Για όσους έχουν την ατυχία να υποστούν σοβαρούς τραυματισμούς στη σπονδυλική στήλη μετά από ατύχημα, η διαδικασία της φυσικής αποκατάστασης μπορεί να αποδειχθεί ένα μακρύ ταξίδι. Πέραν αυτού όμως, υπάρχει και το έντονο ψυχολογικό στρες που βιώνει κάποιος, ειδικά όταν πρόκειται να βρεθεί ξανά πίσω από το τιμόνι ενός αυτοκινήτου.

Ο προσομοιωτής sim racing που δημιούργησαν η Ford Ισπανίας, το Fundación ONCE και ηTeam Fordzilla, και ανέπτυξε η Hi-Speed Simulators, χρησιμοποιείται για να βοηθήσει τους ασθενείς του Εθνικού Νοσοκομείου Παραπληγικών στο Τολέδο της Ισπανίας να ξεπεράσουν και τα δύο αυτά εμπόδια.

Εφαρμόζοντας τις ίδιες τεχνολογίες που χρησιμοποιεί η Ford Adapta στα προσαρμοσμένα οχήματά της με στόχο την ενίσχυση της κινητικότητας των ατόμων με αναπηρία, ο προσομοιωτής simracing επιτρέπει στους ασθενείς να κινούνται με ασφάλεια σε εικονικούς δρόμους. Αυτό τους βοηθάει όχι μόνο να εξοικειωθούν ξανά με την αίσθηση της οδήγησης, αλλά και να μάθουν να χρησιμοποιούν τα προσαρμοσμένα χειριστήρια.

Για παράδειγμα, το τιμόνι με τους χαρακτηριστικούς δακτυλίους που παρέχει τη δυνατότητα για επιτάχυνση και επιβράδυνση χωρίς πεντάλ, είναι μια άγνωστη εμπειρία για τους περισσότερους οδηγούς. Η δυνατότητα που τους παρέχεται να δοκιμάσουν τη λύση αυτή σε έναν ασφαλή εικονικό χώρο πριν από την οδήγηση στον πραγματικό κόσμο μπορεί να χτίσει εμπιστοσύνη και να βοηθήσει τους χρήστες να αρχίσουν να φαντάζονται ότι βρίσκονται ξανά πίσω από το τιμόνι.

Ο προσομοιωτής αυτός έχει πλέον γίνει μόνιμο στοιχείο στο Εθνικό Νοσοκομείο Παραπληγικών, όπου θα συνεχίσει να βοηθά τα άτομα με τραυματισμούς της σπονδυλικής στήλης να προετοιμαστούν τόσο σωματικά όσο και ψυχολογικά και να αρχίσουν να σκέφτονται ότι θα ξαναβγούν ξανά στο δρόμο.

Mustang Mach-E Ford Adapta

Νωρίτερα φέτος, ο Jesús Alonso, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Ford Ισπανίας, παρουσίασε στο νοσοκομείο του Τολέδο την Mustang Mach-E Ford Adapta, το πρώτο 100% ηλεκτρικό όχημα της μάρκας που σχεδιάστηκε για άτομα με μειωμένη κινητικότητα. Στην ίδια εκδήλωση παρουσιάστηκε επίσης για πρώτη φορά ο προσομοιωτής Ford Adapta στους διαμένοντες εκεί, με καθοδήγηση στην εικονική οδήγηση και το simracing από τον José Iglesias της Team Fordzilla. Τα χειριστήρια που χρησιμοποιούνται στον προσομοιωτή είναι τα ίδια με αυτά που συναντά κανείς στην ειδικά προσαρμοσμένη Mustang Mach-E, ενώ ακόμη και το ταμπλό στην οθόνη του εικονικού περιβάλλοντος είναι το ίδιο με αυτό του ηλεκτρικού SUV.

Εθνικό Νοσοκομείο Παραπληγικών

Το Εθνικό Νοσοκομείο Παραπληγικών (Toledo National Hospital for Paraplegics – HNP) εγκαινιάστηκε το 1974 και λειτουργεί ως εθνικό κέντρο αναφοράς στην εξειδικευμένη φροντίδα, την έρευνα και τη συνεχή εκπαίδευση σε θέματα που σχετίζονται με τραυματισμούς του νωτιαίου μυελού. Εκτός από τη θεραπεία, το νοσοκομείο αναπτύσσει επίσης πρωτοβουλίες και projects με στόχο την ομαλοποίηση της ζωής των ατόμων με αναπηρία – από τον αθλητισμό έως την πλήρη ένταξη στην κοινωνική, επαγγελματική και οικογενειακή ζωή.