρες σε όλη τη μυθοπλασία, εγκαινιάζοντας συνολικά το είδος των υπερηρώων.