Αμέσως μετά τη διεθνή επιτυχία της ταινίας «Το αγόρι τρώει το φαγητό του πουλιού», ο κινηματογραφιστής και θεατρικός σκηνοθέτης Έκτορας Λυγίζος ανεβάζει μια ξέφρενη φάρσα της εποχής του Μεσοπολέμου, γραμμένη στον απόηχο του αμερικανικού κραχ. Το «Room Service» (1937) έχει γίνει θεατρική επιτυχία στο Μπρόντγουεϊ, ταινία από τους αδελφούς Μαρξ, μιούζικαλ με τον Frank Sinatra, μεταμοντέρνα παράσταση σε σκηνοθεσία του Thomas Ostermeier και, τώρα, ανεβαίνει για πρώτη φορά στην Ελλάδα στη Μικρή Σκηνή της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών.

Η υπόθεση αφορά ένα χρεοκοπημένο θίασο γεμάτο πεινασμένους ηθοποιούς και επίδοξες στάρλετ που διαμένει σε ένα δευτεροκλασάτο ξενοδοχείο και μπλέκεται σε μια δίνη από γκάφες και μηχανορραφίες, προκειμένου να εξασφαλίσει την πολυπόθητη χρηματοδότηση για τη νέα του παραγωγή. Στην παράσταση, η φρενήρης δράση του έργου εξωθείται στα έσχατα όρια του σωματικού θεάτρου και της ακραίας περφόρμανς. Ο ολιγομελής νεανικός θίασος ερμηνεύει ασθμαίνοντας δεκατέσσερις ρόλους, εξερευνώντας τα όρια της εξάντλησης αλλά και τη σκληρότητα, την αγριότητα και το μαύρο χιούμορ που απορρέει όταν είναι κανείς φτωχός πλην όμως… εφευρετικός.

* Παραστάσεις καθημερινά εκτός Δευτέρας & Τρίτης

Μετάφραση, Διασκευή & Σκηνοθεσία: Έκτορας Λυγίζος
Σκηνικά & Κοστούμια: Κλειώ Μπομπότη
Φωτισμοί: Δημήτρης Κασιμάτης
Μακιγιάζ: Ιωάννα Λυγίζου
Βοηθός Σκηνοθέτη: Εύα Βλασσοπούλου
Βοηθός Σκηνογράφου:  Ευγενία Κοβότσου
Διδασκαλία Tap Dancing:  Θάνος Δασκαλόπουλος
Παίζουν: Γιάννης Κλίνης, Έκτορας Λυγίζος, Έλενα Μεγγρέλη, Δημήτρης Μοθωναίος, Άρης Μπαλής, Γιάννης Παπαδόπουλος
Παραγωγή: Στέγη Γραμμάτων & Τεχνών

Διαβάστε περισσότερα:

•    Διακεκριμένος τόσο για τις θεατρικές όσο και για τις κινηματογραφικές σκηνοθεσίες του, ο 37χρονος Έκτορας Λυγίζος πρωτοεμφανίστηκε στο θέατρο με το έργο Ο κόσμος στο βυθό του Gary Owen (Αμόρε, 2005), για να ακολουθήσουν άλλες δέκα παραστάσεις, ανάμεσά τους οι: Άγριοι – Ο άνδρας με τα θλιμμένα μάτια του Klaus Händl (Αμόρε, 2007), Η φάρσα της οδού Γουόλγορθ του Enda Walsh (Από Μηχανής Θέατρο, 2008), Τροβατόρε του Verdi (Bios, 2008) και, πιο πρόσφατα, οι Βάκχες του Ευριπίδη (Θέατρο του Νέου Κόσμου, 2013). Φέτος σκηνοθετεί στο Εθνικό θέατρο το έργο «Περιποιητής Φυτών» του Παύλου Μάτεσι.

•    Στο σινεμά, ο Λυγίζος έκανε το ντεμπούτο του το 2002 με τη μικρού μήκους ταινία Εσωτερικό σπιτιού με γυναίκα που καθαρίζει μήλα, η οποία απέσπασε το Κρατικό Βραβείο Ποιότητας. Το 2004 συμμετείχε στο Επίσημο Διαγωνιστικό Τμήμα του Φεστιβάλ Βενετίας με τη δεύτερη μικρού μήκους ταινία του, Αγνά νιάτα.

•    Το αγόρι τρώει το φαγητό του πουλιού (2012), η πρώτη μεγάλη μήκους ταινία του, βασισμένη ελεύθερα στο μυθιστόρημα Η πείνα του Knut Hamsun, θριάμβευσε στα βραβεία της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου το 2013 και διακρίθηκε σε σημαντικά διεθνή φεστιβάλ. Ο βραβευμένος πρωταγωνιστής της Γιάννης Παπαδόπουλος παίζει και στο Room Service.

•    Το Room Service γράφτηκε σε μια εποχή που το θέατρο ενείχε σχεδόν παρηγορητικό ρόλο για τους συντετριμμένους –οικονομικά όσο και ηθικά– θεατές του Μεσοπολέμου. Η κωμική συνθήκη ενός υπό πτώχευση θιάσου της show business και η καταιγιστική δράση εξασφάλισαν την επιτυχία και του έργου και την αντοχή του στο χρόνο.