Ονομάζεται «Golden Dartz Prombron Aladeen Edition» και είναι το custom-made χρυσό και μεταποιημένο Hummer το οποίο οδηγούσε ο Σάσα Μπάρον Κοέν στην ταινία «The Dictator» [Ο Δικτάτορας] στον ρόλο του ως Ναυάρχου Στρατηγού Αλαντίν [«Admiral General Aladeen of Wadiya»].

To απίστευτο αυτό αυτοκίνητο-θωρηκτό διαθέτει, εκτός πολλών καταπληκτικών χαρακτηριστικών, και ισχυρή θωράκιση με πόρτες πάχους πολλών χιλιοστών καθώς υποτίθεται πως προστάτευε τον ηγέτη-δικτάτορα της ταινίας.

Προς 750.000 δολάρια θα πωλείται το όχημα

Το αυτοκίνητο, που είναι κατασκευασμένο από την εταιρία Dartz, βγαίνει σε δημοπρασία σε λίγες ημέρες στο Λος Αντζελες με την τιμή που αναμένεται να πιάσει να ανέρχεται στα 750.000 δολάρια [650.000 ευρώ].

Από την εποχή που παίχτηκε η ταινία το 2012, κατασκευάστηκαν συνολικά και πουλήθηκαν στο κοινό δέκα παρόμοια αυτοκίνητα από την αυτοκινητοβιομηχανία Dartz. Τρία από αυτά χρησιμοποιήθηκαν στην συγκεκριμένη ταινία και αυτό είναι το τελευταίο το οποίο βγαίνει προς πώληση.

Η ταινία του 2012 χαρακτηρίστηκε από τους κριτικούς σινεμά ως «η ηρωική ιστορία ενός δικτάτορα που διακινδύνευσε τη ζωή του για να εξασφαλίσει ότι η δημοκρατία δεν θα έφτανε ποτέ στη χώρα που καταπίεσε τόσο πολύ με αγάπη».

Ο Μπάρον Κοέν έπαιξε τον Ναύαρχο Στρατηγό Αλαντίν, δικτάτορα μίας φανταστικής χώρας με την ονομασία Δημοκρατία της Γουαντίγια (Republic of Wadiya).

Ο κύριος στόχος της σάτιρας της ταινίας ήταν ο δικτάτορας της Λιβύης, Μουαμάρ Καντάφι, ο οποίος ήταν ακόμα ζωντανός όταν γράφτηκε η ταινία. Οι παραγωγοί της ταινίας ανησυχούσαν ότι θα εξόργιζε τον Καντάφι, πιθανότατα με αποτέλεσμα ακόμη και με μία τρομοκρατική επίθεση, οπότε κυκλοφόρησαν εσκεμμένα παραπληροφόρηση λέγοντας ότι η ταινία βασίστηκε ελαφρώς σε ένα ρομαντικό μυθιστόρημα που γράφτηκε από τον πρώην Ιρακινό δικτάτορα Σαντάμ Χουσεΐν.

Η ταινία προκάλεσε ένα σχετικό σούσουρο και μάλιστα απαγορεύτηκε στον Μπάρον Κοέν να συμμετάσχει στα 84α Βραβεία Όσκαρ του 2012, αλλά η Ακαδημία αρνήθηκε αυτή τη φήμη, λέγοντας «δεν του έχουμε απαγορεύσει τη συμμετοχή, λέει ψέματα», αλλά κατέστησε σαφές ότι «ο Κοέν δεν είναι ευπρόσδεκτος να χρησιμοποιήσει το κόκκινο χαλί ως πλατφόρμα για ένα διαφημιστικό κόλπο».

Τελικά, ο βρετανός ηθοποιός [γνωστός για τη δημιουργία και την απεικόνιση φανταστικών σατιρικών χαρακτήρων, συμπεριλαμβανομένων των Ali G (Άλι Τζι), Borat Sagdiyev (Μπόρατ Σαγντίγιεφ) και Brüno Gehard (Μπρούνο Γκέχαρτ)] εμφανίστηκε στο κόκκινο χαλί των βραβείων με ένα ζευγάρι γυναικών σωματοφυλάκων, κρατώντας μία τεφροδόχο που ισχυρίστηκε ότι ήταν γεμάτη με τις στάχτες του Κιμ Τζονγκ-ιλ.

Πάντως, ο Μπάρον Κοέν είναι αμφιλεγόμενος γενικά, καθώς υιοθετεί μια ποικιλία προφορών και αμφιέσεων για τους χαρακτήρες του και αλληλεπιδρά με ανύποπτα θέματα, τα οποία δεν συνειδητοποιούν ότι έχουν δημιουργηθεί για αυτο-αποκαλυπτική γελοιοποίηση.