Η λέξη blockbuster σχετίζεται εδώ και δεκαετίες με τις πολύ επιτυχημένες κινηματογραφικές ταινίες, οι οποίες καταφέρνουν να «σαρώσουν» στο box office κερδίζοντας πολλά εκατομμύρια δολάρια. Το νόημα ωστόσο της λέξης αυτής δεν ήταν πάντα αυτό, και μάλιστα τη δεκαετία του 1940, χρησιμοποιήθηκε για να περιγράψει κάτι πολύ πιο δυσοίωνο.

Σύμφωνα με το TIME, τα blockbusters ήταν μεγάλες και πολύ ισχυρές βόμβες που χρησιμοποιήθηκαν κατά τον Β ‘Παγκόσμιο Πόλεμο και ήταν ικανές να καταστρέψουν ολόκληρα οικοδομικά τετράγωνα.

Πότε χρησιμοποιήθηκε πρώτη φορά ο όρος

Η αφίσα της ταινίας Μέρα Ανεξαρτησίας

Το περιοδικό χρησιμοποίησε για πρώτη φορά την επίμαχη αυτή λέξη σε ένα άρθρο της 29ης Νοεμβρίου του 1942 σχετικά με βομβαρδισμό συμμάχων στην Ιταλία από την Βασιλική Πολεμική Αεροπορία (RAF) των Βρετανικών Ενόπλων Δυνάμεων. Σύντομα όμως, η λέξη μπήκε στην αμερικανική καθομιλουμένη και ο όρος άρχισε να χρησιμοποιείται όταν επρόκειτο να γίνει αναφορά σε κάτι ιδιαίτερα εκρηκτικό ή υπερβολικό.

Τα «Σαγόνια του Καρχαρία» (1975) του Στίβεν Σπίλμπεργκ θεωρείται ευρέως το πρώτο κινηματογραφικό blockbuster, αλλά η σύνδεση της λέξης με το Χόλιγουντ έγινε πολύ νωρίτερα, καθώς το 1943, ένα άρθρο του TIME έγραφε: «οι κριτικοί αποφάσισαν ότι η ταινία «Mission to Moscow» είναι τόσο εκρηκτική όσο ένα blockbuster», σχετικά με το αμφιλεγόμενο πολιτικό θρίλερ.

Στα μέσα της δεκαετίας του 1950, ο Αμερικανός παραγωγός Μαξ Ι. Γιάνγκστάιν [Max E. Youngstein] είχε πει ότι για να θεωρηθεί μια ταινία blockbuster θα πρέπει να κερδίσει πάνω δυο εκατομμύρια δολάρια, και η United Artists για την οποία δούλευε, είχε ως στόχο να κυκλοφορεί τουλάχιστον ένα blockbuster ανά μήνα.

Σήμερα, δεν υπάρχει κάποιο συγκεκριμένο ποσό που πρέπει να εισπάξει μια ταινία για να θεωρηθεί blockbuster.