Η Eurovision αποτελεί έναν «ιερό» θεσμό για τους φαν της. Η κάθε χώρα βάζει τα δυνατά της για να «στεφθεί» νικήτρια και έτσι την επόμενη χρονιά να φιλοξενήσει τον μουσικό διαγωνισμό. Η Ελλάδα τα κατάφερε το 2005 με την Έλενα Παπαρίζου αλλά πριν από αυτή την εμφάνιση και μετά υπήρξαν άλλες που συζητήθηκαν πολύ είτε αποσπώντας θετικά είτε αρνητικά σχόλια.

Βρήκαμε λοιπόν τις πιο πολυσυζητημένες ελληνικές συμμετοχές και σας τις παρουσιάζουμε.

My Number One, 2005

Φυσικά θα ξεκινήσουμε από την καλύτερη ελληνική συμμετοχή που δεν ήταν άλλη από αυτή της Έλενας Παπαρίζου το 2005.

Το «My Number One» έγινε το «νούμερο 1» της καρδιάς μας. Με 230 βαθμούς η Έλενα Παπαρίζου κατέκτησε την 1η θέση κάνοντας τους πάντες να παραμιλούν. Το τραγούδι συνδύασε την παραδοσιακή ελληνική μουσική με ένα σύγχρονο σκηνικό υπό τους ήχους του μπουζουκιού και της κρητικής λύρας.

Ελλάδα χώρα του φωτός, 1993

«Τη μια μας παίζουν ροκ, την άλλη τσιφτετέλι, παιδιά του Πλάτωνα και του Αριστοτέλη» τραγουδούσε η Καίτη Γαρμπή το 1993 στη Eurovision και κέρδισε την 9η θέση.

Η συμμετοχή της αγαπήθηκε από το κοινό. Τα περισσότερα σχόλια όμως δεν τα απέσπασε το τραγούδι αλλά το εντυπωσιακό φόρεμά της.

«Την εποχή που πήγα εγώ στην Eurovision δεν υπήρχε τίποτα. Ένα μονόστηλο ήταν όλο και όλο. Δεν υπήρχε αυτός ο χαμός που γίνεται τώρα. Δεν το επέλεξα εγώ να πάω. Με επέλεξαν εκείνοι. Δεν έστειλα εγώ τραγούδι, εκείνοι ήρθαν και με ζήτησαν από την ΕΡΤ για να πάω να διαγωνιστώ. Το θεώρησα μεγάλη τιμή και πήγα» είπε πρόσφατα η τραγουδίστρια σε επίσκεψή της στο σπίτι του House of fame. «Ήταν καλή εμφάνιση, το φόρεμα μας έσωσε. Θυμάμαι ότι περπατούσα με μία αυτοπεποίθηση, ότι δεν υπάρχει άλλη» πρόσθεσε.

S.A.G.A.P.O., 2002

Μόλις το είδαμε να ανεβαίνει στην σκηνή αιφνιδιαστήκαμε. Το 2002 o Μιχάλης Ρακιτζής με το κομμάτι S.A.G.A.P.O. κατέκτησε την 17η θέση.

Τα ρούχα του και οι μπότες του συζητιούνται ακόμη και σήμερα όπως και όλο νόημα κλείσιμο του ματιού στο τέλους του τραγουδιού.

Shake It, 2004

Ο Σάκης στη σκηνή. Αυτό από μόνο του είναι γεγονός για συζήτηση. Πόσο μάλλον όταν ο Σάκης Ρουβάς χορεύει. Το «Shake It» έφτασε στην τρίτη θέση του μουσικού διαγωνισμού αλλά ακόμη και σήμερα όταν ακούγεται ειδικά σε καλοκαιρινά μαγαζιά ξεσηκώνει τους πάντες.

Watch My Dance, 2011

Η ελληνική συμμετοχή στη Eurovision το 2011 τα είχε όλα σε πολύ… Κίονες, ραπ κουπλέ, λαϊκό ρεφρέν και ζεϊμπέκικο. Ήταν θα μπορούσαμε να πούμε το τραγούδι της υπερβολής.

Το κομμάτι «Watch My Dance» ερμήνευσαν ο Stereo Mike με τον Λουκά Γιώρκα και πήραν την 7η θέση.

Alcohol is Free, 2013

Ο Αγάθωνας με το μπουζούκι του αποθεώθηκε από το κοινό την ώρα που η μπάντα Koza Mostra χόρευε και τραγουδούσε στη σκηνή του διαγωνισμού.

Το τραγούδι Alcohol is Free ήταν μία μίξη ska και ρεμπέτικου και κέρδισε την 6η θέση.