Σεμινάρια για την εκπαίδευση νέων εθελοντών διοργανώνονται στη Θεσσαλονίκη από το Μάρτιο έως το Δεκέμβριο του 2012. Στόχος του προγράμματος που φέρει τον τίτλο «Νέοι και Εθελοντισμός» είναι η εκπαίδευση νέων ηλικίας 18-30 ετών στις έννοιες της κοινωνικής προσφοράς και του εθελοντισμού.

Το πρόγραμμα καταρτίστηκε από την Αντιδημαρχία Νεότητας, Αθλητισμού και Εθελοντών, έλαβε την έγκριση από το δημοτικό συμβούλιο Θεσσαλονίκης και περιλαμβάνει τις παρακάτω, τρεις ενότητες:

1. Την εκπαίδευση νέων εθελοντών στους τομείς: εμψύχωση ομάδας, διαφορετικότητα-πολυπολιτισμικότητα, γνωριμία με τις τέχνες, οργάνωση εθελοντικών προγραμμάτων και παρεμβάσεων στην κοινότητα.

2. Την οργάνωση ψυχαγωγικών δράσεων για νέους με αναπηρίες, με τη συμμετοχή των εκπαιδευόμενων εθελοντών.

3. Τη δημιουργία και υλοποίηση παραστάσεων και καλλιτεχνικών δράσεων στους παιδικούς σταθμούς του δήμου Θεσσαλονίκης με τη συμμετοχή των εκπαιδευομένων εθελοντών.

Όπως δήλωσε η αντιδήμαρχος Νεότητας, Αθλητισμού και Εθελοντών, Μαρία Πασχαλίδου, «το πρόγραμμα θα περιλαμβάνει την προετοιμασία-εκπαίδευση νέων εθελοντών, ηλικίας 18-30 ετών, μέσα από διαδραστικά σεμινάρια που βασίζονται στις αρχές της βιωματικής και μη τυπικής μάθησης».

«Οι νέοι που θα συμμετέχουν θα αποκτήσουν χρήσιμες γνώσεις, θα αναπτύξουν κοινωνικές δεξιότητες, θα προσεγγίσουν νέα γνωστικά αντικείμενα, θα αναπτύξουν πρωτοβουλίες και θα δημιουργήσουν οι ίδιοι πρωτότυπα εθελοντικά προγράμματα και κοινωνικές παρεμβάσεις στην πόλη», εξηγεί.

Το πρόγραμμα θα υλοποιηθεί από την εθελοντική, μη κερδοσκοπική οργάνωση «Σχεδία στην πόλη» και η διάρκεια υλοποίησης του είναι από το Μάρτιο έως το Δεκέμβριο του 2012.

Συμφωνά με την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, τα σεμινάρια θα γίνονται σε τακτές εβδομαδιαίες και μηνιαίες συναντήσεις, από παιδαγωγούς, ψυχολόγους, εμψυχωτές ομάδων, κοινωνικούς λειτουργούς, εικαστικούς, θεατρολόγους, ηθοποιούς, μουσικούς, ειδικούς επιστήμονες και συνεργάτες με εμπειρία στη βιωματική προσέγγιση μάθησης σε ομάδες νέων, σε εγκαταστάσεις του δήμου Θεσσαλονίκης.